Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia MAsa, masa i problemy

Grupy

Szukaj w grupach

 

MAsa, masa i problemy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-03 15:57:31

Temat: MAsa, masa i problemy
Od: aniab <a...@p...pulawy.pl> szukaj wiadomości tego autora


Witam grupę !
Od niedawna czasami się odzywam w postach .Spróbuje również tym razem.
Ja także robię masy do ciast , ale głownie są to śmietanowe lub
karpatkowe( na bazie bydyniu0 choć zdażały się też typowo jajeczne (z
jajek ubijanych na parze).
Czasami wykonuje również masę bardzo lekką w konsystencji i przepyszną -

składa sie na nią 1 kostka masła roślinnego (ale w kostce ) czasami daję

pół na pół z masłem tradycyjnym lub margaryna Palma . To miksuję z 10
łyżkami cukru pudru (może być mniej jełsi ktoś woli mniej słodkie)Do
tego należy dodac sok z 1/2 cytryny (do każdej masy zreszta dodaje sok
dla lepszzego smaku ) Po zmiksowaniu do białości powoli dodawać 1/4l
moze byc ciut więcej kefiru lub kwaśnego mleka cały czas ucierajac
mikserem. Jeśli masa zaczyna się warzyc proponuję następujący sposób :
zagotować wodę w czajniku i do ucieranej masy wlać wrżatku na oko ok.
1/4 szklanki.Ucierać jeśli jeszcze sie waży znów dolać wrzątku juz
bardzo małymi ilościami. Ciągle ucierać. podczas ucierania obserwowąc
czy zmasy z boku naczynia wydzielił się płyn. Odlać ten płyn delkiatnie
przechylając naczynie i znów ucierać ale nie za długo . Wtedy masa
powinna być ekstar puszysta.Wszyscy, którzy jedli cisto WZ z nią własnie

zachwycali sie delikatnością tej masy. Mam nadzieję, że ten sposób
ratowania zwarzonej masy komuś sie przyda.Tak wogóle to do mas głównie
uzywam właśnie masła rośłinnego w kostce lub prawdziwego.
Smacznego i powodzenia z wiosennymi, ciepłymi uśmiechami Aniab



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-04 11:46:04

Temat: Re: MAsa, masa i problemy
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "aniab" <a...@p...pulawy.pl> napisał w wiadomości
news:3AC9F2EB.DB298A5E@poczta.pulawy.pl...
>
> Witam grupę !
> Od niedawna czasami się odzywam w postach .Spróbuje również tym razem.
> Ja także robię masy do ciast , ale głownie są to śmietanowe lub
> karpatkowe( na bazie bydyniu0 choć zdażały się też typowo jajeczne (z
> jajek ubijanych na parze).
> Czasami wykonuje również masę bardzo lekką w konsystencji i przepyszną -
>
> składa sie na nią 1 kostka masła roślinnego (ale w kostce ) czasami daję
>
> pół na pół z masłem tradycyjnym lub margaryna Palma

A czy to moze byc z samym maslem, nie uznaje z zasady zywnosci wysoko
przetworzonej, a magargaryna czyms takim jest (poddane procesowi utwardzania
oleje roslinne i srodki konserwujace)?
Pamietam z dziecinstwa smak ciasta weselnego w ktorym byla taka kwaskowata
masa, moze to bylo cos takiego jak w Twoim przepisie?

pozdrawiam
Basia
. To miksuję z 10
> łyżkami cukru pudru (może być mniej jełsi ktoś woli mniej słodkie)Do
> tego należy dodac sok z 1/2 cytryny (do każdej masy zreszta dodaje sok
> dla lepszzego smaku ) Po zmiksowaniu do białości powoli dodawać 1/4l
> moze byc ciut więcej kefiru lub kwaśnego mleka cały czas ucierajac
> mikserem. Jeśli masa zaczyna się warzyc proponuję następujący sposób :
> zagotować wodę w czajniku i do ucieranej masy wlać wrżatku na oko ok.
> 1/4 szklanki.Ucierać jeśli jeszcze sie waży znów dolać wrzątku juz
> bardzo małymi ilościami. Ciągle ucierać. podczas ucierania obserwowąc
> czy zmasy z boku naczynia wydzielił się płyn. Odlać ten płyn delkiatnie
> przechylając naczynie i znów ucierać ale nie za długo . Wtedy masa
> powinna być ekstar puszysta.Wszyscy, którzy jedli cisto WZ z nią własnie
>
> zachwycali sie delikatnością tej masy. Mam nadzieję, że ten sposób
> ratowania zwarzonej masy komuś sie przyda.Tak wogóle to do mas głównie
> uzywam właśnie masła rośłinnego w kostce lub prawdziwego.
> Smacznego i powodzenia z wiosennymi, ciepłymi uśmiechami Aniab
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lipton - dzika róża/malina
Problem z masą
Praga
Zaczynamy grillowanie
Dość odchudzania - pytanie o brytfannę :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »