Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia Japonska czesc 1

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia Japonska czesc 1

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-09 19:08:13

Temat: Kuchnia Japonska czesc 1
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Na poczatek male wprowadzenie, czyli, co oni uzywaja:
aburaage - smazony i cienko pokrajany ser sojowy
harusame - "szklany" makaron (chinski makaron)
hijiki - odmiana wodorostow
ikura - ikra lososia. W Europie dostepna w butelkach
kamaboko - japonska kielbasa rybna
katakuriko - maka krochmalowa
kanpyou - suszone paski japonskiej dyni. Przed uzyciem umyc i natrzec dobrze
sola. Gotowac do miekkosci
katsoubushi - bonito (rodzaj tunczyka). Niezbedne do japonskich zup - w
Europie dostepne w proszku badz malych kawaleczkach w kartonach (suszone)
kazunoko - ikra sledziowa
kikunori - gotowane i nast. ususzone liscie jadalnych chryzantem
kikurage - odmiana grzybow; czarne lub ciemnobrazowe. Mozna je zastapic
chinskimi boczniakami
kiriboshidaikon - drobno pokrajane suszone biale rzodkwie
konowata - marynowane w soli wnetrznosci tzw "ogorka morskiego" (rodzaj
mieczaka)
konbu - rodzaj wodorostu (bardzo popularne, wystepuje w mnostwie
przepisow) - w Europie w plastikowych torebkach badz w suszonych platach
dostepne
konnyaku - w formie galarety - robione to jest z pewnej japonskiej rosliny
korzeniowej
kouyadouhu - mrozony, suszony ser sojowy touhu. Przed uzyciem namoczyc w
goracej (80°C) wodzie. Jak powiekszy objetosc dwukrotnie, odcisnac i gotowac
mirin - przyprawa
mizuame - ciastko ryzowe
nattou - mrozony preparat sojowy
nori - najpopularniejsza odmiana wodorostu
shiokara - preparowane z sola kawalki, wnetrznosci i ikra bonito (rodzaj
tunczyka)
shiitake - japonskie grzyby, u nas znane jako chinskie grzyby (boczniaki)
shirataki - drobno pokrajane konnyaku
shiratamako - maka ryzowa
shiokurage - solona meduza
touhu - inaczej tofu - ser sojowy
tarako - ikra dorsza (w Europie - mrozona)
uni - wnetrznosci jeza morskiego
wakame - rodzaj wodorostu
wasabi - zielony chrzan
Sosy sojowe:
koikuchishouyu (gesta soja)- ciemnoczerwony sos sojowy; uzywa sie do
przyprawiania na stole
usukuchisyouyo (rzadka soja) - jasny sos sojowy; do gotowania
tamarijyoyu (mocna soja) - prawie czarny sos sojowy; do grilla
W nastepnej kolejnosci podam podstawowe potrawy
Wojtek

____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-12 19:56:08

Temat: Re: Kuchnia Japonska czesc 1
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Nov 2002 19:56:31 GMT, Katarzyna Kulpa <k...@k...net>
wrote:


>
>pierwszy raz widze pisownie "touhu". znajomi japonisci mowia "tofu".
>rozumiem, ze "ou" jest zamiast dlugiego "o", ale skad to "h" zamiast "f"? :)
>czy to z polskich zrodel spisane?
>
>kasica, zaintrygowana

Spojrz tutaj :
http://www.hikyaku.com/dico/histxtg40.html

;-)))


Art(Gruby).

Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-12 19:56:31

Temat: Re: Kuchnia Japonska czesc 1
Od: Katarzyna Kulpa <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 9 Nov 2002 20:08:13 +0100, W. Stempniewicz <w...@t...de> wrote:
[...]
: touhu - inaczej tofu - ser sojowy

pierwszy raz widze pisownie "touhu". znajomi japonisci mowia "tofu".
rozumiem, ze "ou" jest zamiast dlugiego "o", ale skad to "h" zamiast "f"? :)
czy to z polskich zrodel spisane?

kasica, zaintrygowana
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co z udźca cielęcego!
sernik opadniety
? Naczynia krzemionkowe/ceramiczne ?
RE: KFC czesc 3
RE: KFC czesc 2

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »