| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-26 00:31:55
Temat: Kluski przednieUrozmaicilam kluski kladzione i oto przepis. Ostatnim razem, jak
zrobilam porcje, to cala zjadlam, stojac przy patelni czytajac ksiazke,
Sa przepyszne.
Kluski pol francuskie M,agdaleny Bassett
30 g masla (2 lyzki)
110 ml wody (pol szklanki)
140 ml maki (3/4 szklanki)
2 jaja
1 lyzka swiezego posiekanego (lub zamrozonego) koperku
sol, pieprz do smaku
rosol
maslo do smazenia
Wode i 30 g masla doprowadzic do wrzenia, dodac make i mieszac ostro
drewniana lyzka, az masa odjedzie od scianek granka. Dodac jajka i
wymieszac dokladnie, az bedzie kleista masa. Dodac sol, pieprz, koperek
i wymieszac.
Klasc mala lyzka na wrzacy rosol. Gotowac okolo 10 minut na malutkim
ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa bezposrednio na patelnie z rozpuszczonym
maslem. Podsmazyc na patelni z obu stron. Podac do cieleciny albo
innego, delikatnego miesa, albo ryby z sosem.
Naprawde polecam. Ta porcja wystarcza na dwie osoby jako dodatek zamiast
kartofli czy makaronu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-26 19:48:48
Temat: Re: Kluski przednie
Dodac jajka i
> wymieszac
Magda, bo ja z tych "nietutejszych" względem klusek :-). Czy przed wbiciem
jajek masę należy ostudzić, przestudzić (żeby palca nie parzyło) , czy też
można do takiej gorącej?
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-26 20:14:09
Temat: Re: Kluski przednieDans la news:3EA9D37B.D2660462@olypen.com,
Magdalena Bassett <m...@o...com> a écrit:
> Urozmaicilam kluski kladzione i oto przepis. Ostatnim razem, jak
> zrobilam porcje, to cala zjadlam, stojac przy patelni czytajac
> ksiazke, Sa przepyszne.
[apetyczny orzepis]
> Naprawde polecam. Ta porcja wystarcza na dwie osoby jako dodatek
> zamiast kartofli czy makaronu.
Na dwie ? Jestes pewna ? ;-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-27 16:22:17
Temat: Re: Kluski przednie
Dorota*** wrote:
>
> Dodac jajka i
> > wymieszac
>
> Magda, bo ja z tych "nietutejszych" względem klusek :-). Czy przed wbiciem
> jajek masę należy ostudzić, przestudzić (żeby palca nie parzyło) , czy też
> można do takiej gorącej?
>
> Dorota
Do goracej masy. Jakos sie nie scinaja, tylko tworza kluchy, ktore
tzreba drewniana lyzka dobrze polaczyc - trwa to mniej niz minute. Jest
to podstawowe ciasto na ptysie, tyle, ze z mniejsza iloscia masla.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-27 17:01:57
Temat: Re: Kluski przednie
>
> Klasc mala lyzka na wrzacy rosol. Gotowac okolo 10 minut na malutkim
> ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa bezposrednio na patelnie z rozpuszczonym
> maslem. Podsmazyc na patelni z obu stron. Podac do cieleciny albo
> innego, delikatnego miesa, albo ryby z sosem.
>
> Naprawde polecam. Ta porcja wystarcza na dwie osoby jako dodatek zamiast
> kartofli czy makaronu.
>
> Magdalena Bassett
Brzmi smacznie , nie moglam zaraz dopasowac, bo troche mi znany, ale jak
napisalas o ptysiach , to i smak moge sobie wyobazic.Koniecznie musze Twoj
przepis wyprobowac, dlatego mam pytanie, jezeli kluseczki beda dodatkiem do
miesa lub ryby, to czy musza byc gotowane na rosole, czy tak jak inne w
osolonej wodzie?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-27 19:04:26
Temat: Re: Kluski przednie
"I.P." wrote:
>
> >
> > Klasc mala lyzka na wrzacy rosol. Gotowac okolo 10 minut na malutkim
> > ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa bezposrednio na patelnie z rozpuszczonym
> > maslem. Podsmazyc na patelni z obu stron. Podac do cieleciny albo
> > innego, delikatnego miesa, albo ryby z sosem.
> >
> > Naprawde polecam. Ta porcja wystarcza na dwie osoby jako dodatek zamiast
> > kartofli czy makaronu.
> >
> > Magdalena Bassett
> Brzmi smacznie , nie moglam zaraz dopasowac, bo troche mi znany, ale jak
> napisalas o ptysiach , to i smak moge sobie wyobazic.Koniecznie musze Twoj
> przepis wyprobowac, dlatego mam pytanie, jezeli kluseczki beda dodatkiem do
> miesa lub ryby, to czy musza byc gotowane na rosole, czy tak jak inne w
> osolonej wodzie?
> Ilona
Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie gotowalam w wodzie. Jak nie mam rosolu
pod reka, dodaje koncentrat bulionowy (u nas dostepne bez soli i bez
glutaminianu), zwykle warzywny lub kurzy. Jakos wydaje mi sie, ze rosol
dodaje im smaku, ale moze sie myle. Trzeba by przeprowadzic experyment i
zrobic w dwu garnkach dwie porcje :))
Wczoraj znowu nie moglam sie opanowac i zrobilam porcje do plastrow
pieczeni wieprzowej duszonej w brazowym sosie. Mmmm...
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-28 06:29:16
Temat: Re: Kluski przednie
>
>
> Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie gotowalam w wodzie. Jak nie mam rosolu
> pod reka, dodaje koncentrat bulionowy (u nas dostepne bez soli i bez
> glutaminianu), zwykle warzywny lub kurzy. Jakos wydaje mi sie, ze rosol
> dodaje im smaku, ale moze sie myle. Trzeba by przeprowadzic experyment i
> zrobic w dwu garnkach dwie porcje :))
>
>
> Wczoraj znowu nie moglam sie opanowac i zrobilam porcje do plastrow
> pieczeni wieprzowej duszonej w brazowym sosie. Mmmm...
> Magdalena Bassett
Dzieki za odpowiedz. Chcialam wlasnie zapytac, czy prawdziwy rosol mozna
zastapic koncetratem bulionowym.Dzisiaj wyprobuje i napisze jaki byl efekt.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-28 08:23:45
Temat: Re: Kluski przednie
> Dzieki za odpowiedz. Chcialam wlasnie zapytac, czy prawdziwy rosol mozna
> zastapic koncetratem bulionowym.Dzisiaj wyprobuje i napisze jaki byl
efekt.
> Ilona
>
Wlasnie zrobilam (mam dzisiaj gosci i chcialam zrobic cos innego, stad
poranna próba). Gotowalam na wodzie z sola, wyszly pyszne i na pewno beda
dzisiaj podane. Te zostaly juz zjedzone przez dzieciaki z maslem i bulka
tarta. Acha czy to normalne, ze one urosly mi podczas gotowania?
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-28 17:01:17
Temat: Re: Kluski przednie
anet wrote:
>
> > Dzieki za odpowiedz. Chcialam wlasnie zapytac, czy prawdziwy rosol mozna
> > zastapic koncetratem bulionowym.Dzisiaj wyprobuje i napisze jaki byl
> efekt.
> > Ilona
> >
> Wlasnie zrobilam (mam dzisiaj gosci i chcialam zrobic cos innego, stad
> poranna próba). Gotowalam na wodzie z sola, wyszly pyszne i na pewno beda
> dzisiaj podane. Te zostaly juz zjedzone przez dzieciaki z maslem i bulka
> tarta. Acha czy to normalne, ze one urosly mi podczas gotowania?
>
> Anet
Tak, bardzo puchna podczas gotowania, a potem klapia, ale i tak pyszne.
Dzieki za wyprobowanie i komentarz.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-29 16:55:19
Temat: Re: Kluski przednie
"Magdalena Bassett" <m...@o...com> schrieb im Newsbeitrag
news:3EA9D37B.D2660462@olypen.com...
> Urozmaicilam kluski kladzione i oto przepis. Ostatnim razem, jak
> zrobilam porcje, to cala zjadlam, stojac przy patelni czytajac ksiazke,
> Sa przepyszne.
> Magdalena Bassett
Kluski sa super, wejda do repertuaru, szybkie w obrobce, same plusy.Mialam
do nich filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostke w sosie
parykowo-smietankowym, z bialym winem,czosnkiem. Nazywa sie totzo paprykaz i
do tego robilam czasemtakie wegierskie kluseczki, jak cienkie
cygara-paluszki, ktore po ugotowaniu tez przysmazam(ale te wymagaja wiecej
czasu ze wzgl. na wyrabianie mnostwa cienkich cygar.
Nie jestem tylko pewna czy dobrze zrobilam te "ptysiowe", urosly owszem,
byly pulchne, ale myslalam,ze beda zblizone do pieczonych, a wiec takie
troche puszyste.Gotowalam 10 min. jak w przepisie.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |