Strona główna Grupy pl.misc.dieta Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 48


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2004-08-07 09:02:20

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km w wiadomości news:cf24fg$aki$1@inews.gazeta.pl pisze:

> Ale co to jest OE PowerTool ?

Nakladka na Outlook Express. Korzystam z czytnika, nie z bramki www.

> A wracajac do cukru -
> http://www.ogniskowiec.znp.edu.pl/publikacje/inne/Za
sadyracjonalnegozywien
> ia.h tm
>
> punkt 8

Ok, cukier w rozumieniu slodycze - zgoda. Zauwaz jednak, ze cukier w postaci
weglowodanow zlozonych zawieraja w duzej ilosci np. pestki i nasiona, a
weglowodany proste, czyli np. fruktoze i glukoze - owoce. To ten sam cukier,
poniewaz w procesach trawienia rozbijany jest na glukoze, fruktoze i inne
cukry proste i w takiej postaci trafia do krwiobiegu. Prawidlowe ostrzezenie
przed cukrem powinno IMO brzmiec tak: ogranicz weglowodany w postaci
oczyszczonej i przetworzonej, poniewaz nie zawieraja one niczego procz
kalorii. Odnosnie cukru w torebkach: sam uzywam go jedynie do wypiekow i
truskawek latem, slodze herbaty sporadycznie. Wczoraj wpadli na chwile
rodzice, zaparzylem im kawe i postawilem na stole. Nie pija. Mysle sobie:
cos jest nie tak. Dopiero po chwili uswiadomilem sobie, ze nie postawilem
cukierniczki. Druga chwile trwalo, zanim doszedlem do tego, gdzie moge ja
znalesc :)

--
Oczywiście, węglowodany są potrzebne do dotlenienia mózgu. - Karol Braniek [Morgano]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2004-08-07 09:24:57

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):

>
> Ok, cukier w rozumieniu slodycze - zgoda. Zauwaz jednak, ze cukier w postaci
> weglowodanow zlozonych zawieraja w duzej ilosci np. pestki i nasiona, a
> weglowodany proste, czyli np. fruktoze i glukoze - owoce. To ten sam cukier,
> poniewaz w procesach trawienia rozbijany jest na glukoze, fruktoze i inne
> cukry proste i w takiej postaci trafia do krwiobiegu. Prawidlowe ostrzezenie
> przed cukrem powinno IMO brzmiec tak: ogranicz weglowodany w postaci
> oczyszczonej i przetworzonej, poniewaz nie zawieraja one niczego procz
> kalorii. Odnosnie cukru w torebkach: sam uzywam go jedynie do wypiekow i
> truskawek latem, slodze herbaty sporadycznie. Wczoraj wpadli na chwile
> rodzice, zaparzylem im kawe i postawilem na stole. Nie pija. Mysle sobie:
> cos jest nie tak. Dopiero po chwili uswiadomilem sobie, ze nie postawilem
> cukierniczki. Druga chwile trwalo, zanim doszedlem do tego, gdzie moge ja
> znalesc :)
>

Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru jest
rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co potwierdza
przyklad Twoich rodzicow.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2004-08-07 09:31:21

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km w wiadomości news:cf2759$i9p$1@inews.gazeta.pl pisze:

> Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
> wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru
> jest rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co
> potwierdza przyklad Twoich rodzicow.

Jest to raczej przyzwyczajenie. Pociag do slodkiego smaku wystepuje nawet u
noworodkow, wiec ciezko uznac go za uzaleznienie.

--
Jan Kwasniewski posiada olbrzymia, niekwestionowana wiedze na temat Zywienia
Czlowieka. To poza dyskusja. - [grall]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2004-08-07 09:47:31

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):

> Ma Km w wiadomości news:cf2759$i9p$1@inews.gazeta.pl pisze:
>
> > Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
> > wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru
> > jest rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co
> > potwierdza przyklad Twoich rodzicow.
>
> Jest to raczej przyzwyczajenie. Pociag do slodkiego smaku wystepuje nawet u
> noworodkow, wiec ciezko uznac go za uzaleznienie.

Do slodkiego smaku - tak, ale nie do cukru bialego w torebkach. Cukier
bialy "zeruje" wiec, dosc niecnie, na tym naszym pociagu. Dlatego
wegatarianie tak bardzo cenia miod.



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2004-08-07 10:04:04

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km w wiadomości news:cf28fj$m63$1@inews.gazeta.pl pisze:

> Do slodkiego smaku - tak, ale nie do cukru bialego w torebkach. Cukier
> bialy "zeruje" wiec, dosc niecnie, na tym naszym pociagu. Dlatego
> wegatarianie tak bardzo cenia miod.

Czy ja wiem? :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2004-08-07 11:01:10

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Karolina \"duszołap\" Matuszewska" <g...@i...wytnij.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km wrote:

>>>Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
>>>wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru
>>>jest rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co
>>>potwierdza przyklad Twoich rodzicow.
>>
>>Jest to raczej przyzwyczajenie. Pociag do slodkiego smaku wystepuje nawet u
>>noworodkow, wiec ciezko uznac go za uzaleznienie.

I _ponoć_ jest to pozostałość z czasów, kiedy ludzkość biegała po
drzewach i krzyczała do siebie "Uchuuuu! Ułaaaaa!" Wtedy stopień
słodkości był miarą, czy owoc nadaje się już do spożycia. Słodkie =
dobre. Wiele małp żywiących się w mniejszym lub większym stopniu owocami
nadal małym kęsem testuje, czy owoce z tego drzewa można już jeść, czy
jeszcze czekać.

> Do slodkiego smaku - tak, ale nie do cukru bialego w torebkach. Cukier
> bialy "zeruje" wiec, dosc niecnie, na tym naszym pociagu. Dlatego
> wegatarianie tak bardzo cenia miod.

Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
Amylazą... Może już czas odmitologizować miód jako źródło zdrowia,
szczęścia i pomyślności, a powiedzieć otwarcie, że składa się głównie z
cukrów i alergenów.


Pozdrawiam,
Karola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2004-08-07 11:04:27

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):

>
> Czy ja wiem? :)


Wiesz, ja Cie nie probuje do niczego przekonywac ani zbawiac na sile. Dla
mnie mozesz jesc cukier torbami. Linki do szkodliwosci juz podalam, o tym
kiedy bywa uzyteczny tez wspomnalam, wiec moja "misja" w tym watku jakby
spelniona:)


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2004-08-07 11:09:22

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):

> Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
> Amylazą... Może już czas odmitologizować miód jako źródło zdrowia,
> szczęścia i pomyślności, a powiedzieć otwarcie, że składa się głównie z
> cukrów i alergenów.
>

I co jeszcze odmitologizowac? Moze to, ze chleb pelnoziarnisty jest zdrowszy
od bialego, pszennego? ;)
Zreszta nikt nie twierdzi, ze miod wprost gwarantuje uzdrowienie, ale COS
daje, zas cukier bialy nie daje NIC.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2004-08-07 11:10:48

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Karolina \"duszołap\" Matuszewska" <g...@i...wytnij.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ma Km wrote:

>>Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
>>Amylazą... Może już czas odmitologizować miód jako źródło zdrowia,
>>szczęścia i pomyślności, a powiedzieć otwarcie, że składa się głównie z
>>cukrów i alergenów.
>
> I co jeszcze odmitologizowac? Moze to, ze chleb pelnoziarnisty jest zdrowszy
> od bialego, pszennego? ;)
> Zreszta nikt nie twierdzi, ze miod wprost gwarantuje uzdrowienie, ale COS
> daje, zas cukier bialy nie daje NIC.

Co mianowicie daje?


Pozdrawiam,
Karola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2004-08-07 11:12:53

Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: "Ma Km" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):

> Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
> Amylazą... Może już czas odmitologizować miód (...)a powiedzieć otwarcie,
że składa się głównie z
> cukrów i alergenów.


Zobacz sklad miodu: http://www.resmedica.pl/zdart9983.html

Czy mozesz to samo powiedziec o skladzie cukru? Chyba tylko to ile ma procent
cukru w cukrze ;)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moja dieta part 2
Informacja do GRUPY
MM-troche pozmienialam i chudne:-)
Chemioterapia
stepper

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »