Data: 2000-05-20 13:31:04
Temat: Re: szukam przepisu na bogracz
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
> Podam z pamięci to co proponowa" R. Mak"owicz i co sam już sprawdzi"em.
> Proporcje oczywiście można modyfikować:
>
> - 0,4 kg boczku podsmażyć
> - do"ożyć 0,4 kg cebuli w plastrach i podsmażyć
> - dodać paprykę czerwoną s"odką i wymieszać (2-3 paczek - tych p"askich)
> - do"ożyć 0,4 kg wo"owiny i lekko podsmażyć
> - dolać wody i gotować dodając
> - 0, 4 kg ziemniaków w kostkę krojonych
> - 0,4 kg marchwi w talarkach
> - 2 - 3 papryki s"odkie świeże w kawa"kach
> - 1 - 2 pomidory pokrojone w kawa"ki
> - majeranek (mniej niż do flaków albo kartoflanki, pieprz i ostra papryka)
> - dolać wody i gotować
>
> R. Mak"owicz poda", że w oryginale powinno to mieć konsystencję normalnej
> zupy ale w Polsce praktykuje się przygotowywanie na gęsto - jak eintopf.
Jezeli ten przepis rzecywiscie podal Maklowicz, to dal plame. Potrawa
"bogracz" znana jest, przypominam kolejny raz, tylko w polskiej kuchni
wspolczesnej, i to w jej barowym wydaniu. Zarowno potraw jak i nazwa
pochodza od wegierskiego "bogracs gulyas" czyli gulasz z kociolka --
klasycznego wegierskiego gulaszu. Przypominam tez, ze oryginalny gulasz
wegierskito gesta zupa podawana jako samodzielne danie i znana na
swiecie jako zupa gulaszowa. Tak wiec nasz polski barowy bogracz to po
prostu zupa gulszowa. Podobna nieco do wegierskiego gulaszu potrawa z
kawalkow miesa w gestym sosie, zwana u nas gulaszem to po wegiersku
porkolt.
Wegrzy przyzadaja swoj gulasz, podobnie jak wiele innych potraw, na
smalcu. Prawie niezbedna przyprawa jest kminek, nie majeranek.
Marchew, wraz z pietruszka wystepuje jedynie w gulaszu segedynskim.
Wladyskaw
|