Data: 2000-05-25 05:51:49
Temat: Re: szukam przepisu na bogracz
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
> Ogladalem ten program Maklowicza i robilem ten bograczy gulyasz bo
> faktycznie tak go nazywal. Zaznaczyl przy tym wyraznie i widzialem to na
> ekranie, ze prawdziwy - to zupa o konsystencji normalnej zupy.
Wszystko zalezy od tego co kto uwaza za normalna zupe.
> Wlasnie taka
> zageszczona zupa to polski wymysl który jest znany tylko w Polsce. W tym
> samym programie pokazal tez jak zrobic gulasz segedynski który nie ma nic
> wspólnego z Segedem a jest wymyslem czysto austriackim.
>
Z terminologia gulaszowa jest sprawa bardzo zawiklana. Sama nazwa
"gulasz" pochodzi od wegierskiego slowa "gulya" -- pasterz i odnoisi sie
do potrawy przyrzadzanej przez pasterzy ma puszcie.
Wegierski "gulyas" - gesta zupa, z kawalkami wolowiny, podawana jako
samodzielne danie. U nas, w Austrii, Niemczech, Czechach to "zupa
gulaszowa".
Wegierski "gulyas leves", doslownie "zupa gulaszowa", to podobna
potrawa, tyle ze rzadsza.
"Hamisgulyas leves" - falszywa zupa gulaszowa -- rzadka zupa z papryka,
na kosciach.
"Gulyas szegediesen", czyli gulasz po segedynsku, to gulasz z mniejsza
iloscia ziemniakow, ale z dodatkiem korzenia marchewki i pietruszki.
"Csango gulyas" -- Gulasz a la Csango, gulasz z dodatkiem kwasnej
kapusty i zageszczany ryzem, zdodatkiem smietany.
Podobna potrawa, ale z wieprzowiny, to podobno "szekely gulyas", ale
brak mi tu wiarygodnych informacji. Spotkalem sie tez z okresleniem
"gulasz po tokajsku". W innych krajach dawnej monarchii
austro-wegierskiej podobna potrawa zwana jest gulaszem po segedynsku.
Wegierski "porkölt" to potrawa, podobna nieco do gulaszu, ale gesta:
kawalki miesa w sosie zageszczonym papryka. U nas nazywalaby sie gulasz.
Wegrzy znaja jeszcze dwa typy potraw polegajace na tym, ze podaje sie
mieso w kawalkach w gestym sosie: tokany i paprikas.
Wegierska terminologia potraw jest dosyc scisla, bo zostala, chyba w
koncu XIX wieku skanonizowana przez kongres wegierskich restauratorow.
Bodajze z Austrii rozszedl sie pom swiecie zwyczaj nazywania gulaszami
wszelkich potraw bedacych kawalkami miesa w gestym sosie, nawet zupelnie
bez papryki i zageszczanych maka.
Zupa gulaszowa poza Wegrami, to zwykle dosc ostra zageszczana maka zupa
z dodatkiem papryki i z kawalkami miesa, niewiele majaca wspolnego z
prawdfziwym gulaszem. U nas ostatnio znana jako "bogracz".
Sprawdzilem w ksiazce Maklowicza ""C.K. kuchnia". Podaje prawie
dokladnie takie informacje jak ja powyzej.
Wladyslaw
|