Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos bialy i "Veloutee"
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1e9807g.8f16x8kiay7wN%wlos@tele.com.pl>
Supersedes: <1e97zy8.1o0hvru88c9y8N%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@p...ch> <1e96yor.15wylap1k3vy2yN%wlos@tele.com.pl>
<3...@p...ch>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered)
Lines: 33
Date: Mon, 17 Apr 2000 05:05:47 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.57.107
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955947947 212.160.57.107 (Mon, 17 Apr 2000 07:05:47 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Apr 2000 07:05:47 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27007
Ukryj nagłówki
Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:
> Wladyslaw Los a écrit :
> > W terminologii sosow jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos
> > Latwiej jest juz nazwac sosy pochodne, ktore wyrozniaja sie dodatkiem
> > okreslonego skladnika.
> > A szczerze mowiac, to nazwy sosow wazne sa chyba przede wszystkim w menu
> > restauracyjnych, gdzie imponuja klientom.
> >
> > Wladyslaw
>
> Imponujaca jest twoja wiedza!
> Dla mnie bechamelle to zasmazka rozprowadzona mlekiem, a z dodatkiem smietany
> robi sie supreme-czyli wcale nie tak jak byc powinno...ha! trudno, i tak zjem
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
Bez przesady, nie tak imponujaca, za to z pewnoscia malo uzyteczna. ;-)
Co do beszamelu jeszcze najlatwiej, ostatnio wszedzie uznaje sie, ze
jest to sos z zasmazki z mlekiem, chociaz w starych przepisach spotyka
sie i dodatek smietany i bulionu i jajek (dla mnie beszamel z jajkami,
to jest falszywy sos helenderski!).
Wydaje mi sie wiec, ze Courtine ma racje, i ze "sauce bechamelle"
istotnie mogl powstac jako sos ze smietany i bulionu, a z czasem
zwulgaryzowal sie i przybral dzisiejsza postac zasmazki rozprowadzonej
mlekiem.
Wladyslaw
Wladyslaw
|