Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kiszenie kapusty w listopadzie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kiszenie kapusty w listopadzie.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-15 22:09:09

Temat: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "adam" <b...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Spotkałem się ze zdaniem, że kapusty nie powinno się kisić w listopadzie.
Co o tym sądzicie?
poz/jan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-16 08:17:08

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "adam" <b...@f...pl> napisał w wiadomości
news:cnb9hs$ff$1@inews.gazeta.pl...
> Spotkałem się ze zdaniem, że kapusty nie powinno się kisić w listopadzie.
> Co o tym sądzicie?
> poz/jan
>

Jasne ..śmierdzi trupem ....

Poprostu kiedyś w chałupach juz nie było tak ciepło i nie kisło..

teraz przy centralnym ogrzewaniu juz takiego problemu niema

tydzień wystarczy i trzeba chłodnego miejsc szukac bo kisnie za bardzo..i
wtedy dopiero zaczyna smierdzieć..

Pozdrawiam

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-17 12:47:56

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Ee, dorabiałem kiedyś przy kiszeniu kapusty, to jak weszliśmy na pole w
październiku, to zeszliśmy w polowie grudnia. Jak kończyliśmy zakiszać
tą ostatnią, to październikowa już była w sklepach.



--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-18 09:06:17

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:cnh15m$qpp$1@news.onet.pl...
> Ee, dorabiałem kiedyś przy kiszeniu kapusty, to jak weszliśmy na pole w
> październiku, to zeszliśmy w polowie grudnia. Jak kończyliśmy zakiszać
> tą ostatnią, to październikowa już była w sklepach.
>
>

OOO!!!!!!!!
skoro na fachowca trafiłem..

czy to prawda ze kapusta musi podwiędnac przed zakiszeniem??

Marek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-18 09:13:10

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "adam" <b...@f...pl>
> Spotkałem się ze zdaniem, że kapusty nie powinno się kisić w
listopadzie.
> Co o tym sądzicie?

Najlepiej się przechowuje kiszonka z tzw. kapusty zimowej, czyli
zebranej z pola możliwie jak najpóźniej. Powód jest prosty, zawiera
wówczas najwięcej cukru.
Cukier jest potrzebny do fermentacji (a ta rozpoczyna się po 3 dniach),
która powinna przebiegać przez kilka dni w temp. 18-20*C a następnie
beczki wstawia się do pomieszczenia o temp. 8-10*C gdzie kapusta powoli
i umiarkowanie się kisi.
Jeśli okaże się, że kapusta puściła zbyt mało soku należy dodać solanki
[3 dag/1l wody+1g kwasu mlekowego].
Jeśli kapusta jest mało słodka można dodać 1% cukru [wagowo].
Kapusta przeznaczona do gotowania:
13,5 kg świeżej w główkach = 10 kg szatkowanej
25 dkg [dag] soli kuchennej
nasiona kminku/kopru 25 g
liście laurowe [bobkowe] 3 g
zdrowe, czyste, dziewicze nogi lub silny chłop z tłuczkiem.

Kapusta [10 kg] na surówki wymaga mniej soli bo 20 dkg [dag] i dodatki:
marchew /tarta/ 20 dkg [dag]
jabłka /tarte/ 30 dkg [dag]
cebula /cienkie plasterki/ 15 dkg [dag]
liście laurowe [bobkowe] 3 g
pieprz gorzki 2 g
pieprz aromatyczny 3 g
zielony koper 2,5 dkg [dag]
Całość należy wymieszać z solą i dodatkami w osobnym naczyniu i dopiero
potem ubijać w beczce.

Kapusta sałatkowa 1,0 kg
kapustę wcześniej się zalewa wrzątkiem aż do sparzenia. Potem wodę się
odlewa, kapustę odsącza a nawet wyciska i miesza z dodatkami i pakuje
się do słoja lub kamiennego garnka. Taka kapusta kisi się bardzo szybko.
Można też dodawać do niej zamiast jabłka i kopru kiszone ogórki.
sól 2 dkg [dag]
marchew 2 szt.
jabłka 1 szt.
cebula /cienkie plasterki/ 1 szt.
liście laurowe 2 szt.
pieprz gorzki/aromatyczny 5 ziaren
zielony koper 2 g

Smacznego.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.796 / Virus Database: 540 - Release Date: 04-11-13

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-18 16:30:24

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "adam" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cnhp9i$6sl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "adam" <b...@f...pl>
> > Spotkałem się ze zdaniem, że kapusty nie powinno się kisić w
> listopadzie.


Serdecznie dziekuję, przystepuję jeszcze w tym tygodniu do kiszenia:-).
Pozdr//a


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-19 01:08:52

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 18 Nov 2004 10:13:10 +0100, "JerzyN" <N...@m...pl>
wrote:

>Użytkownik "adam" <b...@f...pl>
>> Spotkałem się ze zdaniem, że kapusty nie powinno się kisić w
>listopadzie.
>> Co o tym sądzicie?
>
>Najlepiej się przechowuje kiszonka z tzw. kapusty zimowej, czyli
>zebranej z pola możliwie jak najpóźniej. Powód jest prosty, zawiera
>wówczas najwięcej cukru.
[...]

Zapomniales dodac ze poszczegolne rodzaje kapusty kiszonej robi sie z
roznych jakosciowo glowek akpusty...

Kapusta kiszona na surowki powinna byc robiona ze stosunkowo mlodej (w
miare wczesna jesien) kapusty pozbawionej zewnetrznych zielonych lisci
- bedzie wowczas delikatna w smaku i jasna. natomoast kapusta na bigos
powinna byc mocna w smaku i cemna - do kiszenia nalezy wziac mozliwoe
pozna i mozliwie duzo zielonych lisci zawierajaca kapuste.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-19 16:24:17

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net>
> Zapomniales dodac ze poszczegolne rodzaje kapusty kiszonej robi sie z
> roznych jakosciowo glowek akpusty...
[...]

Masz rację
--
Pozdrawiam, Jerzy
--
Pozdrawiam, Jerzy ale dobrze, że to uzupełniłeś.


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-19 16:30:56

Temat: Re: Kiszenie kapusty w listopadzie.
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

>
> czy to prawda ze kapusta musi podwiędnac przed zakiszeniem??
>
no to opiszę krok po kroku ;]

kapusta zebrana z pola była najpierw ogławiana, cyli pozbawiana
zewnętrznych, zielonych liści. Następnie szła do hali, w której kobiety
na maszynach usuwały głąb, a następnie szatkowały.( maszynowo
oczywiście.) Poszatkowana kapusta wędrowała do silosów o wymiarach
mniej-więcej 3x3x3m. Tam kilku chłopa przez dziesięć godzin dziennie w
rytmie rock and rolla deptało tę kapustę, przesypując każdą półmetrową
warstwę solą. Po napełnieniu silosu zakrywano go plandeką, układano na
niej dechy i obciążono kilkunastokilogramowymi kamieniami. i tak się
kisiło kilkanaście dni. Pomieszczenia, w których były silosy, to
nieogrzewane baraki. Po ukiszeniu w miarę zapotrzebowania odkrywano
silos, wybierano kapustę do beczek, przesypując marchewką. Znowu któryś
z nas wskakiwał do beczki i udeptywał. Beczkę zamykano i do sklepu. W
tym czasie nie miałem absolutnie żadnych problemów z nadwagą ;]


--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kombiwar
ksiazka o pieczeniu chleba
krem do tiramisu
Piekarniki (co na czym?)
niesłodkie wypieki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »