Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Królik - co z niego??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Królik - co z niego??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-27 08:09:50

Temat: Królik - co z niego??
Od: "Agnieszka " <b...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak w temacie - w smietanie juz przerabiałam, pieczony ala kurczak też, w
barszczu czerwonym też... i nie mam pomysłów a dziedkowie sprezentowali:)
Z góry dzięki za pomysły Aga

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-27 08:22:10

Temat: Re: Królik - co z niego??
Od: w...@N...onet.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka <b...@N...gazeta.pl> wrote:

> Jak w temacie - w smietanie juz przerabia"am, pieczony ala kurczak też, w
> barszczu czerwonym też... i nie mam pomys"ów a dziedkowie sprezentowali:)


Calego, z glowa? Ja bym zrobil krolika w galrecie.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-27 18:04:06

Temat: Re: Królik - co z niego??
Od: "olga (dawniej onet)" <koty@[nospam].nasze.info> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka wrote:

> Jak w temacie - w smietanie juz przerabiałam, pieczony ala kurczak też, w
> barszczu czerwonym też... i nie mam pomysłów a dziedkowie sprezentowali:)
> Z góry dzięki za pomysły Aga
>


Coniglio alla cacciatora: (Królik po myśliwsku - przepis z oryginalnej
włoskiej książki kucharskiej)

Jeden królik ok. 1 kg., 40 dgk pomidorów (mogą być z puszki), dwie łodygi
selera naciowego, jedna duża marchew, spory pęczek zielonej pietruszki,
pęczek bazylii (w ostateczności może być suszona), rozmaryn, szałwia, dwie
nieduże cebulki, liść laurowy, oliwa z oliwek, szklanka wina białego
wytrawnego, oliwki zielone

Zioła i warzywa posiekać grubo i wrzucić do rondla z oliwą, umytego i
osuszonego królika pokroić na części i też wrzucić do rondla, rozgrzać i
obsmażyć na sporym ogniu aż mięso się zetnie (nie rumienić), osolić, dodać
wino i odparować (do momentu aż zniknie ok. połowy płynu), na koniec dodać
obrane i pokrojone pomidory, zamieszać, przykryć i dusić na średnim ogniu
co najmniej 45 minut. Pod sam koniec gotowania dodać garść oliwek.Sos
powinien być dość intensywny w smaku.


Ja uwielbiam z polentą, ale powinien być niezły też z utłuczonymi
ziemniakami albo drobną kaszą, byle nie gryczaną.

Teraz jeszcze kilka wypraktykowanych sztuczek: O świeżą bazylię i szałwię
niełatwo, a suszone zioła to jednak nie to samo, ale można dostać w
sklepach pomidory w puszce, które mają już dodatek tych ziół (włoski
producent, ale nie podam nazwy, bo będzie spam :)
Oliwki - najlepiej żeby były włoskie i z pestkami, hiszpańskie też
ostatecznie mogą być, natomiast francuskie nie nadają się ABSOLUTNIE - są
tak diametralnie odmienne w smaku, że zepsują cały efekt.

Można tak przygotować też indyka i kurczaka, warunek; musi być z kościami i
bez skóry.

smacznego :)
olga

--
jeszcze jedna strona o kotach
http://koty.nasze.info

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Podwieczorek?
Na Fionie smuteczki... racuchy babci
Kurczaczek
Golonka prawie po chińsku...
Coś dobrego :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »