Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lody

Grupy

Szukaj w grupach

 

Lody

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-08 20:05:06

Temat: Lody
Od: "Nekase" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam .
Czy ma może ktoś przepis na smaczne lody? (no i proszę o podanie dokładnego
sposobu wykonania :)))
Posiadam Thermomix ale jest tam tylko jeden przepis na lody i już mi się
znudziły :).
Dzięki piękne.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-08 20:52:17

Temat: Re: Lody
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Nekase wrote:
> Witam .
> Czy ma może ktoś przepis na smaczne lody? (no i proszę o podanie dokładnego
> sposobu wykonania :)))
> Posiadam Thermomix ale jest tam tylko jeden przepis na lody i już mi się
> znudziły :).
> Dzięki piękne.

Z domowego archiwumu:


Erotyczne lody waniliowe (a dlaczego erotyczne?zrob, zjedz, poczuj te
rozkosz;o)))

3 zoltka
1 cale jajko
cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwej wanilii) albo laska wanilii
300ml swiezutkiego mleka
150g cukru
250ml smietanki tortowej 36% (kartonik, wygral ze swieza smietanka po
eksperymentach i porownywaniu)
100ml advocata, mozna pominac w wersji dla dzieci
2 plaskie lyzki skrobii kukurydzianej "maizeny"

Zoltka, jajko, cukry i skrobie ubijamy mikserem na puszyscie, dodajemy
powolutku wrzace mleko. Jezeli uzywamy laski wanilii to trzeba ja uprzednio
wygotowac w mleku, rozkroic i wyskrobane nasionka dodac z powrotem do mleka.
Mase mleczno-jajeczna przelewamy do stalowego rondla i podgrzewamy powoli
ciagle mieszajac. Gdy zgestnieje odstawiamy do wystudzenia. Jezeli zdarzy
sie, ze masa sie zwarzyla po wystudzeniu mozna ja ujednolicic przy pomocy
malaksera albo takim recznym blenderem ( pionowy, koncowka z nozykami). Do
wystudzonej masy dajemy smietanke, mieszamy. Lu do maszyny, pod koniec
zamrazania dolewamy advocata.

Agata Solon, naturalna


Kiwi sorbet
400 g kiwi
łyżeczka soku z cytryny
100 ml wody
100 g cukru

Zagotować wodę z cukrem i gotować jeszcze przez 2 minuty. Odstawić do
ostygnięcia do temp.pokojowej.
Obrać kiwi i pognieść je. Można przetrzeć przez sitko, aby nie było pestek.
Połączyć kiwi, sok z cytryny z syropem, wymieszać. Przełożyć do maszynki i
zamrażać ok. 30-40 minut.

Sorbet truskawkowy
300 g truskawek, łyżeczka soku z cytryny, 100 g cukru, 125 ml wody

W książeczce mam jeszcze inne sorbety, jedynie te wypróbowałam. Smakują
wybornie (zwłaszcza kiwi).


1 Puszka mleka słodzonego skondensowanego, porządnie wygotowanego (ok 2
godz)
1/2 szklanki wódeczki
jakieś 2 kieliszi rumu (niepełne, a może 1, a potem do smaku dodać jeszcze
conieco)
1 łyżeczka kakao (takiego zwykłego, nie słodzonego)

Zmiksować wszystko razem, dodać do smaku jeszcze nieco alkoholu, byle nie za
dużo, bo wtedy jest niesmacznie. Ja dodałam też nieco wody, bo wydawało mi
się za gęste.
Następnie do lodóweczki i niech się przegryza, poza tym po kosztowaniu i tak
jest już za słodko w ustach.
Następnego dnia podane z lodem jest mmmmmmmmmiodzio...........

A teraz się pochwalę:
Już dwoje gości po skosztowaniu mojego cuda nawiązało do ukochanego
Bayleisa, a ostatnio mój mąż dał się skusić na skosztowanie, czego wcześniej
nie robił (marnuję jego wódkę....hehe) i wciągnął w siebie połowę.

Sorbet szampański:
350ml syropu (otym później)
250ml schłodzonego szampana
3 łyżeczki soku z pomarańczy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 białko z małego jajka

W misce zmieszać syrop, soki, wino i białko, ubić mikserem aż płyn się
spieni. Wlać do maszynki i zamrozić. Do wysokich kieliszków-szampanek
wkładać po 2-3 kulki sorbetu, zalać szampanem, udekorować plasterkami z
limony/cytryny, koktajlowymi wisienkami i listkami świeżej mięty. Można
kapnąć bitą śmietankę. Do tego niezbędne są długie łyżeczki.

We wszystkich przepisach na sorbety pojawia się syrop. Żeby uzyskać 450ml
syropu należy 275ml wody wlać do rondla, wsypać 275g cukru i podgrzewać. Po
zawrzeniu gotować jeszcze 1 min. Można go przez kilka dni przechowywać w
lodówce.

Sorbet cytrynowy:
sok z połówki pomarańczy
250ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
450ml syropu
1 białko
Wymieszać soki z syropem, dodać ubite na sztywno białko, dalej wiadomo,
maszynka i kręcenie.

Tropikalny:
200g obranych bardzo dojrzałych, miękkich i aromatycznych kiwi
100g miąższu bardzo dojrzałego mango
150g świeżego ananasa
300ml syropu
sok z jednej cytryny
1 białko
Owoce zmiksować, zmieszać z syropem, sokiem z cytryny, dodać pianę z białka.

Ananasowy
225g miąższu świeżego ananasa
300ml syropu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 białko
100ml zimnej wody
Ananasa zmiksować, dodać syrop, sok z cytryny, pianę z białka i na koniec
wmieszać wodę. Po co, nie wiem ale tak kaze przepis z instrukcji do maszyny.

Truskawkowy:
450g truskawek
300ml syropu
sok z jednej cytryny
100ml zimnej wody
Wszystko robimy tak jak powyżej, tym razem nie ma białka. Truskawkowy sorbet
świetnie się komponuje z ananasowym i lodami jogurtowymi.

To tyle , mozna ze wszystkich owocow, ktore lubisz, za truskawki podstawiasz
maliny czy brzoskwinie i juz.

Agata Solon, naturalna

I'll post some of my collection. I haven't by any means had the nerve to
try most of them. Do you also want ices and sherbet (really the same
thing I guess...)?
~~~~~
Spiced Cider Sorbet

1-3/4 cups apple cider
2 tablespoons packed light brown sugar
3 whole cloves
2 whole allspice
1 whole cardamom
1 stick cinnamon
1 1/2 teaspoons fresh lemon juice

Heat cider, sugar, cloves, allspice, cardamom, and cinnamon to boiling;
simmer 5 minutes. Cool to room temperature and strain through coarse
strainer; discard spices. Stir in lemon juice. Chill. Freeze.
~~~~~
Triple Layered Sorbet With Berries And Lavender Syrup

Sorbet base:
6 cups water
3 cups granulated sugar
Lemon sorbet:
1 cup lemon juice (about 4 to 5 lemons)
2 cups sorbet base (see above)
Raspberry sorbet:
1-1/2 cups fresh or frozen (thawed) raspberries, puréed
2 cups sorbet base (see above)
1/4 cup lemon juice
Passion fruit sorbet:
16 ripe passion fruits
2 cups sorbet base (see above)
1/4 cup lemon juice
Lavender syrup:
1-1/2 cups water
1 3/4 cups granulated sugar
3 tablespoons dried lavender (see Note)
Assembly:
3 cups assorted berries (such as raspberries, strawberries, blueberries
and blackberries)
1 kiwi, peeled and sliced


Make the sorbet base: In a large saucepan, combine the water and sugar.
Cook over medium heat, stirring occasionally, until the sugar dissolves .
Bring the syrup to a boil; remove the pan from the heat and cool
completely. Transfer the syrup to a bowl, cover and refrigerate until well
chilled, 2 to 3 hours.

Make the lemon sorbet layer: In a medium bowl combine the lemon juice
with the 2 cups of chilled sorbet base. Pour the mixture into an ice cream
maker and freeze according to the manufacturer's directions. Scrape the
lemon sorbet into a rectangular plastic container that measures 7-1/2-x-11
-1/2" (and about 3" in height). Using a small metal cake spatula, smooth
the sorbet into the bottom of the container in an even layer. Cover the
container and freeze the sorbet for 3 hours, until well frozen.

Make the raspberry sorbet layer: Pass the raspberry puree through a fine
sieve into a medium bowl. Add the 2 cups of chilled sorbet base and the
lemon juice and whisk to combine. Pour the mixture into an ice cream maker
and freeze according to the manufacturer's directions. Remove the plastic
container with the lemon sorbet layer from the freezer. Scrape the
raspberry sorbet over the lemon sorbet layer. Using the cake spatula,
smooth the sorbet into an even layer. Cover the container and freeze the
sorbet for 3 hours, until well frozen.

Make the passion fruit sorbet layer: Cut each of the passion fruits in
half. Scoop the orange seeded center of the halves into the bowl of a food
processor fitted with the metal blade. Process the fruit for 30 seconds.
Pass the puree through a sieve into a medium bowl. Add the 2 cups of
chilled sorbet base and the lemon juice and whisk to combine. Pour the
mixture into an ice cream maker and freeze according to the manufacturer's
directions. Remove the plastic container with the 2 sorbet layers from the
freezer. Scrape the passion fruit sorbet over the raspberry sorbet layer.
Using the cake spatula, smooth the sorbet into an even layer. Cover the
container and freeze the sorbet for 3 hours, until well frozen.

Make the lavender syrup: In a medium saucepan, combine the water and
sugar. Cook over medium heat, stirring occasionally, until the sugar
dissolves. Add the lavender. Bring to a simmer for 15 minutes. Remove the
pan from the heat and allow the syrup to cool completely. Pour the syrup
through a fine sieve into a glass measuring cup or bowl. Cover the
container and refrigerate until chilled about 1 hour.

Assemble the dessert: Place 6 dessert plates in the freezer for 15 minutes
to chill. Remove the sorbet from the freezer. With a paring knife, divide
the sorbet into 6 even blocks, cutting through the three layers. Carefully
remove one block to a cutting board. Using a 2-3/4" six-sided cutter (a
2-3/4-inch round cutter can be used instead), cut out a shaped block of
sorbet removing the excess sorbet front the edges outside the cutter.
Place the sorbet shape in the center of a chilled dessert plate. Repeat
with the remaining blocks of sorbet. Scatter 1/2 cup of the assorted
berries and a few slices of kiwi around each sorbet shape and pour 1/4
cup of the lavender syrup over the berries. Serve immediately.
~~~~~
Lime And Lapsang Souchong Sorbet

6 servings

3-1/4 cups water
1-3/4 cups sugar
1-teaspoon Lapsang souchong* tea leaves or other tea leaves
1 cup boiling water
1/3 cup fresh lime juice
1 tablespoon grated lime peel

Bring 3-1/4 cups water and sugar to boil in large saucepan over high heat,
stirring until sugar dissolves. Boil syrup 2 minutes. Cool syrup
completely.

Place tea in small bowl. Pour 1 cup boiling water over and let steep 15
minutes. Strain into medium bowl; discard tea leaves. Add lime juice, lime
peel and syrup to tea in bowl. Cool completely.

Process mixture in ice cream maker according to manufacturer's
instructions. Freeze in covered container. (Can be made 2 days ahead.
Store in freezer.)

*An assertive, smoky black tea available at tea shops and specialty foods
stores.
~~~~~
Gingered Grapefruit Sorbet

3 cups strained fresh grapefruit juice
1/4 cup sugar
1 tablespoon grated fresh gingerroot
2 or 3 drops of Angostura bitters, or to taste

In a small saucepan combine 1 cup of the grapefruit juice, the sugar, and
the gingerroot and boil the mixture, stirring, until the sugar is
dissolved. Remove the pan from the heat and let the mixture cool
completely. Pour the mixture through a fine sieve into a bowl or large
glass measure, stir in the remaining 2 cups grapefruit juice and the
bitters, and chill the mixture, covered, until it is cold. Freeze the
mixture in an ice-cream freezer according to the manufacturer1s
instructions. Makes about 1 quart.
~~~~~
Mushroom Sorbet - Carlo Gislimberti's

4 cups water
2 cups sugar
1 cup pureed Chanterelle mushrooms
1 tablespoon lemon juice

Make a simple syrup by mixing water and sugar in a saucepan. Bring the
mixture to a boil and cook for five minutes. Let it cool. Blend syrup
with Chanterelles and lemon juice in a blender. Pour into an ice cream
maker unitl the mixture thickens into a sorbet. Serves six to eight
people.

From R.C. Gorman's Nudes and Foods V.3, Clear-Light Publishers, Santa Fe,
1995. Gislimberti owns the Villa Fontana restaurant in Taos
~~~~~
Kiwi and Melon Sorbet (Pastel Easter Sorbet)

3 kiwis, peeled and chopped (about I-1/2 cups)
a 2-1/4-pound Galia or honeydew melon, peeled, seeded, and chopped coarse
(about 4 cups)
2 tablespoons fresh lime juice
1/2 cup water
1/2 cup plus 3 tablespoons sugar
6 tablespoons green Chartreuse
5 tablespoons creme de cassis

In a food processor puree kiwis with melon, lime juice, and a pinch of salt.

In a small saucepan boil water with 1/2 cup of the sugar, stirring until
sugar is dissolved, 2 minutes. Cool syrup.

In a bowl stir together syrup and fruit purse and freeze in an ice-cream
maker, adding 3 tablespoons of the Chartreuse halfway through freezing
time. Sorbet may be made 1 week in advance.

Have ready in 2 separate saucers creme de cassis and remaining 3
tablespoons sugar. Dip rims of 6 wine glasses into creme de cassis and
then into sugar and freeze glasses. Reserve creme de cassis remaining in
saucer for serving.

Serve sorbet in prepared wineglasses, drizzled with remaining 3
tablespoons Chartreuse and reserved creme de cassis. Serves 6.
~~~~~
Burgundy Cinnamon Sorbet

Source: Flor de Lye Restaurant, Hubert Keller, San Francisco
Yield: about 3 cups
From: Bon Appetit, Mar 92

2 1/4 cups red Burgundy wine
1-1/4 cups water
2/3 cup sugar
4 3-inch cinnamon sticks

Combine all ingredients in heavy medium saucepan. Stir over medium
heat until sugar dissolves. Increase heat and bring to boil. Remove
from heat. Cover and let steep 45 minutes. Strain mixture through
sieve into bowl. Cover and refrigerate until cold.

Transfer sorbet mixture to ice cream maker and process according to
manufacturer1s instructions. Freeze sorbet in covered container
until firm, about 30 minutes. (Can be prepared 1 day ahead; keep
frozen.)


Smacznego.



--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-08 21:32:00

Temat: Re: Lody
Od: "Evoolca" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam .
> Czy ma może ktoś przepis na smaczne lody? (no i proszę o podanie dokładnego
> sposobu wykonania :)))
> Posiadam Thermomix ale jest tam tylko jeden przepis na lody i już mi się
> znudziły :).
> Dzięki piękne.
>
>
Witam!

Ostatnimi czasy wyprobowalam przepis na naprawde dobre lody MAKOWE:)

A oto przepis:

- 4 zoltka
- 400 ml smietanki kremowki
- cukier wg uznania
- cukier waniliowy
- kilka lyzek maku z puszki

Ubic smietane z cukrem i cukrem waniliowym do tego dodac ubite zoltka na
koniec mak i delikatnie wymieszac. Przelozyc do naczynia i do zamrazarki!
Naprawde pyszne:-)

Pozdrawiam

Evoolca

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-10 07:24:13

Temat: Re: Lody
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nekase wrote:
> Witam .
> Czy ma może ktoś przepis na smaczne lody? (no i proszę o podanie dokładnego
> sposobu wykonania :)))
> Posiadam Thermomix ale jest tam tylko jeden przepis na lody i już mi się
> znudziły :).

ostatnio wojtek wymyslil dla mnie ekstra lody bananowe.

4 banany + 4 jablka obrane ze skorki, zmiksowac. dodac sok z cytryny do
smaku, 4 lyzki mleka sojowego w proszku i troszke esencji waniliowej.

naprawde pycha! i nie potrzebne sa zadne maszynki do lodow - po
prostuwrzyca sie do zamrazalnika i wychodza pyszne lody o dobrej
konsystencji, bez zadnych krysztalkow lodu

jesli chodzi o smak, to powiem tyle: wojtek mial swoje kupne lody - banan
split carte d'or. stwierdzil ze moje lepsze :)

pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Stowarzyszenie Empatia http://empatia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mięso w słoiku ?
Cilantro w Warszawie. Gdzie?
trudny obiad
Ciasto z czeresniami
Kwiaty bzu czarnego w cieście - przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »