Data: 2000-06-26 23:00:37
Temat: Re: Klarowanie wina
Od: janzz <j...@m...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wino jest z czerwonych winogron, i mysle, ze ma dosc garbnikow. Po
pierwszym zlaniu znad osadu wino bylo klarowne, ale przestawialem butle i
prawdopodobnie nim wstrzasnalem. Poniej juz osad nie opadl.
Ostatnio ktos mi polecal mleko, bede musial sprobowac w szklance i dobrac
proporcje.
Zbyszek Janik
Marek Smolinski wrote:
> Brak klarownosci wina jest wada, moze miec rozne przyczyny,
> nie napisales czy wino jest z bialych czy z czerwonych winogron.
>
> Do klarowania uzywa sie wielu roznych srodkow w zaleznosci
> czego w danym winie brakuje do sklarowania, stosuje sie
> np. tanine gdy wino za malo grabnikow
>
> Probe zawsze przeprowadza sie na malej ilosci wina,
> iloci skladnika dobiera sie eksperymentalnie za kazydm
> przypadkiem.
>
> Marek
>
> --
> ____________________________________________________
_________________
> Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
> OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
> Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
> FAX NO. (+48) (056) 6542477
> ____________________________________________________
_________________
|