« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2004-08-07 09:02:20
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km w wiadomości news:cf24fg$aki$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Ale co to jest OE PowerTool ?
Nakladka na Outlook Express. Korzystam z czytnika, nie z bramki www.
> A wracajac do cukru -
> http://www.ogniskowiec.znp.edu.pl/publikacje/inne/Za
sadyracjonalnegozywien
> ia.h tm
>
> punkt 8
Ok, cukier w rozumieniu slodycze - zgoda. Zauwaz jednak, ze cukier w postaci
weglowodanow zlozonych zawieraja w duzej ilosci np. pestki i nasiona, a
weglowodany proste, czyli np. fruktoze i glukoze - owoce. To ten sam cukier,
poniewaz w procesach trawienia rozbijany jest na glukoze, fruktoze i inne
cukry proste i w takiej postaci trafia do krwiobiegu. Prawidlowe ostrzezenie
przed cukrem powinno IMO brzmiec tak: ogranicz weglowodany w postaci
oczyszczonej i przetworzonej, poniewaz nie zawieraja one niczego procz
kalorii. Odnosnie cukru w torebkach: sam uzywam go jedynie do wypiekow i
truskawek latem, slodze herbaty sporadycznie. Wczoraj wpadli na chwile
rodzice, zaparzylem im kawe i postawilem na stole. Nie pija. Mysle sobie:
cos jest nie tak. Dopiero po chwili uswiadomilem sobie, ze nie postawilem
cukierniczki. Druga chwile trwalo, zanim doszedlem do tego, gdzie moge ja
znalesc :)
--
Oczywiście, węglowodany są potrzebne do dotlenienia mózgu. - Karol Braniek [Morgano]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2004-08-07 09:24:57
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
>
> Ok, cukier w rozumieniu slodycze - zgoda. Zauwaz jednak, ze cukier w postaci
> weglowodanow zlozonych zawieraja w duzej ilosci np. pestki i nasiona, a
> weglowodany proste, czyli np. fruktoze i glukoze - owoce. To ten sam cukier,
> poniewaz w procesach trawienia rozbijany jest na glukoze, fruktoze i inne
> cukry proste i w takiej postaci trafia do krwiobiegu. Prawidlowe ostrzezenie
> przed cukrem powinno IMO brzmiec tak: ogranicz weglowodany w postaci
> oczyszczonej i przetworzonej, poniewaz nie zawieraja one niczego procz
> kalorii. Odnosnie cukru w torebkach: sam uzywam go jedynie do wypiekow i
> truskawek latem, slodze herbaty sporadycznie. Wczoraj wpadli na chwile
> rodzice, zaparzylem im kawe i postawilem na stole. Nie pija. Mysle sobie:
> cos jest nie tak. Dopiero po chwili uswiadomilem sobie, ze nie postawilem
> cukierniczki. Druga chwile trwalo, zanim doszedlem do tego, gdzie moge ja
> znalesc :)
>
Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru jest
rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co potwierdza
przyklad Twoich rodzicow.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2004-08-07 09:31:21
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km w wiadomości news:cf2759$i9p$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
> wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru
> jest rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co
> potwierdza przyklad Twoich rodzicow.
Jest to raczej przyzwyczajenie. Pociag do slodkiego smaku wystepuje nawet u
noworodkow, wiec ciezko uznac go za uzaleznienie.
--
Jan Kwasniewski posiada olbrzymia, niekwestionowana wiedze na temat Zywienia
Czlowieka. To poza dyskusja. - [grall]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2004-08-07 09:47:31
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> Ma Km w wiadomości news:cf2759$i9p$1@inews.gazeta.pl pisze:
>
> > Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
> > wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru
> > jest rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co
> > potwierdza przyklad Twoich rodzicow.
>
> Jest to raczej przyzwyczajenie. Pociag do slodkiego smaku wystepuje nawet u
> noworodkow, wiec ciezko uznac go za uzaleznienie.
Do slodkiego smaku - tak, ale nie do cukru bialego w torebkach. Cukier
bialy "zeruje" wiec, dosc niecnie, na tym naszym pociagu. Dlatego
wegatarianie tak bardzo cenia miod.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2004-08-07 10:04:04
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km w wiadomości news:cf28fj$m63$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Do slodkiego smaku - tak, ale nie do cukru bialego w torebkach. Cukier
> bialy "zeruje" wiec, dosc niecnie, na tym naszym pociagu. Dlatego
> wegatarianie tak bardzo cenia miod.
Czy ja wiem? :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2004-08-07 11:01:10
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km wrote:
>>>Ja mowie od poczatku o cukrze w torebkach. Niedawno na stronie o
>>>wegetarianskim zywieniu dzieci przeczytalam, ze uzywanie bialego cukru
>>>jest rodzajem uzaleznienia, ktore ksztaltujemy od dziecinstwa, co
>>>potwierdza przyklad Twoich rodzicow.
>>
>>Jest to raczej przyzwyczajenie. Pociag do slodkiego smaku wystepuje nawet u
>>noworodkow, wiec ciezko uznac go za uzaleznienie.
I _ponoć_ jest to pozostałość z czasów, kiedy ludzkość biegała po
drzewach i krzyczała do siebie "Uchuuuu! Ułaaaaa!" Wtedy stopień
słodkości był miarą, czy owoc nadaje się już do spożycia. Słodkie =
dobre. Wiele małp żywiących się w mniejszym lub większym stopniu owocami
nadal małym kęsem testuje, czy owoce z tego drzewa można już jeść, czy
jeszcze czekać.
> Do slodkiego smaku - tak, ale nie do cukru bialego w torebkach. Cukier
> bialy "zeruje" wiec, dosc niecnie, na tym naszym pociagu. Dlatego
> wegatarianie tak bardzo cenia miod.
Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
Amylazą... Może już czas odmitologizować miód jako źródło zdrowia,
szczęścia i pomyślności, a powiedzieć otwarcie, że składa się głównie z
cukrów i alergenów.
Pozdrawiam,
Karola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2004-08-07 11:04:27
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
>
> Czy ja wiem? :)
Wiesz, ja Cie nie probuje do niczego przekonywac ani zbawiac na sile. Dla
mnie mozesz jesc cukier torbami. Linki do szkodliwosci juz podalam, o tym
kiedy bywa uzyteczny tez wspomnalam, wiec moja "misja" w tym watku jakby
spelniona:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2004-08-07 11:09:22
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):
> Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
> Amylazą... Może już czas odmitologizować miód jako źródło zdrowia,
> szczęścia i pomyślności, a powiedzieć otwarcie, że składa się głównie z
> cukrów i alergenów.
>
I co jeszcze odmitologizowac? Moze to, ze chleb pelnoziarnisty jest zdrowszy
od bialego, pszennego? ;)
Zreszta nikt nie twierdzi, ze miod wprost gwarantuje uzdrowienie, ale COS
daje, zas cukier bialy nie daje NIC.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2004-08-07 11:10:48
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Ma Km wrote:
>>Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
>>Amylazą... Może już czas odmitologizować miód jako źródło zdrowia,
>>szczęścia i pomyślności, a powiedzieć otwarcie, że składa się głównie z
>>cukrów i alergenów.
>
> I co jeszcze odmitologizowac? Moze to, ze chleb pelnoziarnisty jest zdrowszy
> od bialego, pszennego? ;)
> Zreszta nikt nie twierdzi, ze miod wprost gwarantuje uzdrowienie, ale COS
> daje, zas cukier bialy nie daje NIC.
Co mianowicie daje?
Pozdrawiam,
Karola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2004-08-07 11:12:53
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?Karolina \duszołap\ Matuszewska <g...@i...wytnij.pl> napisał(a):
> Miód, który jest po prostu produktem hydrolizacji sacharozy...
> Amylazą... Może już czas odmitologizować miód (...)a powiedzieć otwarcie,
że składa się głównie z
> cukrów i alergenów.
Zobacz sklad miodu: http://www.resmedica.pl/zdart9983.html
Czy mozesz to samo powiedziec o skladzie cukru? Chyba tylko to ile ma procent
cukru w cukrze ;)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |