« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-05-16 16:37:59
Temat: Łosoś po ikselsku.Super danie, szybkie i proste w przygotowaniu, wykwintne w wyglądzie i
charakterze, w smaku wręcz niebiańskie.
Potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką. Ja robię w prodiżu - bo nic nie
przewyższy smaku potraw z prodiża...
Pokrojone w niewielkie dzwonka filety ze świeżego łososia ułożyć luźno w
naczyniu wysmarowanym masłem, posolić, lekko doprawić granulowanym
czosnkiem (można też o zgrozo vegetą - stosowana raz na ruski rok vegeta
nikogo nie zabije) oraz obficie dość grubo krojonymi kawałkami jasnej
części pora i kawałkami serka topionego (śmietankowego lub ementalera).
Zalać śmietanką tortową (przynajmniej 30-procentową) tak, aby dobrze
przykryła rybę.
Przykryć naczynie, zapiekać 40 minut.
Przed podaniem posypać prażoną cebulką - bardzo wzbogaca smak.
Dodatek - makaron penne, tagliatelle albo po prostu opiekane w drugim
naczyniu cząstki ziemniaków, pysznie pasują tu też ziemniaki na parze.
Zapewniam - po pierwszym razie zagości w menu.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |