Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak po murzynsku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak po murzynsku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-05-29 21:19:16

Temat: Kurczak po murzynsku
Od: "n.jerzy" <n...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora

To jest tradycyjny kurczak, którego na Południu czarne kobity robiły na
lunch pracownikom na plantacjach bawełny etc.
Bierze sie kurę, w kawałkach, nogi, skrzydełka, dupki itd. Najlepiej
wychodzą nogi. Wsadza sie do reklamówki.
Teraz sie miesza make kukurydziana w ilości np. jednej garści, pieprz czarny
do smaku, trochę soli, suszony czosnek albo świeży roztarty z sola, cebule
suszona w proszku. Trochę oregano, jeśli sie chce.
To wszystko sie wsypuje do tej samej reklamówki, zawiązuje i wytrząsa, Az
sie kura ubabra całkowicie do do sucha w mieszance.
Teraz sie rozgrzewa olej (oryginalnie arachidowy albo kukurydziany, ale
najlepiej pracuje zwykły rzepakowy), najlepiej na elektrycznej patelni w
temp. 335 stopni F czyli 168 stopni C i wkłada kurczaki na ten olej .
Powinno być tego oleju sporo. Dodaje sie plasterek boczku wędzonego.
Przykrywa sie i Smazy przez 12 minut. Po 6 minutach dokłada sie plasterek
surowego kartofla. Gdy boczek sie wytopi, wyjmuje sie go i wkłada drugi, a
gdy sie kartofel spiecze, tez sie go wymienia. Zarówno boczek jak i
kartofel sa jadalne.
Boczek służy do smaku, a kartofel do oczyszczania oleju, przez co można go
zachować na zaś, i jeszcze raz i jeszcze, Az zacznie być niedobrym wtedy sie
go wyrzuca, albo przerabia na biopaliwo.
Po 12 minutach kurczaka sie odwraca i Smazy jeszcze 7 minut. Powinien wyjść
chrupiący zetnatrz,a soczysty we środku. Wyciąga sie, odsącza na
pergaminie, zawija i wkłada do torebki, żeby zabrać na farmę na drugie
śniadanie.
Przepis oryginalny nadesłany przez przyjaciela ze stanów i tylko stosować
Pozd
juras


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-05-30 03:59:04

Temat: Re: Kurczak po murzynsku
Od: "veri veri" <z...@v...net> szukaj wiadomości tego autora




> To jest tradycyjny kurczak, którego na Południu czarne kobity robiły na
> lunch pracownikom na plantacjach bawełny etc.
> Bierze sie kurę, w kawałkach, nogi, skrzydełka, dupki itd. Najlepiej
> wychodzą nogi. Wsadza sie do reklamówki.
> Teraz sie miesza make kukurydziana w ilości np. jednej garści, pieprz
> czarny
> do smaku, trochę soli, suszony czosnek albo świeży roztarty z sola, cebule
> suszona w proszku. Trochę oregano, jeśli sie chce.
> To wszystko sie wsypuje do tej samej reklamówki, zawiązuje i wytrząsa, Az
> sie kura ubabra całkowicie do do sucha w mieszance.
> Teraz sie rozgrzewa olej (oryginalnie arachidowy albo kukurydziany, ale
> najlepiej pracuje zwykły rzepakowy), najlepiej na elektrycznej patelni w
> temp. 335 stopni F czyli 168 stopni C i wkłada kurczaki na ten olej .
> Powinno być tego oleju sporo. Dodaje sie plasterek boczku wędzonego.
> Przykrywa sie i Smazy przez 12 minut. Po 6 minutach dokłada sie plasterek
> surowego kartofla. Gdy boczek sie wytopi, wyjmuje sie go i wkłada drugi,
> a
> gdy sie kartofel spiecze, tez sie go wymienia. Zarówno boczek jak i
> kartofel sa jadalne.
> Boczek służy do smaku, a kartofel do oczyszczania oleju, przez co można go
> zachować na zaś, i jeszcze raz i jeszcze, Az zacznie być niedobrym wtedy
> sie
> go wyrzuca, albo przerabia na biopaliwo.
> Po 12 minutach kurczaka sie odwraca i Smazy jeszcze 7 minut. Powinien
> wyjść
> chrupiący zetnatrz,a soczysty we środku. Wyciąga sie, odsącza na
> pergaminie, zawija i wkłada do torebki, żeby zabrać na farmę na drugie
> śniadanie.
> Przepis oryginalny nadesłany przez przyjaciela ze stanów i tylko stosować

Tylko z ta roznica, ze torebka nie foliowa reklamowka
a normalna papierowa.

veri


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-05-30 07:41:10

Temat: Re: Kurczak po murzynsku
Od: Grzegorz Janoszka <G...@J...nie-chce-spamu.pl> szukaj wiadomości tego autora

n.jerzy pisze:
> To jest tradycyjny kurczak, którego na Południu czarne kobity robiły na
> lunch pracownikom na plantacjach bawełny etc.
> Bierze sie kurę, w kawałkach, nogi, skrzydełka, dupki itd. Najlepiej
> wychodzą nogi. Wsadza sie do reklamówki.
> Teraz sie rozgrzewa olej (oryginalnie arachidowy albo kukurydziany, ale
> najlepiej pracuje zwykły rzepakowy), najlepiej na elektrycznej patelni w
> temp. 335 stopni F czyli 168 stopni C i wkłada kurczaki na ten olej .

Tak się zastanawiam, skąd te czarne niewolnice miały reklamówki i
patelnie elektryczne, no ale to w końcu daleki kraj, inna kultura,
wszystko jest możliwe :)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-05-30 21:30:12

Temat: Re: Kurczak po murzynsku
Od: Ewik <e...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

KURCZAK PO MURZYŃSKU ( bez szyi, skrzydeł i grzbietu )

Marynata : 1 l mleka dodać 1 łyżeczka chili
1 łyżeczka
papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
lub bazylii
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
Kurczaka poporcjowanego włożyć do marynaty na noc pod przykryciem i do
lodówki.
Do worka plastikowego wsypać 3/4 szklanki mąki ,1 łyżeczka soli,
pieprz.
Wkładamy po kawałku kurczaka do worka i panierujemy, smażymy
kostkami do dołu, pod przykryciem 10 -15 minut, odwracamy 10-15
minut.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-06-05 06:19:31

Temat: Re: Kurczak po murzynsku
Od: Majka <b...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewik pisze:
> KURCZAK PO MURZYŃSKU ( bez szyi, skrzydeł i grzbietu )


Ciekawa konstrukcja kurczaka .... ciekawe jak daje sobie radę w życiu
gdy brak szyi, skrzydeł i grzbietu ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-06-05 07:38:44

Temat: Re: Kurczak po murzynsku
Od: Zenon Grodzki <z...@l...blaszak.dom> szukaj wiadomości tego autora

Majka w news:g2830t$b7d$3@news.onet.pl pisze:
> Ewik pisze:
>> KURCZAK PO MURZYŃSKU ( bez szyi, skrzydeł i grzbietu )

> Ciekawa konstrukcja kurczaka .... ciekawe jak daje sobie radę w życiu
> gdy brak szyi, skrzydeł i grzbietu ;)

Plecy ma. A jak ma plecy, to da sobie radę.

Pozdrawiam,
Zenon Grodzki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-06-06 13:34:41

Temat: Re: Kurczak po murzynsku
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zenon Grodzki pisze:
> Majka w news:g2830t$b7d$3@news.onet.pl pisze:
>> Ewik pisze:
>>> KURCZAK PO MURZYŃSKU ( bez szyi, skrzydeł i grzbietu )
>
>> Ciekawa konstrukcja kurczaka .... ciekawe jak daje sobie radę w życiu
>> gdy brak szyi, skrzydeł i grzbietu ;)
>
> Plecy ma. A jak ma plecy, to da sobie radę.
>
> Pozdrawiam,
> Zenon Grodzki
I ma piersi, czyli... da sobie radę, tak!

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jedzenie z mikrofalówki
POMOCY.!!!!!!!!!
ODPOWIEDŹ
Pychotki
Szarlotka na ciepło

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »