Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Makowiec- help!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Makowiec- help!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-09 17:44:12

Temat: Makowiec- help!
Od: "Jacek Dominik" <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Jadłem kiedyś taki przepyszny makowiec, tylko nie bardzo wiem jak go zrobić.

a oto jak wyglądał.
Na samym spodzie była warstwa ciasta ok 1cm, chyba kruche,
następnie mak z rodzynkami w środku ok 3cm,
a na samym wierzchu była zrobiona taka fajna kratka z pasków ciasta.
była połozona skośnie.
(chyba ta kratka była czyms pokryta, moż białkiem?).

Jeśli możecie to podajcie jakiś przepis.
Makowiec to mój ulubiony placek.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam
JJMD.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-09 18:36:49

Temat: Re: Makowiec- help!
Od: "Ziuty" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


To ciasto pod spodem to ciasto kruche;
375 g mąki krupczatki
250 g margaryny
125 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1 łyżka kwaśnej śmietany po zarobieniu ciasto na godzinę do lodówki
3/4 ciasta na blachę,pieczemy na złoto, na to masę makową, taką jak na inne
makowce, tzn.zmielony mak, miód, masło, bakalie, resztę ciasta po kawałku
wałkujemy na cienkie paski i układamy w kratkę na masie, pieczemy do
zrumienienia pasków ciasta. Ja też to ciasto bardzo lubię, tylko jak każdy
makowiec jest pracochłonna, chyba , że użyjesz gotowj masy makowej z puszki.
W każdym razie smacznego - Ania>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 08:05:56

Temat: Re: Makowiec- help!
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> 3/4 ciasta na blachę,pieczemy na złoto, na to masę makową, taką jak na
inne

pytanie: ten spód najpierw pieczemy? Czy razem wszystko z makiem?
mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 08:17:45

Temat: Re: Makowiec- help!
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> pytanie: ten spód najpierw pieczemy? Czy razem wszystko z makiem?
> mapet

Ja nie mam ręki do kruchego ciasta, wiec jak chcę zrobić makowiec na
spodzie, nie zawijany, to robię z przepisu ze starego Poradnika
Domowego(chyba z 96 roku). Ciasto robi się mikserem, bardzo geste, jak krem,
na to mak, na mak kruszonka - pyszny makowiec.

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-10 10:12:15

Temat: Re: Makowiec- help!
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Domowego(chyba z 96 roku). Ciasto robi się mikserem, bardzo geste, jak
krem,
> na to mak, na mak kruszonka - pyszny makowiec.

Hmmmmm....Brzmi świetnie, a czy w takim razie moge prosic o jakiś szczegół
dotyczący tego ciasta? To jakies supergęste biszkoptowe? Czy może babkowe?
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-11 11:25:34

Temat: Re: Makowiec- help!
Od: "Ziuty" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> pytanie: ten spód najpierw pieczemy? Czy razem wszystko z makiem?
> mapet
> Najpierw pieczemy samo ciasto, na złoto, apotem wszystko razem jeszcze
raz. Pozdrowienia
Ania
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dzieki za zdjecia ze spotkan
sos majonezowy ?
Duszone zawijasy z mintaja
bajaderka
Przepisy na grilla

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »