| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-08 06:50:40
Temat: KluskiWitam serdecznie,
czy jest jakis rodzaj klusek/pierogow, do ktorego uzywa sie jednoczesnie
(mam na mysli ciasto) sera bialego i ziemniakow? Zona mi dziure w
brzuchu wierci, ze gdzies takie cos jadla. Ale moze jej sie wydawalo...
Bardzo prosze o pomoc - miejcie na wzgledzie moj brzuch... :)
pozdrawiam
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-08 07:29:09
Temat: Re: KluskiPodejzewam ze leniwe lub ruskie. Leniwe to u mnie w dobu bylo cos jak
kopytka tylko + ser bialy, a ruskie to pierobi z farszem z ziemniakow, sera
i podsmazonej cabulki.
Moze o to idzie zonie
Pozdrawiam Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
Użytkownik "Marcin Helinski" <h...@m...poznan.pl> napisał w wiadomości
news:3AA72BC0.E7B65A81@man.poznan.pl...
> Witam serdecznie,
>
> czy jest jakis rodzaj klusek/pierogow, do ktorego uzywa sie jednoczesnie
> (mam na mysli ciasto) sera bialego i ziemniakow? Zona mi dziure w
> brzuchu wierci, ze gdzies takie cos jadla. Ale moze jej sie wydawalo...
>
> Bardzo prosze o pomoc - miejcie na wzgledzie moj brzuch... :)
> pozdrawiam
> Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-08 07:34:41
Temat: Re: KluskiMarcin Helinski wrote:
> czy jest jakis rodzaj klusek/pierogow, do ktorego uzywa sie jednoczesnie
> (mam na mysli ciasto) sera bialego i ziemniakow? Zona mi dziure w
> brzuchu wierci, ze gdzies takie cos jadla. Ale moze jej sie wydawalo...
Oczywiscie ze sa. Pierogi ruskie :-)
Nadzienie (w 'moim wypadku'):
70 dkg ugotowanych ziemniakow
30 dkg poltlustego bialego sera
2 cebulki
sol
pieprz
ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynke, dodajemy podsmazona
celbulke (krojona w kostke) i tym nadziewamy pierogi
podaje sie ze stopiona sloninka, niektorzy taka zeskwarzona sloninke
dodaja do farszu
ja wole je zajadac ze smietanka
Smacznego
--
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-08 07:54:59
Temat: Re: KluskiSa to kopytka - ziemniaki i ser mielimy, mieszamy, podsypujemy maka,
dodajemy jajko, wyrabiamy, toczymy waleczki, kroimy na ukos i do wrzatku.
mozna jesc na slono - ze skwarkami i z cebulka oraz na slodko - z maselkiem,
cukrem i cynamonem.
--
Joanna
J...@e...pl
Użytkownik Marcin Helinski <h...@m...poznan.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@m...poznan.pl...
> Witam serdecznie,
>
> czy jest jakis rodzaj klusek/pierogow, do ktorego uzywa sie jednoczesnie
> (mam na mysli ciasto) sera bialego i ziemniakow? Zona mi dziure w
> brzuchu wierci, ze gdzies takie cos jadla. Ale moze jej sie wydawalo...
>
> Bardzo prosze o pomoc - miejcie na wzgledzie moj brzuch... :)
> pozdrawiam
> Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-08 08:22:29
Temat: Re: Kluski
> Oczywiscie ze sa. Pierogi ruskie :-)
>
Ups, wlasnie doczytalam, ze chodzilo o ciasto z ziemniakow i sera a nie
farsz, wiec chyba nie o ruskie pierogi tu chodzi.
Ale i tak sa pyszne :-)
Pozdrawiam
--
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-08 08:23:26
Temat: Re: KluskiJoanna wrote:
>
> Sa to kopytka - ziemniaki i ser mielimy, mieszamy, podsypujemy maka,
> dodajemy jajko, wyrabiamy, toczymy waleczki, kroimy na ukos i do wrzatku.
> mozna jesc na slono - ze skwarkami i z cebulka oraz na slodko - z maselkiem,
> cukrem i cynamonem.
To chyba bedzie to. :) Dziekuje bardzo. Moj brzuch bedzie uratowany :)
Tylko czy moge prosic o ilosci poszczegolnych skladnikow?
pozdrawiam
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-08 08:25:13
Temat: Re: KluskiAgnieszka Litwin wrote:
>
> Podejzewam ze leniwe lub ruskie. Leniwe to u mnie w dobu bylo cos jak
> kopytka tylko + ser bialy, a ruskie to pierobi z farszem z ziemniakow, sera
> i podsmazonej cabulki.
> Moze o to idzie zonie
Chyba o to. Ona wspominala o leniwych, ale wszystkie przepisy na leniwe,
ktore znalazlem byly bez ziemniakow. Stad moje pytanie. Dzieki za szybka
odpowiedz.
pozdrawiam
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-08 09:39:03
Temat: Re: Kluski
Użytkownik "Marcin Helinski" <h...@m...poznan.pl> napisał w wiadomości
news:3AA7417E.15CE485B@man.poznan.pl...
> Joanna wrote:
> >
> > Sa to kopytka - ziemniaki i ser mielimy, mieszamy, podsypujemy maka,
> > dodajemy jajko, wyrabiamy, toczymy waleczki, kroimy na ukos i do
wrzatku.
> > mozna jesc na slono - ze skwarkami i z cebulka oraz na slodko - z
maselkiem,
> > cukrem i cynamonem.
>
> To chyba bedzie to. :) Dziekuje bardzo. Moj brzuch bedzie uratowany :)
>
> Tylko czy moge prosic o ilosci poszczegolnych skladnikow?
>
> pozdrawiam
> Marcin
Moje dzieci uwielbiaja wszelkie kluchy, dladego moge z wlasnego
doswiadczenia powiedziec, ze proporcje moga byc rozne, z reszta kto
dokladnie wazy ziemniaki? Duzo zalezy od tego co kto lubi w smaku
- jak ktos chce mocno czuc twarog, to np proporcje pol na pol ziem i twar.
ze dwa jajka zeby sie trzymalo no i maka zeby to wyrobic; moze tez byc 0.25%
twarogu i reszta ziemniaczki, czasem jest to dobry sposob na wykorzystanie
lezacego w lodowce twarogu, na ktory brak amatorow
a czasem na nie zjedzone, ugotowane ziemniaki.
/dobre z sosem pieczarkowym/
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |