Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!not-for-mail
From: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Klarowanie wina
Date: Mon, 26 Jun 2000 10:58:49 +0200
Organization: Uniwersytet Mikolaja Kopernika WMiI
Lines: 29
Message-ID: <3...@c...uni.torun.pl>
References: <3...@m...net>
NNTP-Posting-Host: chem.uni.torun.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: ultra60.mat.uni.torun.pl 962009640 22234 158.75.3.22 (26 Jun 2000 08:54:00
GMT)
X-Complaints-To: n...@m...uni.torun.pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jun 2000 08:54:00 GMT
X-Mailer: Mozilla 3.01Gold (X11; I; SunOS 5.7 sun4m)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30127
Ukryj nagłówki
janzz wrote:
>
> Zrobilem wino z winogron, wyszlo niezle w smaku, ale metne. Pamietam,
> ze mozna je sklarowac przy pomocy zelatyny. Czy ktos wie w jakich
> proporcjach ja uzyc i jak w ogole to zrobic?
> Zbyszek Janik
Brak klarownosci wina jest wada, moze miec rozne przyczyny,
nie napisales czy wino jest z bialych czy z czerwonych winogron.
Do klarowania uzywa sie wielu roznych srodkow w zaleznosci
czego w danym winie brakuje do sklarowania, stosuje sie
np. tanine gdy wino za malo grabnikow
Probe zawsze przeprowadza sie na malej ilosci wina,
iloci skladnika dobiera sie eksperymentalnie za kazydm
przypadkiem.
Marek
--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________
|