« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-18 14:27:14
Temat: Kremowka z budyniemWitam, poszukuje przepisu na taka oto kremowke z masa budyniowa:
http://www.adamek.pl/foto/kremowka.jpg
w opisie jest: Francuskie ciasto przelozone delikatnym kremem budyniowym
interesuje mnie sam przepis na mase/krem budyniowy jaki jest w tej
kremowce. Nie jest to napewno taki zwykly budyn i wystudzony w lodowce.
Cala masa ma gesta konsystencje - taka "galaretowata".
Jezeli ktos spotkal sie z przepisem - bardzo prosze o pomoc :)
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-18 14:33:09
Temat: Re: Kremowka z budyniem
Użytkownik "bravo00" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqlj8d$89o$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam, poszukuje przepisu na taka oto kremowke z masa budyniowa:
>
> http://www.adamek.pl/foto/kremowka.jpg
>
> w opisie jest: Francuskie ciasto przelozone delikatnym kremem budyniowym
>
> interesuje mnie sam przepis na mase/krem budyniowy jaki jest w tej
> kremowce. Nie jest to napewno taki zwykly budyn i wystudzony w lodowce.
> Cala masa ma gesta konsystencje - taka "galaretowata".
>
Na moje oko to nie kremówka a napoleonka :-)
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-18 14:34:02
Temat: Re: Kremowka z budyniem
Le mercredi 18 janvier 2006 ? 15:27:14, dans <dqlj8d$89o$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> interesuje mnie sam przepis na mase/krem budyniowy jaki jest w tej
> kremowce. Nie jest to napewno taki zwykly budyn i wystudzony w lodowce.
> Cala masa ma gesta konsystencje - taka "galaretowata".
> Jezeli ktos spotkal sie z przepisem - bardzo prosze o pomoc :)
To jest cr?me pâtissi?re, przepis (po francusku, ale z obrazkami) jest
tu :
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/
creme_patissiere_ill.html
Lista skladnikow : 150 g cukru, 75 g maki, pol laski wanilli, 3/4 l
mleka.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-18 14:57:38
Temat: Re: Kremowka z budyniemEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Lista skladnikow : 150 g cukru, 75 g maki, pol laski wanilli, 3/4 l
> mleka.
Czyli co, sam budyń? Mi się wydawało, że do kremówek robi się krem
budyniowy, czyli do budyniu dodaje się jeszcze jakiś tłuszcz, najlepiej
dobre masło i miksuje.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-18 15:10:10
Temat: Re: Kremowka z budyniem
Le mercredi 18 janvier 2006 ? 15:57:38, dans <dqll0l$89i$1@proxy.provider.pl> vous
écriviez :
>> Lista skladnikow : 150 g cukru, 75 g maki, pol laski wanilli, 3/4 l
>> mleka.
> Czyli co, sam budyn?
Wydaje ?mi sie ze budyn sie robi z maki ziamniaczanej.
> Mi sie wydawalo, ze do kremówek robi sie krem
> budyniowy, czyli do budyniu dodaje sie jeszcze jakis tluszcz, najlepiej
> dobre maslo i miksuje.
Nie wiem co daje daje tradycyjnie w Polsce, ale we Francji to jest
zawsze ow cr?me patissi?re, o wiele lzejszy. Dodaje sie go zreszta do
wiekszosci ciastek "z kremem", w szczegolnosci do rozmaitych rodzajow
eklerow. Nie ma wtedy zadnego dodatku masla, ani zadnego innego
tluszczu.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-18 16:36:47
Temat: Re: Kremowka z budyniemUżytkownik "Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:dqljj6$g20$1@inews.gazeta.pl...
> Na moje oko to nie kremówka a napoleonka :-)
No, bo to jest napoleonka - a krem to budyń własnej roboty wkręcony w kostkę
masła:P
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-18 17:15:19
Temat: Re: Kremowka z budyniemEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
>>Czyli co, sam budyn?
>
>
> Wydaje ?mi sie ze budyn sie robi z maki ziamniaczanej.
Podobno można z takiej i takiej. A sam budyń zamiast kremu wydaje mi się
zbyt "glutowaty".
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-18 18:57:54
Temat: Re: Kremowka z budyniem
Le mercredi 18 janvier 2006 ? 15:34:02, dans <6641716720$20060118153403@ewcia.kloups>
vous écriviez :
> To jest cr?me pâtissi?re, przepis (po francusku, ale z obrazkami) jest
> tu :
> http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/
creme_patissiere_ill.html
> Lista skladnikow : 150 g cukru, 75 g maki, pol laski wanilli, 3/4 l
> mleka.
Oups zapomnialam : + 5 zoltek, oczywiscie
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-18 19:06:30
Temat: Re: Kremowka z budyniem
Le mercredi 18 janvier 2006 ? 18:15:19, dans <dqlt2p$fno$1@proxy.provider.pl> vous
écriviez :
> Ewa (siostra Ani) N. napisal(a):
>>>Czyli co, sam budyn?
>>
>>
>> Wydaje ?mi sie ze budyn sie robi z maki ziamniaczanej.
> Podobno mozna z takiej i takiej. A sam budyn zamiast kremu wydaje mi sie
> zbyt "glutowaty".
Ja ten krem kiedys robilam (no i czesto jadalam, w czasach kiedy
jadlam cistka), on nie przypomina budyniu, jest o wiele delikatnieszy.
Przypuszczam ze dlatego ze jest zageszczany stosunkowo niewielka iloscia
maki, no i zoltkami (zapomnialam o tym skladniku w moim pierwszym
poscie).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-01-18 21:05:29
Temat: Re: Kremowka z budyniemEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Oups zapomnialam : + 5 zoltek, oczywiscie
Żółtka tu wiele zmieniają :-).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |