Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxw
ell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not
-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kluski przednie
Date: Sun, 27 Apr 2003 12:04:26 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <3...@o...com> <b8h2ea$uut$07$1@news.t-online.com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 32
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154015
Ukryj nagłówki
"I.P." wrote:
>
> >
> > Klasc mala lyzka na wrzacy rosol. Gotowac okolo 10 minut na malutkim
> > ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa bezposrednio na patelnie z rozpuszczonym
> > maslem. Podsmazyc na patelni z obu stron. Podac do cieleciny albo
> > innego, delikatnego miesa, albo ryby z sosem.
> >
> > Naprawde polecam. Ta porcja wystarcza na dwie osoby jako dodatek zamiast
> > kartofli czy makaronu.
> >
> > Magdalena Bassett
> Brzmi smacznie , nie moglam zaraz dopasowac, bo troche mi znany, ale jak
> napisalas o ptysiach , to i smak moge sobie wyobazic.Koniecznie musze Twoj
> przepis wyprobowac, dlatego mam pytanie, jezeli kluseczki beda dodatkiem do
> miesa lub ryby, to czy musza byc gotowane na rosole, czy tak jak inne w
> osolonej wodzie?
> Ilona
Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie gotowalam w wodzie. Jak nie mam rosolu
pod reka, dodaje koncentrat bulionowy (u nas dostepne bez soli i bez
glutaminianu), zwykle warzywny lub kurzy. Jakos wydaje mi sie, ze rosol
dodaje im smaku, ale moze sie myle. Trzeba by przeprowadzic experyment i
zrobic w dwu garnkach dwie porcje :))
Wczoraj znowu nie moglam sie opanowac i zrobilam porcje do plastrow
pieczeni wieprzowej duszonej w brazowym sosie. Mmmm...
Magdalena Bassett
|