« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-26 10:30:13
Temat: KrokietyWitam wszystkich. Jestem tutaj nowa. Mam mały problem. Zjechała się do mnie
rodzinka. Muszę coś pysznego ugotować na obiad i myślałam o krokietach, ale
nie wiem z czym. Możecie podać mi kilka ekstra przepisów na krokiety? Będę
bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-26 11:33:05
Temat: Re: Krokiety
Krokiety z kapustą i grzybami
Ciasto:
20 dag mąki,
200 ml mleka,
200 ml wody,
2-3 jaja
3 dag słoniny,
sól
Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej,
4 dag grzybów suszonych,
10 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 jaja,
bułka tarta
sól, pieprz
Jaja umyć, wybić do miksera, dodać mąkę, wodę i sól, włączyć mikser na
40 sek.
patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienka warstwa ciasto
rozprowadzając
równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki
układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Grzyby umyć, namoczyć,
ugotować.
Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów, ugotować, odparować. Cebulę
obrać,
opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z kapustą i posiekanymi
grzybami,
doprawić. Naleśniki rozłożyć tak aby jeden zachodził na drugi,
posmarować brzegi
ciastem naleśnikowym, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokroić na
kawałki
8-10 cm. Następnie panierować w rozm?conych jajach i bułce tartej.
Smażyć na
silnie rozgrzanym tłuszczu, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu.
Podawać z sosami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |