| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-09 19:08:13
Temat: Kuchnia Japonska czesc 1Na poczatek male wprowadzenie, czyli, co oni uzywaja:
aburaage - smazony i cienko pokrajany ser sojowy
harusame - "szklany" makaron (chinski makaron)
hijiki - odmiana wodorostow
ikura - ikra lososia. W Europie dostepna w butelkach
kamaboko - japonska kielbasa rybna
katakuriko - maka krochmalowa
kanpyou - suszone paski japonskiej dyni. Przed uzyciem umyc i natrzec dobrze
sola. Gotowac do miekkosci
katsoubushi - bonito (rodzaj tunczyka). Niezbedne do japonskich zup - w
Europie dostepne w proszku badz malych kawaleczkach w kartonach (suszone)
kazunoko - ikra sledziowa
kikunori - gotowane i nast. ususzone liscie jadalnych chryzantem
kikurage - odmiana grzybow; czarne lub ciemnobrazowe. Mozna je zastapic
chinskimi boczniakami
kiriboshidaikon - drobno pokrajane suszone biale rzodkwie
konowata - marynowane w soli wnetrznosci tzw "ogorka morskiego" (rodzaj
mieczaka)
konbu - rodzaj wodorostu (bardzo popularne, wystepuje w mnostwie
przepisow) - w Europie w plastikowych torebkach badz w suszonych platach
dostepne
konnyaku - w formie galarety - robione to jest z pewnej japonskiej rosliny
korzeniowej
kouyadouhu - mrozony, suszony ser sojowy touhu. Przed uzyciem namoczyc w
goracej (80°C) wodzie. Jak powiekszy objetosc dwukrotnie, odcisnac i gotowac
mirin - przyprawa
mizuame - ciastko ryzowe
nattou - mrozony preparat sojowy
nori - najpopularniejsza odmiana wodorostu
shiokara - preparowane z sola kawalki, wnetrznosci i ikra bonito (rodzaj
tunczyka)
shiitake - japonskie grzyby, u nas znane jako chinskie grzyby (boczniaki)
shirataki - drobno pokrajane konnyaku
shiratamako - maka ryzowa
shiokurage - solona meduza
touhu - inaczej tofu - ser sojowy
tarako - ikra dorsza (w Europie - mrozona)
uni - wnetrznosci jeza morskiego
wakame - rodzaj wodorostu
wasabi - zielony chrzan
Sosy sojowe:
koikuchishouyu (gesta soja)- ciemnoczerwony sos sojowy; uzywa sie do
przyprawiania na stole
usukuchisyouyo (rzadka soja) - jasny sos sojowy; do gotowania
tamarijyoyu (mocna soja) - prawie czarny sos sojowy; do grilla
W nastepnej kolejnosci podam podstawowe potrawy
Wojtek
____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-12 19:56:08
Temat: Re: Kuchnia Japonska czesc 1On 12 Nov 2002 19:56:31 GMT, Katarzyna Kulpa <k...@k...net>
wrote:
>
>pierwszy raz widze pisownie "touhu". znajomi japonisci mowia "tofu".
>rozumiem, ze "ou" jest zamiast dlugiego "o", ale skad to "h" zamiast "f"? :)
>czy to z polskich zrodel spisane?
>
>kasica, zaintrygowana
Spojrz tutaj :
http://www.hikyaku.com/dico/histxtg40.html
;-)))
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-12 19:56:31
Temat: Re: Kuchnia Japonska czesc 1On Sat, 9 Nov 2002 20:08:13 +0100, W. Stempniewicz <w...@t...de> wrote:
[...]
: touhu - inaczej tofu - ser sojowy
pierwszy raz widze pisownie "touhu". znajomi japonisci mowia "tofu".
rozumiem, ze "ou" jest zamiast dlugiego "o", ale skad to "h" zamiast "f"? :)
czy to z polskich zrodel spisane?
kasica, zaintrygowana
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |