Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:cioYsYlEcwOcYrYfD+oh4SgJTfg=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <591b0ec7$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Łosoś po ikselsku.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
Date: 16 May 2017 14:37:59 GMT
Lines: 25
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.73.77
X-Trace: 1494945479 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5163 37.47.73.77:8413
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376845
Ukryj nagłówki
Super danie, szybkie i proste w przygotowaniu, wykwintne w wyglądzie i
charakterze, w smaku wręcz niebiańskie.
Potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką. Ja robię w prodiżu - bo nic nie
przewyższy smaku potraw z prodiża...
Pokrojone w niewielkie dzwonka filety ze świeżego łososia ułożyć luźno w
naczyniu wysmarowanym masłem, posolić, lekko doprawić granulowanym
czosnkiem (można też o zgrozo vegetą - stosowana raz na ruski rok vegeta
nikogo nie zabije) oraz obficie dość grubo krojonymi kawałkami jasnej
części pora i kawałkami serka topionego (śmietankowego lub ementalera).
Zalać śmietanką tortową (przynajmniej 30-procentową) tak, aby dobrze
przykryła rybę.
Przykryć naczynie, zapiekać 40 minut.
Przed podaniem posypać prażoną cebulką - bardzo wzbogaca smak.
Dodatek - makaron penne, tagliatelle albo po prostu opiekane w drugim
naczyniu cząstki ziemniaków, pysznie pasują tu też ziemniaki na parze.
Zapewniam - po pierwszym razie zagości w menu.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|