« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-12 15:46:18
Temat: Kluski królewskie (P)Kluski królewskie
Składniki:
80dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach , 3 dag drożdży , 15 dag mąki ,
ćwierć szklanki śmietany , 3 jaja ,2 łyżki masła , pieprz , sól , tłuszcz do
smażenia.
Rozkruszone drożdze wymieszać ze śmietaną, odstawić na kilka minut.Ugotowane
ziemniaki (obrane ze skórek) przepuścić przez maszynkę lub praskę. Połączyć
z przesianą mąką , jajami i śmietaną, wyrobić ciasto , dodać sól, pieprz
wlać stopione masło i bardzo dokładnie wymieszać .Kłaśc łyżką małe porcje
ciasta na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu. Zarumienione z obu stron
kluski wyjąć łyżką cedzakową , osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z
surówkami albo jako dodatek do pieczonego drobiu lub cielęciny.
(Ja podaję z mięskiem i surówką ). Mniamuśne.
Pozdrawiam .
Ania z fasolką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-12 16:35:43
Temat: Re: Kluski królewskie (P)janek wrote:
> Kluski królewskie
Mniamu?ne.
> Ania z fasolk?.
>
Spróbuję koniecznie!!
ponieważ wiosna idzie tak straaasznie opieszale
okropnie mnie zebrało na "kluchy"
właśnie myślałam o wysłaniu przepisu na "kładzione"
które wszyscy uwielbiają w moim domu i które robimy
"od dziada pradziada", a sympatia do nich nic się nie zmieniła
ale ten przepis wydaje mi się niezwykle pociągający, choć zdecydowanie bardziej
pracochłonny
pozdr
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |