Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "Przemysław Widawski" <p...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na bogracz
Date: Wed, 24 May 2000 22:24:38 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 48
Sender: [pwid friko3.onet.pl]@pa242.slupsk.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <8ghhjd$mjk$2@news.onet.pl>
References: <vb8K4.4335$hK2.78125@news.tpnet.pl> <8g50ie$s8g$4@news.onet.pl>
<1eaxicv.q6uluk76qf6N%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: pa242.slupsk.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 959203757 23156 212.160.43.242 (24 May 2000 21:29:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 May 2000 21:29:17 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.onet.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: szukam przepisu na bogracz
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28520
Ukryj nagłówki
Ogladalem ten program Maklowicza i robilem ten bograczy gulyasz bo
faktycznie tak go nazywal. Zaznaczyl przy tym wyraznie i widzialem to na
ekranie, ze prawdziwy - to zupa o konsystencji normalnej zupy. Wlasnie taka
zageszczona zupa to polski wymysl który jest znany tylko w Polsce. W tym
samym programie pokazal tez jak zrobic gulasz segedynski który nie ma nic
wspólnego z Segedem a jest wymyslem czysto austriackim.
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1eaxicv.q6uluk76qf6N%w...@t...com.pl...
> Przemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
>
> > Podam z pamięci to co proponowa" R. Mak"owicz i co sam już sprawdzi"em.
> > Proporcje oczywiście można modyfikować:
> >
> > - 0,4 kg boczku podsmażyć
> > - do"ożyć 0,4 kg cebuli w plastrach i podsmażyć
> > - dodać paprykę czerwoną s"odką i wymieszać (2-3 paczek - tych p"askich)
> > - do"ożyć 0,4 kg wo"owiny i lekko podsmażyć
> > - dolać wody i gotować dodając
> > - 0, 4 kg ziemniaków w kostkę krojonych
> > - 0,4 kg marchwi w talarkach
> > - 2 - 3 papryki s"odkie świeże w kawa"kach
> > - 1 - 2 pomidory pokrojone w kawa"ki
> > - majeranek (mniej niż do flaków albo kartoflanki, pieprz i ostra
papryka)
> > - dolać wody i gotować
> >
> > R. Mak"owicz poda", że w oryginale powinno to mieć konsystencję
normalnej
> > zupy ale w Polsce praktykuje się przygotowywanie na gęsto - jak eintopf.
> Jezeli ten przepis rzecywiscie podal Maklowicz, to dal plame. Potrawa
> "bogracz" znana jest, przypominam kolejny raz, tylko w polskiej kuchni
> wspolczesnej, i to w jej barowym wydaniu. Zarowno potraw jak i nazwa
> pochodza od wegierskiego "bogracs gulyas" czyli gulasz z kociolka --
> klasycznego wegierskiego gulaszu. Przypominam tez, ze oryginalny gulasz
> wegierskito gesta zupa podawana jako samodzielne danie i znana na
> swiecie jako zupa gulaszowa. Tak wiec nasz polski barowy bogracz to po
> prostu zupa gulszowa. Podobna nieco do wegierskiego gulaszu potrawa z
> kawalkow miesa w gestym sosie, zwana u nas gulaszem to po wegiersku
> porkolt.
>
> Wegrzy przyzadaja swoj gulasz, podobnie jak wiele innych potraw, na
> smalcu. Prawie niezbedna przyprawa jest kminek, nie majeranek.
> Marchew, wraz z pietruszka wystepuje jedynie w gulaszu segedynskim.
>
> Wladyskaw
|