Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!sopot.rmf.pl!orion.c
st.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szukam przepisu na bogracz
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1eb6db9.27vs9b1gbixkuN%wlos@tele.com.pl>
References: <vb8K4.4335$hK2.78125@news.tpnet.pl> <8g50ie$s8g$4@news.onet.pl>
<1eaxicv.q6uluk76qf6N%wlos@tele.com.pl> <8ghhjd$mjk$2@news.onet.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 60 days)
Lines: 55
Date: Thu, 25 May 2000 05:51:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.231
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 959233909 212.160.52.231 (Thu, 25 May 2000 07:51:49 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 May 2000 07:51:49 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28523
Ukryj nagłówki
Przemys"aw Widawski <p...@f...onet.pl> wrote:
> Ogladalem ten program Maklowicza i robilem ten bograczy gulyasz bo
> faktycznie tak go nazywal. Zaznaczyl przy tym wyraznie i widzialem to na
> ekranie, ze prawdziwy - to zupa o konsystencji normalnej zupy.
Wszystko zalezy od tego co kto uwaza za normalna zupe.
> Wlasnie taka
> zageszczona zupa to polski wymysl który jest znany tylko w Polsce. W tym
> samym programie pokazal tez jak zrobic gulasz segedynski który nie ma nic
> wspólnego z Segedem a jest wymyslem czysto austriackim.
>
Z terminologia gulaszowa jest sprawa bardzo zawiklana. Sama nazwa
"gulasz" pochodzi od wegierskiego slowa "gulya" -- pasterz i odnoisi sie
do potrawy przyrzadzanej przez pasterzy ma puszcie.
Wegierski "gulyas" - gesta zupa, z kawalkami wolowiny, podawana jako
samodzielne danie. U nas, w Austrii, Niemczech, Czechach to "zupa
gulaszowa".
Wegierski "gulyas leves", doslownie "zupa gulaszowa", to podobna
potrawa, tyle ze rzadsza.
"Hamisgulyas leves" - falszywa zupa gulaszowa -- rzadka zupa z papryka,
na kosciach.
"Gulyas szegediesen", czyli gulasz po segedynsku, to gulasz z mniejsza
iloscia ziemniakow, ale z dodatkiem korzenia marchewki i pietruszki.
"Csango gulyas" -- Gulasz a la Csango, gulasz z dodatkiem kwasnej
kapusty i zageszczany ryzem, zdodatkiem smietany.
Podobna potrawa, ale z wieprzowiny, to podobno "szekely gulyas", ale
brak mi tu wiarygodnych informacji. Spotkalem sie tez z okresleniem
"gulasz po tokajsku". W innych krajach dawnej monarchii
austro-wegierskiej podobna potrawa zwana jest gulaszem po segedynsku.
Wegierski "porkölt" to potrawa, podobna nieco do gulaszu, ale gesta:
kawalki miesa w sosie zageszczonym papryka. U nas nazywalaby sie gulasz.
Wegrzy znaja jeszcze dwa typy potraw polegajace na tym, ze podaje sie
mieso w kawalkach w gestym sosie: tokany i paprikas.
Wegierska terminologia potraw jest dosyc scisla, bo zostala, chyba w
koncu XIX wieku skanonizowana przez kongres wegierskich restauratorow.
Bodajze z Austrii rozszedl sie pom swiecie zwyczaj nazywania gulaszami
wszelkich potraw bedacych kawalkami miesa w gestym sosie, nawet zupelnie
bez papryki i zageszczanych maka.
Zupa gulaszowa poza Wegrami, to zwykle dosc ostra zageszczana maka zupa
z dodatkiem papryki i z kawalkami miesa, niewiele majaca wspolnego z
prawdfziwym gulaszem. U nas ostatnio znana jako "bogracz".
Sprawdzilem w ksiazce Maklowicza ""C.K. kuchnia". Podaje prawie
dokladnie takie informacje jak ja powyzej.
Wladyslaw
|