| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-09 19:58:57
Temat: KetchupPojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
przepis na wlasny ketchup?
--
.AlexPP mailto:a...@g...pl ICQ# 63156896
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-10 05:53:55
Temat: Re: KetchupAlexPP <a...@g...pl> wrote:
> Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> przepis na wlasny ketchup?
Wlasnego, konkretnego, przepisu Ci nie podam, bo jak robilem ketchup, to
zawsze "na wyczucie" i doprawialem go wg. wlasnego smaku. Mialem gdzies
przepis w jakiejs ksiazce, ale go nie moge w ej chwili znalezc. W kazdym
razie podstawa jest koncentrat pomidorowy ( w tym akurat przypadku nie
musza to byc swieze pomidory, nawet moze nie powinny) i ocet (winny, ale
spirytusowy tez chyba ujdzie). Gotujesz to z sola i przyprawami, do
osiagniecia oczekiwanego rezultatu. Nie pamietam juz, czy dodawalem
roztarta cebule. W celu przechowania dluzej pasteryzujesz go w
sloiczkach "twist".
Do przemyslowych ketchupow dodawane sa jeszcze zagestniki i konserwanty.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-10 09:12:57
Temat: Re: KetchupNa nietypowy przepis na ketchup natknelam sie w magazynie "Cuisine", gdzie
polecany jest tym, ktorzy chcieliby czasem zaserwowac cos bardziej
wyrafinowanego niz sos z butelki. Nie zeby z tym ostatnim bylo cos nie
tak...
Ketchup z grilowanych pomidorow:
4 dojrzale pomidory
1/2 malej czerwonej cebuli
1 papryczka jalapeno
2 lyzki octu jablkowego
1 lyzka brazowego cukru
2 lyzeczki musztardy
2 lyzeczki soku z limonki
sol i pieprz
Pomidory, papryczke i pol cebuli (oczywiscie obranej) grilujemy 10-15 minut.
Warzywa maja byc miekkie, z charasterystycznymi sladami od grila, ale nie
spalone, do czego tendencje ma papryka. Umieszczamy je w malakserze,
cwiartujac wczesniej cebule, razem z reszta skladnikow i miksujemy. W
gotowym sosoie powinny byc ciagle widoczne drobne kawalki cebuli i
pomidorow. Sos najlepszy jest po 1-2 dniach.
Autorzy polecaja dodanie bezposrednio przed podaniem posiekanych lisci trawy
cytrynowej (cilantro), ale mi ten smak nie odpowiada, zreszta chyba nie jest
tak latwo dostepna.
Wspanialy sos do stekow.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 08:53:35
Temat: Odp: Ketchup
Użytkownik AlexPP <a...@g...pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:i...@4...com..
.
> Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> przepis na wlasny ketchup?
>
> --
> .AlexPP mailto:a...@g...pl ICQ# 63156896
Gdzies, kiedys obilo mi sie o uszy ze ketchup jest wymyslem chinskim i
pierwoynie byl to sos bardziej rybny niz pomidorowy.
Czy ktos ma jakies blizsze informacje na temat pochodzenia tego sosu ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 13:51:22
Temat: Re: Ketchupsorry nie mama czasu zeby przetlumaczyc
Iza
"Guardian"
http://www.guardianunlimited.co.uk/Archive/Article/0
,4273,4057081,00.html
Ketchup in the UK, catsup in the US: why the difference?
. Catsup is a sweet puree of tomatoes, onions and green peppers flavoured
with vinegar and pickling spice that is eaten with meats, especially beef,
and frequently with chips; it is the universal condiment of fast-food
sandwiches. In Britain, as formerly in the United States, this puree of
tomatoes is called ketchup, and catsup signifies a spicy liquid based on
mushrooms, unripe walnuts, or oysters; this catsup functions primarily as a
seasoning for cooking. The word catsup derives from the Chinese ke-tsiap , a
fish brine. Therefore the tomato-based condiment must be ketchup and the
Americans must have got them the wrong way round.
Steve Thompson, Bow, London E3.
"krisklos" <k...@m...dmp.corp> wrote in message
news:8pi66l$4gm$1@helios.man.lublin.pl...
>
> Użytkownik AlexPP <a...@g...pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
> napisał:i...@4...com..
.
> > Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> > przepis na wlasny ketchup?
> >
> > --
> > .AlexPP mailto:a...@g...pl ICQ# 63156896
>
> Gdzies, kiedys obilo mi sie o uszy ze ketchup jest wymyslem chinskim i
> pierwoynie byl to sos bardziej rybny niz pomidorowy.
> Czy ktos ma jakies blizsze informacje na temat pochodzenia tego sosu ?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |