Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ketchup
Date: Sun, 10 Sep 2000 07:53:55 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 19
Message-ID: <1egqetq.1vhfmedcsj1oiN%wlos@tele.com.pl>
References: <i...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pm61.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 968565157 18333 213.76.108.61 (10 Sep 2000 05:52:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Sep 2000 05:52:37 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 168 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33645
Ukryj nagłówki
AlexPP <a...@g...pl> wrote:
> Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> przepis na wlasny ketchup?
Wlasnego, konkretnego, przepisu Ci nie podam, bo jak robilem ketchup, to
zawsze "na wyczucie" i doprawialem go wg. wlasnego smaku. Mialem gdzies
przepis w jakiejs ksiazce, ale go nie moge w ej chwili znalezc. W kazdym
razie podstawa jest koncentrat pomidorowy ( w tym akurat przypadku nie
musza to byc swieze pomidory, nawet moze nie powinny) i ocet (winny, ale
spirytusowy tez chyba ujdzie). Gotujesz to z sola i przyprawami, do
osiagniecia oczekiwanego rezultatu. Nie pamietam juz, czy dodawalem
roztarta cebule. W celu przechowania dluzej pasteryzujesz go w
sloiczkach "twist".
Do przemyslowych ketchupow dodawane sa jeszcze zagestniki i konserwanty.
Wladyslaw
|