« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-23 04:33:21
Temat: Klarowanie winaZrobilem wino z winogron, wyszlo niezle w smaku, ale metne. Pamietam,
ze mozna je sklarowac przy pomocy zelatyny. Czy ktos wie w jakich
proporcjach ja uzyc i jak w ogole to zrobic?
Zbyszek Janik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-26 08:58:49
Temat: Re: Klarowanie winajanzz wrote:
>
> Zrobilem wino z winogron, wyszlo niezle w smaku, ale metne. Pamietam,
> ze mozna je sklarowac przy pomocy zelatyny. Czy ktos wie w jakich
> proporcjach ja uzyc i jak w ogole to zrobic?
> Zbyszek Janik
Brak klarownosci wina jest wada, moze miec rozne przyczyny,
nie napisales czy wino jest z bialych czy z czerwonych winogron.
Do klarowania uzywa sie wielu roznych srodkow w zaleznosci
czego w danym winie brakuje do sklarowania, stosuje sie
np. tanine gdy wino za malo grabnikow
Probe zawsze przeprowadza sie na malej ilosci wina,
iloci skladnika dobiera sie eksperymentalnie za kazydm
przypadkiem.
Marek
--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-26 23:00:37
Temat: Re: Klarowanie winaWino jest z czerwonych winogron, i mysle, ze ma dosc garbnikow. Po
pierwszym zlaniu znad osadu wino bylo klarowne, ale przestawialem butle i
prawdopodobnie nim wstrzasnalem. Poniej juz osad nie opadl.
Ostatnio ktos mi polecal mleko, bede musial sprobowac w szklance i dobrac
proporcje.
Zbyszek Janik
Marek Smolinski wrote:
> Brak klarownosci wina jest wada, moze miec rozne przyczyny,
> nie napisales czy wino jest z bialych czy z czerwonych winogron.
>
> Do klarowania uzywa sie wielu roznych srodkow w zaleznosci
> czego w danym winie brakuje do sklarowania, stosuje sie
> np. tanine gdy wino za malo grabnikow
>
> Probe zawsze przeprowadza sie na malej ilosci wina,
> iloci skladnika dobiera sie eksperymentalnie za kazydm
> przypadkiem.
>
> Marek
>
> --
> ____________________________________________________
_________________
> Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
> OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
> Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
> FAX NO. (+48) (056) 6542477
> ____________________________________________________
_________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |