Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ketchup

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ketchup

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-09 19:58:57

Temat: Ketchup
Od: AlexPP <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
przepis na wlasny ketchup?

--
.AlexPP mailto:a...@g...pl ICQ# 63156896

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-10 05:53:55

Temat: Re: Ketchup
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

AlexPP <a...@g...pl> wrote:

> Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> przepis na wlasny ketchup?

Wlasnego, konkretnego, przepisu Ci nie podam, bo jak robilem ketchup, to
zawsze "na wyczucie" i doprawialem go wg. wlasnego smaku. Mialem gdzies
przepis w jakiejs ksiazce, ale go nie moge w ej chwili znalezc. W kazdym
razie podstawa jest koncentrat pomidorowy ( w tym akurat przypadku nie
musza to byc swieze pomidory, nawet moze nie powinny) i ocet (winny, ale
spirytusowy tez chyba ujdzie). Gotujesz to z sola i przyprawami, do
osiagniecia oczekiwanego rezultatu. Nie pamietam juz, czy dodawalem
roztarta cebule. W celu przechowania dluzej pasteryzujesz go w
sloiczkach "twist".

Do przemyslowych ketchupow dodawane sa jeszcze zagestniki i konserwanty.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-10 09:12:57

Temat: Re: Ketchup
Od: "Witold Szczechura" <w...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Na nietypowy przepis na ketchup natknelam sie w magazynie "Cuisine", gdzie
polecany jest tym, ktorzy chcieliby czasem zaserwowac cos bardziej
wyrafinowanego niz sos z butelki. Nie zeby z tym ostatnim bylo cos nie
tak...

Ketchup z grilowanych pomidorow:

4 dojrzale pomidory
1/2 malej czerwonej cebuli
1 papryczka jalapeno
2 lyzki octu jablkowego
1 lyzka brazowego cukru
2 lyzeczki musztardy
2 lyzeczki soku z limonki
sol i pieprz

Pomidory, papryczke i pol cebuli (oczywiscie obranej) grilujemy 10-15 minut.
Warzywa maja byc miekkie, z charasterystycznymi sladami od grila, ale nie
spalone, do czego tendencje ma papryka. Umieszczamy je w malakserze,
cwiartujac wczesniej cebule, razem z reszta skladnikow i miksujemy. W
gotowym sosoie powinny byc ciagle widoczne drobne kawalki cebuli i
pomidorow. Sos najlepszy jest po 1-2 dniach.
Autorzy polecaja dodanie bezposrednio przed podaniem posiekanych lisci trawy
cytrynowej (cilantro), ale mi ten smak nie odpowiada, zreszta chyba nie jest
tak latwo dostepna.
Wspanialy sos do stekow.

Beata





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-11 08:53:35

Temat: Odp: Ketchup
Od: "krisklos" <k...@m...dmp.corp> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik AlexPP <a...@g...pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:i...@4...com..
.
> Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> przepis na wlasny ketchup?
>
> --
> .AlexPP mailto:a...@g...pl ICQ# 63156896

Gdzies, kiedys obilo mi sie o uszy ze ketchup jest wymyslem chinskim i
pierwoynie byl to sos bardziej rybny niz pomidorowy.
Czy ktos ma jakies blizsze informacje na temat pochodzenia tego sosu ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-11 13:51:22

Temat: Re: Ketchup
Od: "Izabela Sowula" <i...@l...net> szukaj wiadomości tego autora

sorry nie mama czasu zeby przetlumaczyc

Iza

"Guardian"

http://www.guardianunlimited.co.uk/Archive/Article/0
,4273,4057081,00.html

Ketchup in the UK, catsup in the US: why the difference?

. Catsup is a sweet puree of tomatoes, onions and green peppers flavoured
with vinegar and pickling spice that is eaten with meats, especially beef,
and frequently with chips; it is the universal condiment of fast-food
sandwiches. In Britain, as formerly in the United States, this puree of
tomatoes is called ketchup, and catsup signifies a spicy liquid based on
mushrooms, unripe walnuts, or oysters; this catsup functions primarily as a
seasoning for cooking. The word catsup derives from the Chinese ke-tsiap , a
fish brine. Therefore the tomato-based condiment must be ketchup and the
Americans must have got them the wrong way round.

Steve Thompson, Bow, London E3.


"krisklos" <k...@m...dmp.corp> wrote in message
news:8pi66l$4gm$1@helios.man.lublin.pl...
>
> Użytkownik AlexPP <a...@g...pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
> napisał:i...@4...com..
.
> > Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> > przepis na wlasny ketchup?
> >
> > --
> > .AlexPP mailto:a...@g...pl ICQ# 63156896
>
> Gdzies, kiedys obilo mi sie o uszy ze ketchup jest wymyslem chinskim i
> pierwoynie byl to sos bardziej rybny niz pomidorowy.
> Czy ktos ma jakies blizsze informacje na temat pochodzenia tego sosu ?
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: kalorie
co w lodowce?
jak zrobic falafel?
Jaki to smak?
kukurydza

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »