| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-16 16:02:52
Temat: Kiszka.Czy ma ktoś przepis na kiszkę kartoflaną?.
Mirek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-17 10:05:56
Temat: Re: Kiszka.
Użytkownik Mirek. <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:MulK4.6122$h...@n...tpnet.pl...
> Czy ma ktoś przepis na kiszkę kartoflaną?.
> Mirek.
>
Ech, dawno to byla jak moja mama i ja ja robilysmy, ale szlo to chyba tak
poniewaz nie wiem, ile tego chcesz robic, podam proporcje na ok kilogram
ziemniakow, co dam niej wiecej metr kiszki, (raczej wiecej)
Skladniki:
cienkie, wieprzowe jelita - powunny byc baaaaaaaaaaaardzo czyste, takie
prosto z uboju czysci sie hektolitrami wody, a najlepiej jeszcze sie moczy,
w sklepach bywa kiszka solona i ta nelezy wymoczyc w wodzie zeby wyplukac
sol
ziemniaki (1kg)
cienka kielbaska (2 pętka, moze byc ładny boczek)
cebula (ok 2 srednich, ale nie jest to dodatek konieczny)
przyprawy (pieprz, sol, opcjonalnie majeranek, i co kto lubi, )
smalec, ew oliwa, ale u nas sie to zawsze robi na smalcu, ok pol kostki
jajko
ew maka
ziemniaki zetrzec na drobnej tarce (mozna ew zmielic w maszynce, ale to nie
to samo, efekt jest podobny jak przy wiorkach)
dodac jajo, wymieszac
na patelni zesmazyc na smalcu pokrojona w drobna kostke kielbaske i
cebulke, jeszcze gorace dodac do ziemniakow, szybko zamieszac,
dodac przyprawy do smaku
Ciasto bedzie dosc rzadkie, wrecz lejace, jezeli sie komus wydaje za rzadkie
moze je zagescic maka. konsystencja betonu powoduje jednak pewna gumiastosc
nadzienia
zawiazujemy kiszke z jednej strony bawelniana nitka i wlewamy mase do
kiszki, na mniejwiecej 2/5 objetosci kiszki. To sie wydaje malo, ale kiszka
sie kurczy podczas zapiekania i moze popekac
Zawaizujemy 2 koniec nitka. Jezeli kszka jest bardzo dluga, mozna ja
poprzewiazywac co jakis czas na mniejsze kielbaski
Wstawaimy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy na ok 40 min na srednim
ogniu. (ok 150 C)Blaszka powinna byc lekko posmarowana oliwa. Po tym czasie
kiszke nalezy dosc dokladnie ponakluwac widelcem i piec jeszcze ok 30-50min,
az sie zarumieni i bedzie scisla w srodku. Najlepsza metoda jest sprawdzanie
patyczkiem jak ciasta, ew sprobowanie
Jemy jeszcze goraca, a jak zostanie, mozemy ja podgrzac na patelni
Smacznego
Ean
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-02 11:12:33
Temat: Garnek CygańskiCzy zna ktoś przepis na tzw.garnek cygański tj.przekładaniec:boczek cebula
mięso itp.itp. pieczony w piekarniku?
CELEJ
--
----
Sklep internetowy za darmo w ramach serwera
Standard Plus. Sprawdz bo warto !
http://www.sklep.alpha.pl
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-05 00:09:46
Temat: Re: Garnek Cygańskic...@a...net.pl (CELEJ) napisał(a)
> Czy zna ktoś przepis na tzw.garnek cygański tj.przekładaniec:boczek cebula
> mięso itp.itp. pieczony w piekarniku?
> CELEJ
Czesc,
Czy to chodzi o pieczone?
U nas (tzn. skad pochodze - Zarnowiec n.Pilica, obecnie woj.Slaskie) tak
nazywamy potrawe z podobnych skladnikow przygotowywana w specjalnym zeliwnym
garnku, ktorego pokrywke zakreca sie szczelnie (albo z braku owego w
jakimkolwiek garnku a wtedy pokrywke przyciska sie kamieniami), aby para nie
uciekala, a potem pieczona/gotowana w ognisku.
Iza
--
List wyslano przez bramkę www<>news http://www.newsgate.pl/wwwnews.shtml
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |