Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!uw.edu.
pl!not-for-mail
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos bialy i "Veloutee"
Date: Sun, 16 Apr 2000 17:38:33 +0000
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 34
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <3...@p...ch> <1e96yor.15wylap1k3vy2yN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: ras56.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 955907758 21083 195.141.26.176 (16 Apr 2000 17:55:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 16 Apr 2000 17:55:58 GMT
X-Accept-Language: fr
X-Mailer: Mozilla 4.7 [fr] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26985
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los a écrit :
> Paul Urstein <p...@p...ch> wrote:
>
> > Zrobilem zwykly sos bialy (bulion, maka, maslo i przyprawy)
> > i....poniewaz mialem slodka smietane dodalem do sosu. Okazalo sie ze
> > wynalazlem sos "Veloutee" ktory byl ulubionym sosem Ludwika XlV (ksiazka
> > dixit)
> W terminologii sosow jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos
> bialy podaje najprostszy sos z bialej zasmazki i wody. Ale juz Courtine
> naywa sosem bialym to, co pospolicie zwiemy beszamelem, czyli zasmazke
> rozprowadzona mlekiem, nazwe "bechamelle" rezerwujac dla oryginalnego
> sosu wynalezionego przez kucharza pana de Bechameil, zlozonego z bulionu
> i smietany. Inni sosami bialymi nazywaja cala grupe podstawowych sosow
> robionych z bialej zasmazki. Tak wiec sos bialy rozprowadzony bulionem
> z kury to "veloutee", ale juz zrobiony niego sos z dodatkiem smietany to
> "sauce supreme". Ale spotkale sie tez z nazywaniem "sauce supreme" sosu
> z zageszczonego przez wygotowanie bulionu ze smietana.
> Latwiej jest juz nazwac sosy pochodne, ktore wyrozniaja sie dodatkiem
> okreslonego skladnika.
> A szczerze mowiac, to nazwy sosow wazne sa chyba przede wszystkim w menu
> restauracyjnych, gdzie imponuja klientom.
>
> Wladyslaw
Imponujaca jest twoja wiedza!
Dla mnie bechamelle to zasmazka rozprowadzona mlekiem, a z dodatkiem smietany
robi sie supreme-czyli wcale nie tak jak byc powinno...ha! trudno, i tak zjem
--
Amicalement Paul Urstein
|