Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.int
ernetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!
sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kluski przednie
Date: Fri, 25 Apr 2003 17:31:55 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 30
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153915
Ukryj nagłówki
Urozmaicilam kluski kladzione i oto przepis. Ostatnim razem, jak
zrobilam porcje, to cala zjadlam, stojac przy patelni czytajac ksiazke,
Sa przepyszne.
Kluski pol francuskie M,agdaleny Bassett
30 g masla (2 lyzki)
110 ml wody (pol szklanki)
140 ml maki (3/4 szklanki)
2 jaja
1 lyzka swiezego posiekanego (lub zamrozonego) koperku
sol, pieprz do smaku
rosol
maslo do smazenia
Wode i 30 g masla doprowadzic do wrzenia, dodac make i mieszac ostro
drewniana lyzka, az masa odjedzie od scianek granka. Dodac jajka i
wymieszac dokladnie, az bedzie kleista masa. Dodac sol, pieprz, koperek
i wymieszac.
Klasc mala lyzka na wrzacy rosol. Gotowac okolo 10 minut na malutkim
ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa bezposrednio na patelnie z rozpuszczonym
maslem. Podsmazyc na patelni z obu stron. Podac do cieleciny albo
innego, delikatnego miesa, albo ryby z sosem.
Naprawde polecam. Ta porcja wystarcza na dwie osoby jako dodatek zamiast
kartofli czy makaronu.
Magdalena Bassett
|