| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-16 00:54:51
Temat: szukam przepisu na bograczWitam wszystkich .
Często tu jestem ale jeszcze nigdy nie pisałem . A teraz mam powód .
Otóż szukam przepisu na bogracz . Jadłem to parę lat temu i bardzo mi wtedy
smakowało . Nigdzie w żadnej książce drukowanej nie ma tego przepisu .
Może tutaj znajdę .
A może ktoś spróbuje czegoś mojego . Też nie spotkałem tego w książkach .
Przepis na " niedzielny obiad "
Mała główka kapusty czerwonej
4-5 ziemniaków
1-2 cebule
marchew z rosołu
tłuszcz , ocet , pieprz , sól
Kapustę pokroić , włożyć do garnka , posolić , ugotować .
Odcedzić , skropić octem . / dla smaku i koloru /
Ugotować ziemniaki . / nie powinny sie rozłamywać / pokroić w plastry
./gr.1cm ./
Do kapusty dodać pokrojone /gorące/ ziemniaki , pokrojoną również w plastry
cebulę ,
oraz pokrojoną /w plasterki/ marchew
Posolic , popieprzyć , skropić roztopionym masłem lub oliwą
Wymieszać .
Podawać najlepiej z pieczonym , smażonym kurczakiem .
Jeśli ktoś to zrobi to niech napisze .
Stachu .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-16 06:53:20
Temat: Re: szukam przepisu na bograczStachu <p...@y...pl> wrote:
> Witam wszystkich .
> Często tu jestem ale jeszcze nigdy nie pisa"em . A teraz mam powód .
> Otóż szukam przepisu na bogracz . Jad"em to parę lat temu i bardzo mi wtedy
> smakowa"o . Nigdzie w żadnej książce drukowanej nie ma tego przepisu .
> Może tutaj znajdę .
Nie znajdziesz. Gdybys pilnie sledzila te grupe, to wiedzialbys, ze
jest to potrawa wystepujaca pod ta nazwa wylacznie w polskich barach.
Bogracs to skrot od wegierskiego bogracs gulyas, czyli gulasz z
kociolka. Przepisu szukaj wiec w wegierskich ksiazkach kucharskich,
lub pogrzeb w archiwum tej grupy. Podobne potrawy to gulyas (gulasz) i
gulyas leves (zupa gulaszowa) -- riznia sie proporcjami skladnikow, ale
to wszystko sa geste i ostre zupy miesne z papryka.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-19 05:58:25
Temat: Re: szukam przepisu na bograczPodam z pamięci to co proponował R. Makłowicz i co sam już sprawdziłem.
Proporcje oczywiście można modyfikować:
- 0,4 kg boczku podsmażyć
- dołożyć 0,4 kg cebuli w plastrach i podsmażyć
- dodać paprykę czerwoną słodką i wymieszać (2-3 paczek - tych płaskich)
- dołożyć 0,4 kg wołowiny i lekko podsmażyć
- dolać wody i gotować dodając
- 0, 4 kg ziemniaków w kostkę krojonych
- 0,4 kg marchwi w talarkach
- 2 - 3 papryki słodkie świeże w kawałkach
- 1 - 2 pomidory pokrojone w kawałki
- majeranek (mniej niż do flaków albo kartoflanki, pieprz i ostra papryka)
- dolać wody i gotować
R. Makłowicz podał, że w oryginale powinno to mieć konsystencję normalnej
zupy ale w Polsce praktykuje się przygotowywanie na gęsto - jak eintopf.
Użytkownik Stachu <p...@y...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:vb8K4.4335$h...@n...tpnet.pl...
> Witam wszystkich .
> Często tu jestem ale jeszcze nigdy nie pisałem . A teraz mam powód .
> Otóż szukam przepisu na bogracz . Jadłem to parę lat temu i bardzo mi
wtedy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-20 13:31:04
Temat: Re: szukam przepisu na bograczPrzemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
> Podam z pamięci to co proponowa" R. Mak"owicz i co sam już sprawdzi"em.
> Proporcje oczywiście można modyfikować:
>
> - 0,4 kg boczku podsmażyć
> - do"ożyć 0,4 kg cebuli w plastrach i podsmażyć
> - dodać paprykę czerwoną s"odką i wymieszać (2-3 paczek - tych p"askich)
> - do"ożyć 0,4 kg wo"owiny i lekko podsmażyć
> - dolać wody i gotować dodając
> - 0, 4 kg ziemniaków w kostkę krojonych
> - 0,4 kg marchwi w talarkach
> - 2 - 3 papryki s"odkie świeże w kawa"kach
> - 1 - 2 pomidory pokrojone w kawa"ki
> - majeranek (mniej niż do flaków albo kartoflanki, pieprz i ostra papryka)
> - dolać wody i gotować
>
> R. Mak"owicz poda", że w oryginale powinno to mieć konsystencję normalnej
> zupy ale w Polsce praktykuje się przygotowywanie na gęsto - jak eintopf.
Jezeli ten przepis rzecywiscie podal Maklowicz, to dal plame. Potrawa
"bogracz" znana jest, przypominam kolejny raz, tylko w polskiej kuchni
wspolczesnej, i to w jej barowym wydaniu. Zarowno potraw jak i nazwa
pochodza od wegierskiego "bogracs gulyas" czyli gulasz z kociolka --
klasycznego wegierskiego gulaszu. Przypominam tez, ze oryginalny gulasz
wegierskito gesta zupa podawana jako samodzielne danie i znana na
swiecie jako zupa gulaszowa. Tak wiec nasz polski barowy bogracz to po
prostu zupa gulszowa. Podobna nieco do wegierskiego gulaszu potrawa z
kawalkow miesa w gestym sosie, zwana u nas gulaszem to po wegiersku
porkolt.
Wegrzy przyzadaja swoj gulasz, podobnie jak wiele innych potraw, na
smalcu. Prawie niezbedna przyprawa jest kminek, nie majeranek.
Marchew, wraz z pietruszka wystepuje jedynie w gulaszu segedynskim.
Wladyskaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-24 20:24:38
Temat: Re: szukam przepisu na bograczOgladalem ten program Maklowicza i robilem ten bograczy gulyasz bo
faktycznie tak go nazywal. Zaznaczyl przy tym wyraznie i widzialem to na
ekranie, ze prawdziwy - to zupa o konsystencji normalnej zupy. Wlasnie taka
zageszczona zupa to polski wymysl który jest znany tylko w Polsce. W tym
samym programie pokazal tez jak zrobic gulasz segedynski który nie ma nic
wspólnego z Segedem a jest wymyslem czysto austriackim.
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1eaxicv.q6uluk76qf6N%w...@t...com.pl...
> Przemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
>
> > Podam z pamięci to co proponowa" R. Mak"owicz i co sam już sprawdzi"em.
> > Proporcje oczywiście można modyfikować:
> >
> > - 0,4 kg boczku podsmażyć
> > - do"ożyć 0,4 kg cebuli w plastrach i podsmażyć
> > - dodać paprykę czerwoną s"odką i wymieszać (2-3 paczek - tych p"askich)
> > - do"ożyć 0,4 kg wo"owiny i lekko podsmażyć
> > - dolać wody i gotować dodając
> > - 0, 4 kg ziemniaków w kostkę krojonych
> > - 0,4 kg marchwi w talarkach
> > - 2 - 3 papryki s"odkie świeże w kawa"kach
> > - 1 - 2 pomidory pokrojone w kawa"ki
> > - majeranek (mniej niż do flaków albo kartoflanki, pieprz i ostra
papryka)
> > - dolać wody i gotować
> >
> > R. Mak"owicz poda", że w oryginale powinno to mieć konsystencję
normalnej
> > zupy ale w Polsce praktykuje się przygotowywanie na gęsto - jak eintopf.
> Jezeli ten przepis rzecywiscie podal Maklowicz, to dal plame. Potrawa
> "bogracz" znana jest, przypominam kolejny raz, tylko w polskiej kuchni
> wspolczesnej, i to w jej barowym wydaniu. Zarowno potraw jak i nazwa
> pochodza od wegierskiego "bogracs gulyas" czyli gulasz z kociolka --
> klasycznego wegierskiego gulaszu. Przypominam tez, ze oryginalny gulasz
> wegierskito gesta zupa podawana jako samodzielne danie i znana na
> swiecie jako zupa gulaszowa. Tak wiec nasz polski barowy bogracz to po
> prostu zupa gulszowa. Podobna nieco do wegierskiego gulaszu potrawa z
> kawalkow miesa w gestym sosie, zwana u nas gulaszem to po wegiersku
> porkolt.
>
> Wegrzy przyzadaja swoj gulasz, podobnie jak wiele innych potraw, na
> smalcu. Prawie niezbedna przyprawa jest kminek, nie majeranek.
> Marchew, wraz z pietruszka wystepuje jedynie w gulaszu segedynskim.
>
> Wladyskaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-25 05:51:49
Temat: Re: szukam przepisu na bograczPrzemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
> Ogladalem ten program Maklowicza i robilem ten bograczy gulyasz bo
> faktycznie tak go nazywal. Zaznaczyl przy tym wyraznie i widzialem to na
> ekranie, ze prawdziwy - to zupa o konsystencji normalnej zupy.
Wszystko zalezy od tego co kto uwaza za normalna zupe.
> Wlasnie taka
> zageszczona zupa to polski wymysl który jest znany tylko w Polsce. W tym
> samym programie pokazal tez jak zrobic gulasz segedynski który nie ma nic
> wspólnego z Segedem a jest wymyslem czysto austriackim.
>
Z terminologia gulaszowa jest sprawa bardzo zawiklana. Sama nazwa
"gulasz" pochodzi od wegierskiego slowa "gulya" -- pasterz i odnoisi sie
do potrawy przyrzadzanej przez pasterzy ma puszcie.
Wegierski "gulyas" - gesta zupa, z kawalkami wolowiny, podawana jako
samodzielne danie. U nas, w Austrii, Niemczech, Czechach to "zupa
gulaszowa".
Wegierski "gulyas leves", doslownie "zupa gulaszowa", to podobna
potrawa, tyle ze rzadsza.
"Hamisgulyas leves" - falszywa zupa gulaszowa -- rzadka zupa z papryka,
na kosciach.
"Gulyas szegediesen", czyli gulasz po segedynsku, to gulasz z mniejsza
iloscia ziemniakow, ale z dodatkiem korzenia marchewki i pietruszki.
"Csango gulyas" -- Gulasz a la Csango, gulasz z dodatkiem kwasnej
kapusty i zageszczany ryzem, zdodatkiem smietany.
Podobna potrawa, ale z wieprzowiny, to podobno "szekely gulyas", ale
brak mi tu wiarygodnych informacji. Spotkalem sie tez z okresleniem
"gulasz po tokajsku". W innych krajach dawnej monarchii
austro-wegierskiej podobna potrawa zwana jest gulaszem po segedynsku.
Wegierski "porkölt" to potrawa, podobna nieco do gulaszu, ale gesta:
kawalki miesa w sosie zageszczonym papryka. U nas nazywalaby sie gulasz.
Wegrzy znaja jeszcze dwa typy potraw polegajace na tym, ze podaje sie
mieso w kawalkach w gestym sosie: tokany i paprikas.
Wegierska terminologia potraw jest dosyc scisla, bo zostala, chyba w
koncu XIX wieku skanonizowana przez kongres wegierskich restauratorow.
Bodajze z Austrii rozszedl sie pom swiecie zwyczaj nazywania gulaszami
wszelkich potraw bedacych kawalkami miesa w gestym sosie, nawet zupelnie
bez papryki i zageszczanych maka.
Zupa gulaszowa poza Wegrami, to zwykle dosc ostra zageszczana maka zupa
z dodatkiem papryki i z kawalkami miesa, niewiele majaca wspolnego z
prawdfziwym gulaszem. U nas ostatnio znana jako "bogracz".
Sprawdzilem w ksiazce Maklowicza ""C.K. kuchnia". Podaje prawie
dokladnie takie informacje jak ja powyzej.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |