| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-02 08:28:31
Temat: LodyProsiłabym o sprawdzony przepis na domowe, najlepiej śmietankowe lody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-02 08:33:10
Temat: Re: LodyZPrzygotowanie lodów w domu nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani
doświadczenia. Można je przyrządzać z najprostszych składników a
ich wykonanie nie jest zajęciem czasochłonnym, jedynie musimy
wykazać się cierpliwością podczas ich zamrażania.
Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty
świeże. Jeśli dodajemy owoce, muszą one być dojrzałe i
nieuszkodzone. Produkty typu mleko, jajka czy śmietanka najlepsze są
oczywiście wiejskiego pochodzenia ale niestety nie zawsze mamy do nich
dostęp.
Do lodów dodajemy również takie składniki jak: różnego rodzaju
orzechy (polecam łupane własnoręcznie i uprażone na patelni),
rodzynki, kakao, kawę, kokos, likiery, koniaki itp.
Mrożenie lodów
Konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników ale i od
sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest ich częstotliwość
mieszania. Są specjalne maszynki do lodów, w których podczas
zamrażania lody mieszane są cały czas ale są dość kosztowne więc
możemy zadowolić się ręcznym mieszaniem lub przy pomocy miksera.
Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody
mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy
ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do
stwardnienia.
Kilka przykładowych przepisów na domowe lody:
Lody śmietankowe
Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 - 200 g cukru, 250 ml
śmietany kremówki
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać
małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z
wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i
dalej ucierać, aż do ostygnięcia.
Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki
do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki
(pamiętać o mieszaniu).
Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to
na końcu ale przed włożeniem ich do zamrażarki.
Proste lody owocowe
Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny,
truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać,
następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane
owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki.
Lody waniliowe
Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski
wanilii.
Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem,
wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie
garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby
masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale
mieszając ostudzić.
Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka
godzin, pamiętając o mieszaniu.
Dobrze zamrożone lody podawać z owocami.
Lody kawowe
Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru,
2-3 dag kawy
Przygotowanie: jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku
przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do
drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się
zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlać lody do formy i
zamrozić (pamiętać o mieszaniu lodów).
Lody jogurtowe
Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru,
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek,
czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania.
Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem.
Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i
połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub
innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi
owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków
posypane wiórkami kokosowymi.
Lody herbaciane
Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l
śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku.
Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a
następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z
pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze
śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i
zamrozić w zamrażalniku.
Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować
wiórkami z migdałów lub orzechami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-02 08:35:17
Temat: Re: Lody
a...@p...fm wrote:
> ZPrzygotowanie lodów w domu nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani
> doświadczenia. Można je przyrządzać z najprostszych składników a
> ich wykonanie nie jest zajęciem czasochłonnym, jedynie musimy
> wykazać się cierpliwością podczas ich zamrażania.
>
> Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty
> świeże. Jeśli dodajemy owoce, muszą one być dojrzałe i
> nieuszkodzone. Produkty typu mleko, jajka czy śmietanka najlepsze są
> oczywiście wiejskiego pochodzenia ale niestety nie zawsze mamy do nich
> dostęp.
> Do lodów dodajemy również takie składniki jak: różnego rodzaju
> orzechy (polecam łupane własnoręcznie i uprażone na patelni),
> rodzynki, kakao, kawę, kokos, likiery, koniaki itp.
>
> Mrożenie lodów
> Konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników ale i od
> sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest ich częstotliwość
> mieszania. Są specjalne maszynki do lodów, w których podczas
> zamrażania lody mieszane są cały czas ale są dość kosztowne więc
> możemy zadowolić się ręcznym mieszaniem lub przy pomocy miksera.
> Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody
> mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy
> ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do
> stwardnienia.
>
> Kilka przykładowych przepisów na domowe lody:
> Lody śmietankowe
> Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 - 200 g cukru, 250 ml
> śmietany kremówki
> Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać
> małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z
> wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i
> dalej ucierać, aż do ostygnięcia.
> Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki
> do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki
> (pamiętać o mieszaniu).
> Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to
> na końcu ale przed włożeniem ich do zamrażarki.
>
> Proste lody owocowe
> Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny,
> truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru.
> Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści.
> Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać,
> następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane
> owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki.
>
> Lody waniliowe
> Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski
> wanilii.
> Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem,
> wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie
> garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby
> masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale
> mieszając ostudzić.
> Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka
> godzin, pamiętając o mieszaniu.
> Dobrze zamrożone lody podawać z owocami.
>
> Lody kawowe
> Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru,
> 2-3 dag kawy
> Przygotowanie: jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku
> przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do
> drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się
> zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlać lody do formy i
> zamrozić (pamiętać o mieszaniu lodów).
>
> Lody jogurtowe
> Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru,
> 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek,
> czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania.
> Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem.
> Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i
> połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub
> innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi
> owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków
> posypane wiórkami kokosowymi.
>
> Lody herbaciane
> Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l
> śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku.
> Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a
> następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z
> pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze
> śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i
> zamrozić w zamrażalniku.
> Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować
> wiórkami z migdałów lub orzechami.
Bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam ciepło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-02 13:08:12
Temat: Re: Lody"katte_0" wrote:
> Bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam ciepło.
Naucz sie na przyszlosc, ze nie cytuje sie wszystkiego w tak dlugiej
wypowiedzi jak chcesz na nia odpowiedziec!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |