Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos bialy i "Veloutee"

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos bialy i "Veloutee"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-16 09:35:32

Temat: Sos bialy i "Veloutee"
Od: Paul Urstein <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

Jak uratowac resztki? podac z innym sosem!!
Zostalo nam po piatkowych urodzinach -jak to zwykle- po trochu
wszystkiego, a szczegolnie kawal calkiem ladnego miesa na ktorym
ugotowany byl
bulion do sosow, no i jarzyny.
Zrobilem zwykly sos bialy (bulion, maka, maslo i przyprawy)
i....poniewaz mialem slodka smietane dodalem do sosu. Okazalo sie ze
wynalazlem sos "Veloutee" ktory byl ulubionym sosem Ludwika XlV (ksiazka
dixit)
Jednym slowem jarzyny i mieso z bulionu podane w sosie "Veloutee" to
warta swieczki impreza.
Oto przepis -tym razem sprawdzony....- na ten faktycznie bardzo dobry
sos

1/2 litra sosu bialego
(1/2litra bulionu, 40 gr masla, maka, pieprz, sol i co wola (np troche
galki muszkatulowej?)
Sos bialy:
Roztopic maslo na patelni tak aby sie nie przyrumienilo, dorzucic make i
rozrobic (mam taka drewniana miotelke teoretycznie do robienia
japonskiej "ceremonii herbaty" ktora jast genialnym urzadzeniem do
rozprowadzania maki w sosie...)
aby nie bylo grudek ale tez aby nie zbrazowialo bo z sosu bialego zrobi
sie
sos brunatny...
Kiedy masa jest juz ladna, dolewac powoli cieply bulion ciagle mieszajac

az sie osiagnie pozadana konsystencje tzn nie za gesta jak na moj gust.
Probowac i doprawic.

Teraz zaczyna sie sos "Veloutee"
Sos bialy ma byc cieply ale nie za gesty, bo jesli doda sie jeszcze
jajka i smietane zrobi sie beton!
Rozbic pozadnie 2 zoltka w slodkiej smietanie (mialem pol sloiczka...)
(Jesli masa jest za twarda, dodac lyzke do zupy sosu bialego do
rozrobienia)
Po za ogniem powoli polaczyc rozbite jajka ze smietana i sosem bialym,
doprawic i podgrzac ale nie zagotowac bo pewnie sie zwarzy...
Podawac z bialym miesem albo z tym co zostalo z wczoraj...
Smacznego!

--
Amicalement Paul Urstein



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-16 17:21:43

Temat: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:


> Zrobilem zwykly sos bialy (bulion, maka, maslo i przyprawy)
> i....poniewaz mialem slodka smietane dodalem do sosu. Okazalo sie ze
> wynalazlem sos "Veloutee" ktory byl ulubionym sosem Ludwika XlV (ksiazka
> dixit)
W terminologii sosow jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos
bialy podaje najprostszy sos z bialej zasmazki i wody. Ale juz Courtine
naywa sosem bialym to, co pospolicie zwiemy beszamelem, czyli zasmazke
rozprowadzona mlekiem, nazwe "bechamelle" rezerwujac dla oryginalnego
sosu wynalezionego przez kucharza pana de Bechameil, zlozonego z bulionu
i smietany. Inni sosami bialymi nazywaja cala grupe podstawowych sosow
robionych z bialej zasmazki. Tak wiec sos bialy rozprowadzony bulionem
z kury to "veloutee", ale juz zrobiony niego sos z dodatkiem smietany to
"sauce supreme". Ale spotkale sie tez z nazywaniem "sauce supreme" sosu
z zageszczonego przez wygotowanie bulionu ze smietana.
Latwiej jest juz nazwac sosy pochodne, ktore wyrozniaja sie dodatkiem
okreslonego skladnika.
A szczerze mowiac, to nazwy sosow wazne sa chyba przede wszystkim w menu
restauracyjnych, gdzie imponuja klientom.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-16 17:38:33

Temat: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Od: Paul Urstein <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los a écrit :

> Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:
>
> > Zrobilem zwykly sos bialy (bulion, maka, maslo i przyprawy)
> > i....poniewaz mialem slodka smietane dodalem do sosu. Okazalo sie ze
> > wynalazlem sos "Veloutee" ktory byl ulubionym sosem Ludwika XlV (ksiazka
> > dixit)
> W terminologii sosow jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos
> bialy podaje najprostszy sos z bialej zasmazki i wody. Ale juz Courtine
> naywa sosem bialym to, co pospolicie zwiemy beszamelem, czyli zasmazke
> rozprowadzona mlekiem, nazwe "bechamelle" rezerwujac dla oryginalnego
> sosu wynalezionego przez kucharza pana de Bechameil, zlozonego z bulionu
> i smietany. Inni sosami bialymi nazywaja cala grupe podstawowych sosow
> robionych z bialej zasmazki. Tak wiec sos bialy rozprowadzony bulionem
> z kury to "veloutee", ale juz zrobiony niego sos z dodatkiem smietany to
> "sauce supreme". Ale spotkale sie tez z nazywaniem "sauce supreme" sosu
> z zageszczonego przez wygotowanie bulionu ze smietana.
> Latwiej jest juz nazwac sosy pochodne, ktore wyrozniaja sie dodatkiem
> okreslonego skladnika.
> A szczerze mowiac, to nazwy sosow wazne sa chyba przede wszystkim w menu
> restauracyjnych, gdzie imponuja klientom.
>
> Wladyslaw

Imponujaca jest twoja wiedza!
Dla mnie bechamelle to zasmazka rozprowadzona mlekiem, a z dodatkiem smietany
robi sie supreme-czyli wcale nie tak jak byc powinno...ha! trudno, i tak zjem

--
Amicalement Paul Urstein



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-16 17:59:12

Temat: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1e96yor.15wylap1k3vy2yN%wlos@tele.com.pl...
> Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:
>
>
> > Zrobilem zwykly sos bialy (bulion, maka, maslo i przyprawy)
> > i....poniewaz mialem slodka smietane dodalem do sosu. Okazalo sie ze
> > wynalazlem sos "Veloutee" ktory byl ulubionym sosem Ludwika XlV (ksiazka
> > dixit)
>
> Wladyslaw
Nie przejmuj sie stary....Ja kiedys nie mialem co zrobic z serem i smietana
i wynalazlem Fettuccini Alfredo...
Przepis:
1/2 kg.szerokiego makaronu typu "wstazki"
1 szklanka slodkiej smietanki
1 szklanka parmezanu
1/2 szklanki masla
1 zoltko
czosnek i sol...do smaku
Ugotowac makaron "al dente"... Odcedzic, w czasie gdy sie cedzi w garczku
rozpuscic maslo, dodac smietane, parmezan i zoltko..Posolic, dodac czosnek
jak ktos lubi. Do otrzymanej pasty dodac makaron, dobrze wymieszac...
Podawac posypane bazylia, pietruszka czy jakas inna zielenina... Kiedys
zamiast parmezanu uzylem smietankowego serka topionego i tez bylo
dobre....Moze Wloch by dostal od tego drgawek, ale co mi tam jakis Wloch...
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-17 04:51:26

Temat: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:

> Wladyslaw Los a écrit :

> > W terminologii sosow jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos


> > Latwiej jest juz nazwac sosy pochodne, ktore wyrozniaja sie dodatkiem
> > okreslonego skladnika.
> > A szczerze mowiac, to nazwy sosow wazne sa chyba przede wszystkim w menu
> > restauracyjnych, gdzie imponuja klientom.
> >
> > Wladyslaw
>
> Imponujaca jest twoja wiedza!
> Dla mnie bechamelle to zasmazka rozprowadzona mlekiem, a z dodatkiem smietany
> robi sie supreme-czyli wcale nie tak jak byc powinno...ha! trudno, i tak zjem
>
> --
> Amicalement Paul Urstein

Bez przesady nie tak imponujaca, za to z pewnoscia malo uzyteczna. ;-)

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-17 05:05:47

Temat: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:

> Wladyslaw Los a écrit :

> > W terminologii sosow jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos


> > Latwiej jest juz nazwac sosy pochodne, ktore wyrozniaja sie dodatkiem
> > okreslonego skladnika.
> > A szczerze mowiac, to nazwy sosow wazne sa chyba przede wszystkim w menu
> > restauracyjnych, gdzie imponuja klientom.
> >
> > Wladyslaw
>
> Imponujaca jest twoja wiedza!
> Dla mnie bechamelle to zasmazka rozprowadzona mlekiem, a z dodatkiem smietany
> robi sie supreme-czyli wcale nie tak jak byc powinno...ha! trudno, i tak zjem
>
> --
> Amicalement Paul Urstein

Bez przesady, nie tak imponujaca, za to z pewnoscia malo uzyteczna. ;-)
Co do beszamelu jeszcze najlatwiej, ostatnio wszedzie uznaje sie, ze
jest to sos z zasmazki z mlekiem, chociaz w starych przepisach spotyka
sie i dodatek smietany i bulionu i jajek (dla mnie beszamel z jajkami,
to jest falszywy sos helenderski!).
Wydaje mi sie wiec, ze Courtine ma racje, i ze "sauce bechamelle"
istotnie mogl powstac jako sos ze smietany i bulionu, a z czasem
zwulgaryzowal sie i przybral dzisiejsza postac zasmazki rozprowadzonej
mlekiem.

Wladyslaw
Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-13 15:34:31

Temat: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Od: "ISIA" <i...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

>Do otrzymanej pasty dodac makaron, dobrze wymieszac...
>F.


Urocze... ;-)

Pozdrowienia
ISIA

PS. Sorry, ale nie mogłam się powstrzymać... :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-15 01:31:04

Temat: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



ISIA <i...@m...com.pl> wrote in message
news:bCeT4.59896$O4.1240133@news.tpnet.pl...
> >Do otrzymanej pasty dodac makaron, dobrze wymieszac...
> >F.
>
>
> Urocze... ;-)
>
> Pozdrowienia
> ISIA
>
> PS. Sorry, ale nie mogłam się powstrzymać... :-)
>
Milo kogos czasem rozweselic (i to tak tanim kosztem )
F.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zielone banany
szukam przepisu na bogracz
menu na Komunię?
co na Wielkanoc??
Pieczen rzymska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »