Data: 2003-04-26 00:31:55
Temat: Kluski przednie
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Urozmaicilam kluski kladzione i oto przepis. Ostatnim razem, jak
zrobilam porcje, to cala zjadlam, stojac przy patelni czytajac ksiazke,
Sa przepyszne.
Kluski pol francuskie M,agdaleny Bassett
30 g masla (2 lyzki)
110 ml wody (pol szklanki)
140 ml maki (3/4 szklanki)
2 jaja
1 lyzka swiezego posiekanego (lub zamrozonego) koperku
sol, pieprz do smaku
rosol
maslo do smazenia
Wode i 30 g masla doprowadzic do wrzenia, dodac make i mieszac ostro
drewniana lyzka, az masa odjedzie od scianek granka. Dodac jajka i
wymieszac dokladnie, az bedzie kleista masa. Dodac sol, pieprz, koperek
i wymieszac.
Klasc mala lyzka na wrzacy rosol. Gotowac okolo 10 minut na malutkim
ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa bezposrednio na patelnie z rozpuszczonym
maslem. Podsmazyc na patelni z obu stron. Podac do cieleciny albo
innego, delikatnego miesa, albo ryby z sosem.
Naprawde polecam. Ta porcja wystarcza na dwie osoby jako dodatek zamiast
kartofli czy makaronu.
Magdalena Bassett
|