Data: 2003-04-29 19:50:41
Temat: Re: Kluski przednie
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"I.P." wrote:
>> Nie jestem tylko pewna czy dobrze zrobilam te "ptysiowe", urosly owszem,
> byly pulchne, ale myslalam,ze beda zblizone do pieczonych, a wiec takie
> troche puszyste.Gotowalam 10 min. jak w przepisie.
> Ilona
Nie, pulchne nie beda, tylko w czasie gotowania rosna puszyste, ale po
wyjeciu zaraz klapia, jak suflet, i tak ma byc.
Jesli chodzi o ptysie do zupy, to oczywiscie jest groszek ptysiowy,
ktory mozna doprawic ziolami i jest pysznym dodatkiem do zup czy sosow.
Natomiast ciasto ptysiowe, ktore wystepuje w roznych, bardziej lub mniej
maslanych wersjach, mozna uzywac na kilka sposobow - pieczone, smazone,
gotowane, na slodko czy slono, z roznymi dodatkami - z bazylia, z
krewetkami, z chrzanem, z sokiem marchwiowym dla koloru, z musem
jablkowym zamiast smietany, z pieprzem kayenne nadziane guacamole, itd.
Mozna tez zrobic pierogi leniwe z takiego ciasta, ale dawno ich nie
robilam, musialabym przetestowac proporcje, no i jak zwykle nie mam
prawdziwego twarogu.
Magdalena Bassett
|