Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na bogracz
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1eaxicv.q6uluk76qf6N%wlos@tele.com.pl>
References: <vb8K4.4335$hK2.78125@news.tpnet.pl> <8g50ie$s8g$4@news.onet.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 56 days)
Lines: 35
Date: Sat, 20 May 2000 13:31:04 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.55.23
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958829464 212.160.55.23 (Sat, 20 May 2000 15:31:04 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 May 2000 15:31:04 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28267
Ukryj nagłówki
Przemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
> Podam z pamięci to co proponowa" R. Mak"owicz i co sam już sprawdzi"em.
> Proporcje oczywiście można modyfikować:
>
> - 0,4 kg boczku podsmażyć
> - do"ożyć 0,4 kg cebuli w plastrach i podsmażyć
> - dodać paprykę czerwoną s"odką i wymieszać (2-3 paczek - tych p"askich)
> - do"ożyć 0,4 kg wo"owiny i lekko podsmażyć
> - dolać wody i gotować dodając
> - 0, 4 kg ziemniaków w kostkę krojonych
> - 0,4 kg marchwi w talarkach
> - 2 - 3 papryki s"odkie świeże w kawa"kach
> - 1 - 2 pomidory pokrojone w kawa"ki
> - majeranek (mniej niż do flaków albo kartoflanki, pieprz i ostra papryka)
> - dolać wody i gotować
>
> R. Mak"owicz poda", że w oryginale powinno to mieć konsystencję normalnej
> zupy ale w Polsce praktykuje się przygotowywanie na gęsto - jak eintopf.
Jezeli ten przepis rzecywiscie podal Maklowicz, to dal plame. Potrawa
"bogracz" znana jest, przypominam kolejny raz, tylko w polskiej kuchni
wspolczesnej, i to w jej barowym wydaniu. Zarowno potraw jak i nazwa
pochodza od wegierskiego "bogracs gulyas" czyli gulasz z kociolka --
klasycznego wegierskiego gulaszu. Przypominam tez, ze oryginalny gulasz
wegierskito gesta zupa podawana jako samodzielne danie i znana na
swiecie jako zupa gulaszowa. Tak wiec nasz polski barowy bogracz to po
prostu zupa gulszowa. Podobna nieco do wegierskiego gulaszu potrawa z
kawalkow miesa w gestym sosie, zwana u nas gulaszem to po wegiersku
porkolt.
Wegrzy przyzadaja swoj gulasz, podobnie jak wiele innych potraw, na
smalcu. Prawie niezbedna przyprawa jest kminek, nie majeranek.
Marchew, wraz z pietruszka wystepuje jedynie w gulaszu segedynskim.
Wladyskaw
|