Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.neostra
da.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "n.jerzy" <n...@y...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kurczak po murzynsku
Date: Thu, 29 May 2008 23:19:16 +0200
Organization: news.neostrada.pl
Lines: 29
Message-ID: <g1n733$93a$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Reply-To: "n.jerzy" <n...@y...pl>
NNTP-Posting-Host: ema238.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1212096419 9322 83.21.220.238 (29 May 2008
21:26:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 May 2008 21:26:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313575
Ukryj nagłówki
To jest tradycyjny kurczak, którego na Południu czarne kobity robiły na
lunch pracownikom na plantacjach bawełny etc.
Bierze sie kurę, w kawałkach, nogi, skrzydełka, dupki itd. Najlepiej
wychodzą nogi. Wsadza sie do reklamówki.
Teraz sie miesza make kukurydziana w ilości np. jednej garści, pieprz czarny
do smaku, trochę soli, suszony czosnek albo świeży roztarty z sola, cebule
suszona w proszku. Trochę oregano, jeśli sie chce.
To wszystko sie wsypuje do tej samej reklamówki, zawiązuje i wytrząsa, Az
sie kura ubabra całkowicie do do sucha w mieszance.
Teraz sie rozgrzewa olej (oryginalnie arachidowy albo kukurydziany, ale
najlepiej pracuje zwykły rzepakowy), najlepiej na elektrycznej patelni w
temp. 335 stopni F czyli 168 stopni C i wkłada kurczaki na ten olej .
Powinno być tego oleju sporo. Dodaje sie plasterek boczku wędzonego.
Przykrywa sie i Smazy przez 12 minut. Po 6 minutach dokłada sie plasterek
surowego kartofla. Gdy boczek sie wytopi, wyjmuje sie go i wkłada drugi, a
gdy sie kartofel spiecze, tez sie go wymienia. Zarówno boczek jak i
kartofel sa jadalne.
Boczek służy do smaku, a kartofel do oczyszczania oleju, przez co można go
zachować na zaś, i jeszcze raz i jeszcze, Az zacznie być niedobrym wtedy sie
go wyrzuca, albo przerabia na biopaliwo.
Po 12 minutach kurczaka sie odwraca i Smazy jeszcze 7 minut. Powinien wyjść
chrupiący zetnatrz,a soczysty we środku. Wyciąga sie, odsącza na
pergaminie, zawija i wkłada do torebki, żeby zabrać na farmę na drugie
śniadanie.
Przepis oryginalny nadesłany przez przyjaciela ze stanów i tylko stosować
Pozd
juras
|