| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-09 17:44:12
Temat: Makowiec- help!Witam!
Jadłem kiedyś taki przepyszny makowiec, tylko nie bardzo wiem jak go zrobić.
a oto jak wyglądał.
Na samym spodzie była warstwa ciasta ok 1cm, chyba kruche,
następnie mak z rodzynkami w środku ok 3cm,
a na samym wierzchu była zrobiona taka fajna kratka z pasków ciasta.
była połozona skośnie.
(chyba ta kratka była czyms pokryta, moż białkiem?).
Jeśli możecie to podajcie jakiś przepis.
Makowiec to mój ulubiony placek.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
JJMD.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-09 18:36:49
Temat: Re: Makowiec- help!
To ciasto pod spodem to ciasto kruche;
375 g mąki krupczatki
250 g margaryny
125 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1 łyżka kwaśnej śmietany po zarobieniu ciasto na godzinę do lodówki
3/4 ciasta na blachę,pieczemy na złoto, na to masę makową, taką jak na inne
makowce, tzn.zmielony mak, miód, masło, bakalie, resztę ciasta po kawałku
wałkujemy na cienkie paski i układamy w kratkę na masie, pieczemy do
zrumienienia pasków ciasta. Ja też to ciasto bardzo lubię, tylko jak każdy
makowiec jest pracochłonna, chyba , że użyjesz gotowj masy makowej z puszki.
W każdym razie smacznego - Ania>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 08:05:56
Temat: Re: Makowiec- help!> 3/4 ciasta na blachę,pieczemy na złoto, na to masę makową, taką jak na
inne
pytanie: ten spód najpierw pieczemy? Czy razem wszystko z makiem?
mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 08:17:45
Temat: Re: Makowiec- help!
> pytanie: ten spód najpierw pieczemy? Czy razem wszystko z makiem?
> mapet
Ja nie mam ręki do kruchego ciasta, wiec jak chcę zrobić makowiec na
spodzie, nie zawijany, to robię z przepisu ze starego Poradnika
Domowego(chyba z 96 roku). Ciasto robi się mikserem, bardzo geste, jak krem,
na to mak, na mak kruszonka - pyszny makowiec.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 10:12:15
Temat: Re: Makowiec- help!> Domowego(chyba z 96 roku). Ciasto robi się mikserem, bardzo geste, jak
krem,
> na to mak, na mak kruszonka - pyszny makowiec.
Hmmmmm....Brzmi świetnie, a czy w takim razie moge prosic o jakiś szczegół
dotyczący tego ciasta? To jakies supergęste biszkoptowe? Czy może babkowe?
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-11 11:25:34
Temat: Re: Makowiec- help!
>
> pytanie: ten spód najpierw pieczemy? Czy razem wszystko z makiem?
> mapet
> Najpierw pieczemy samo ciasto, na złoto, apotem wszystko razem jeszcze
raz. Pozdrowienia
Ania
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |