Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-11 18:42:35

Temat: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Jest to ukochany mazurek w mojej rodzinie, bez ktorego nie ma Swiat.
Kruche ciasto
160 gr maki
160 gr cukru pudru
140 gr masla
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac
zoltka, zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto
schlodzic i wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec
na jasnozloty kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
Kaimak:
2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 lyzka masla
3 lyzki kakao
Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.

Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym
kaimakiem.
Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-11 18:45:44

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
> Jest to ukochany mazurek w mojej rodzinie, bez ktorego nie ma Swiat.
> Kruche ciasto
> 160 gr maki
> 160 gr cukru pudru
> 140 gr masla
> 3 ugotowane zoltka
> Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac
> zoltka, zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto
> schlodzic i wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec
> na jasnozloty kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
> Kaimak:
> 2 szklanki mleka
> 1 i 1/2 szklanki cukru
> 1 lyzka masla
> 3 lyzki kakao
> Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
> zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
> wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.
>
> Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
> skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym
> kaimakiem.
> Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
> Magdalena Bassett
>

Magdo! Robie, masz jak w banku!

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-11 23:58:26

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Mar 2002 19:45:44 +0100, "Wkn" <w...@w...pl> wrote:
>Magdo! Robie, masz jak w banku!


hehe, 'mazurek magdy b. w kazdym polskim domu (podlaczonym do
internetu)!' :D

(u mnie tez bedzie na bank )

pozdrowienia,
kamila
--
kids are for people who can't have cats.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-12 01:33:56

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



kamila slawinska wrote:

> On Mon, 11 Mar 2002 19:45:44 +0100, "Wkn" <w...@w...pl> wrote:
> >Magdo! Robie, masz jak w banku!
>
> hehe, 'mazurek magdy b. w kazdym polskim domu (podlaczonym do
> internetu)!' :D
>
> (u mnie tez bedzie na bank )
>
> pozdrowienia,
> kamila

Za pare dni jak maz pojedzie na kamping z chlopami, zrobie mazurek
kaimakowy "krok po kroku" fotografujac go i komponujac strone. Jak
bedzie gotowe, podam adres skad mozna sciagnac pdf. Na pewno do konca
weekendu bede to miala, wiec kto chce, bedzie mial przepis na dobry
mazurek na Swieta.

Pamietam jeden rok w Polsce jak robilam 4 rozne mazurki, kaimakowy,
pomaranczowy, cyganski i krolewski. Kaimakowy i cyganski najlepiej
"szly", choc ja osobiscie wole pomaranczowy, bo gorzki, a ja przepadam
za gorzkim. Gorzkie ogorki, skorki cyrtrusowe, endywia - ach, dziekuje
ci naturo za tak bogata palete smakowa - jakie bogate jest nasze zycie
dzieki tym wszystkim smakom.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-12 02:39:27

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Mar 2002 17:33:56 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:

>Pamietam jeden rok w Polsce jak robilam 4 rozne mazurki, kaimakowy,
>pomaranczowy, cyganski i krolewski.

a dalabys jeszcze przepis na ten cyganski, coooo?

serdecznosci,
kamila
--
kids are for people who can't have cats.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-12 10:04:32

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Kaimak:
> > 2 szklanki mleka
> > 1 i 1/2 szklanki cukru
> > 1 lyzka masla
> > 3 lyzki kakao
> > Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto
mieszajac, az
> > zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje
troche po
> > wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac
jeszcze 5 minut.
> >
> > Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko
posiekana
> > skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac
goracym
> > kaimakiem.
> > Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
> > Magdalena Bassett
> >
>
> Magdo! Robie, masz jak w banku!
>
> Wkn
>
>
Nie wiem czy wiecie JAK długo robi się kajmak ze zwykłego mleka?
Nie umywa się do niego "zamiennik" ze skondensowanego ale jest to
min.
godzina mieszania. ;-))
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-12 10:31:51

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> > Nie wiem czy wiecie JAK długo robi się kajmak ze zwykłego mleka?
> Nie umywa się do niego "zamiennik" ze skondensowanego ale jest to
> min.
> godzina mieszania. ;-))
> pozdr.Alex
>
1 kostka masla 250 g
1 szklanka cukru ( 250g)
1 szklanka śmietanki słodkiej 18%
1 laska wanilii pokrojona ( zadne cukry czy olejki!!! ma byc widac w masie
czarne punkciki)
godzina albo i więcej mieszania. I zadnych dodatków typu orzechy czy kakao.Masę
wylać na kruchy spód.Jasne, że bez tego mazurka Święta są nieważneQd


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-12 10:32:42

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a6kkvf$bkj$...@n...tpi.pl...
>
> >
> Nie wiem czy wiecie JAK długo robi się kajmak ze zwykłego mleka?
> Nie umywa się do niego "zamiennik" ze skondensowanego ale jest to
> min.
> godzina mieszania. ;-))

ba, ale ja już wiem, kogo postawię przy garze jako mieszającego, hie hie...

wkn podstępna :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-12 11:00:56

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a6kmtv$s3n$...@n...tpi.pl...
>
> > ba, ale ja już wiem, kogo postawię przy garze jako mieszającego, hie
> hie...
>
> a czy Twój mąz tez juz o tym wie? ;-)))
>

hehehe, nie wie, ale będzie majtał łyżką, niechby spróbował nie majtać ;-)))

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-12 11:05:24

Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> ba, ale ja już wiem, kogo postawię przy garze jako mieszającego, hie
hie...

a czy Twój mąz tez juz o tym wie? ;-)))

Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na pasty
Makaron Rurki!!!
Kurczak i pomidory-prosba o sugestie
jak dlugo w zamrazalniku...
proste przepisy na cos smacznego

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »