Data: 2000-05-24 20:24:38
Temat: Re: szukam przepisu na bogracz
Od: "Przemysław Widawski" <p...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ogladalem ten program Maklowicza i robilem ten bograczy gulyasz bo
faktycznie tak go nazywal. Zaznaczyl przy tym wyraznie i widzialem to na
ekranie, ze prawdziwy - to zupa o konsystencji normalnej zupy. Wlasnie taka
zageszczona zupa to polski wymysl który jest znany tylko w Polsce. W tym
samym programie pokazal tez jak zrobic gulasz segedynski który nie ma nic
wspólnego z Segedem a jest wymyslem czysto austriackim.
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1eaxicv.q6uluk76qf6N%w...@t...com.pl...
> Przemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
>
> > Podam z pamięci to co proponowa" R. Mak"owicz i co sam już sprawdzi"em.
> > Proporcje oczywiście można modyfikować:
> >
> > - 0,4 kg boczku podsmażyć
> > - do"ożyć 0,4 kg cebuli w plastrach i podsmażyć
> > - dodać paprykę czerwoną s"odką i wymieszać (2-3 paczek - tych p"askich)
> > - do"ożyć 0,4 kg wo"owiny i lekko podsmażyć
> > - dolać wody i gotować dodając
> > - 0, 4 kg ziemniaków w kostkę krojonych
> > - 0,4 kg marchwi w talarkach
> > - 2 - 3 papryki s"odkie świeże w kawa"kach
> > - 1 - 2 pomidory pokrojone w kawa"ki
> > - majeranek (mniej niż do flaków albo kartoflanki, pieprz i ostra
papryka)
> > - dolać wody i gotować
> >
> > R. Mak"owicz poda", że w oryginale powinno to mieć konsystencję
normalnej
> > zupy ale w Polsce praktykuje się przygotowywanie na gęsto - jak eintopf.
> Jezeli ten przepis rzecywiscie podal Maklowicz, to dal plame. Potrawa
> "bogracz" znana jest, przypominam kolejny raz, tylko w polskiej kuchni
> wspolczesnej, i to w jej barowym wydaniu. Zarowno potraw jak i nazwa
> pochodza od wegierskiego "bogracs gulyas" czyli gulasz z kociolka --
> klasycznego wegierskiego gulaszu. Przypominam tez, ze oryginalny gulasz
> wegierskito gesta zupa podawana jako samodzielne danie i znana na
> swiecie jako zupa gulaszowa. Tak wiec nasz polski barowy bogracz to po
> prostu zupa gulszowa. Podobna nieco do wegierskiego gulaszu potrawa z
> kawalkow miesa w gestym sosie, zwana u nas gulaszem to po wegiersku
> porkolt.
>
> Wegrzy przyzadaja swoj gulasz, podobnie jak wiele innych potraw, na
> smalcu. Prawie niezbedna przyprawa jest kminek, nie majeranek.
> Marchew, wraz z pietruszka wystepuje jedynie w gulaszu segedynskim.
>
> Wladyskaw
|