Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!postnews.google.com!h48g2000cwc.googlegroups.com!not-for-mai
l
From: "katte_0" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lody
Date: 2 Oct 2006 01:35:17 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 108
Message-ID: <1...@h...googlegroups.com>
References: <1...@m...googlegroups.com>
<1...@k...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.19.199.122
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1159778122 16887 127.0.0.1 (2 Oct 2006 08:35:22 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Oct 2006 08:35:22 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1...@k...googlegroups.com>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT
5.1),gzip(gfe),gzip(gfe)
X-HTTP-Via: 1.1 master.zsp1.in:3128 (squid/2.5.STABLE5)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: h48g2000cwc.googlegroups.com; posting-host=83.19.199.122;
posting-account=KXCIxw0AAACSuJ9dcuWxPJ2m07mZQwOA
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279268
Ukryj nagłówki
a...@p...fm wrote:
> ZPrzygotowanie lodów w domu nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani
> doświadczenia. Można je przyrządzać z najprostszych składników a
> ich wykonanie nie jest zajęciem czasochłonnym, jedynie musimy
> wykazać się cierpliwością podczas ich zamrażania.
>
> Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty
> świeże. Jeśli dodajemy owoce, muszą one być dojrzałe i
> nieuszkodzone. Produkty typu mleko, jajka czy śmietanka najlepsze są
> oczywiście wiejskiego pochodzenia ale niestety nie zawsze mamy do nich
> dostęp.
> Do lodów dodajemy również takie składniki jak: różnego rodzaju
> orzechy (polecam łupane własnoręcznie i uprażone na patelni),
> rodzynki, kakao, kawę, kokos, likiery, koniaki itp.
>
> Mrożenie lodów
> Konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników ale i od
> sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest ich częstotliwość
> mieszania. Są specjalne maszynki do lodów, w których podczas
> zamrażania lody mieszane są cały czas ale są dość kosztowne więc
> możemy zadowolić się ręcznym mieszaniem lub przy pomocy miksera.
> Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody
> mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy
> ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do
> stwardnienia.
>
> Kilka przykładowych przepisów na domowe lody:
> Lody śmietankowe
> Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 - 200 g cukru, 250 ml
> śmietany kremówki
> Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać
> małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z
> wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i
> dalej ucierać, aż do ostygnięcia.
> Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki
> do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki
> (pamiętać o mieszaniu).
> Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to
> na końcu ale przed włożeniem ich do zamrażarki.
>
> Proste lody owocowe
> Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny,
> truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru.
> Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści.
> Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać,
> następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane
> owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki.
>
> Lody waniliowe
> Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski
> wanilii.
> Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem,
> wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie
> garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby
> masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale
> mieszając ostudzić.
> Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka
> godzin, pamiętając o mieszaniu.
> Dobrze zamrożone lody podawać z owocami.
>
> Lody kawowe
> Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru,
> 2-3 dag kawy
> Przygotowanie: jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku
> przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do
> drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się
> zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlać lody do formy i
> zamrozić (pamiętać o mieszaniu lodów).
>
> Lody jogurtowe
> Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru,
> 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek,
> czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania.
> Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem.
> Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i
> połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub
> innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi
> owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków
> posypane wiórkami kokosowymi.
>
> Lody herbaciane
> Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l
> śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku.
> Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a
> następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z
> pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze
> śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i
> zamrozić w zamrażalniku.
> Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować
> wiórkami z migdałów lub orzechami.
Bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam ciepło.
|