Data: 2000-09-10 05:53:55
Temat: Re: Ketchup
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
AlexPP <a...@g...pl> wrote:
> Pojawily sie tu przepisy na wlasny majonez... a zna ktos moze jakis
> przepis na wlasny ketchup?
Wlasnego, konkretnego, przepisu Ci nie podam, bo jak robilem ketchup, to
zawsze "na wyczucie" i doprawialem go wg. wlasnego smaku. Mialem gdzies
przepis w jakiejs ksiazce, ale go nie moge w ej chwili znalezc. W kazdym
razie podstawa jest koncentrat pomidorowy ( w tym akurat przypadku nie
musza to byc swieze pomidory, nawet moze nie powinny) i ocet (winny, ale
spirytusowy tez chyba ujdzie). Gotujesz to z sola i przyprawami, do
osiagniecia oczekiwanego rezultatu. Nie pamietam juz, czy dodawalem
roztarta cebule. W celu przechowania dluzej pasteryzujesz go w
sloiczkach "twist".
Do przemyslowych ketchupow dodawane sa jeszcze zagestniki i konserwanty.
Wladyslaw
|