Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.ga
zeta.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.
maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.su
pernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kluski przednie
Date: Tue, 29 Apr 2003 12:50:41 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <3...@o...com> <b8mapr$iv9$02$1@news.t-online.com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 23
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154323
Ukryj nagłówki
"I.P." wrote:
>> Nie jestem tylko pewna czy dobrze zrobilam te "ptysiowe", urosly owszem,
> byly pulchne, ale myslalam,ze beda zblizone do pieczonych, a wiec takie
> troche puszyste.Gotowalam 10 min. jak w przepisie.
> Ilona
Nie, pulchne nie beda, tylko w czasie gotowania rosna puszyste, ale po
wyjeciu zaraz klapia, jak suflet, i tak ma byc.
Jesli chodzi o ptysie do zupy, to oczywiscie jest groszek ptysiowy,
ktory mozna doprawic ziolami i jest pysznym dodatkiem do zup czy sosow.
Natomiast ciasto ptysiowe, ktore wystepuje w roznych, bardziej lub mniej
maslanych wersjach, mozna uzywac na kilka sposobow - pieczone, smazone,
gotowane, na slodko czy slono, z roznymi dodatkami - z bazylia, z
krewetkami, z chrzanem, z sokiem marchwiowym dla koloru, z musem
jablkowym zamiast smietany, z pieprzem kayenne nadziane guacamole, itd.
Mozna tez zrobic pierogi leniwe z takiego ciasta, ale dawno ich nie
robilam, musialabym przetestowac proporcje, no i jak zwykle nie mam
prawdziwego twarogu.
Magdalena Bassett
|