Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos bialy i "Veloutee"
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1e96yor.15wylap1k3vy2yN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@p...ch>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered)
Lines: 23
Date: Sun, 16 Apr 2000 17:21:43 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.106
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955905703 212.160.52.106 (Sun, 16 Apr 2000 19:21:43 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Apr 2000 19:21:43 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26983
Ukryj nagłówki
Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:
> Zrobilem zwykly sos bialy (bulion, maka, maslo i przyprawy)
> i....poniewaz mialem slodka smietane dodalem do sosu. Okazalo sie ze
> wynalazlem sos "Veloutee" ktory byl ulubionym sosem Ludwika XlV (ksiazka
> dixit)
W terminologii sosow jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos
bialy podaje najprostszy sos z bialej zasmazki i wody. Ale juz Courtine
naywa sosem bialym to, co pospolicie zwiemy beszamelem, czyli zasmazke
rozprowadzona mlekiem, nazwe "bechamelle" rezerwujac dla oryginalnego
sosu wynalezionego przez kucharza pana de Bechameil, zlozonego z bulionu
i smietany. Inni sosami bialymi nazywaja cala grupe podstawowych sosow
robionych z bialej zasmazki. Tak wiec sos bialy rozprowadzony bulionem
z kury to "veloutee", ale juz zrobiony niego sos z dodatkiem smietany to
"sauce supreme". Ale spotkale sie tez z nazywaniem "sauce supreme" sosu
z zageszczonego przez wygotowanie bulionu ze smietana.
Latwiej jest juz nazwac sosy pochodne, ktore wyrozniaja sie dodatkiem
okreslonego skladnika.
A szczerze mowiac, to nazwy sosow wazne sa chyba przede wszystkim w menu
restauracyjnych, gdzie imponuja klientom.
Wladyslaw
|