Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Date: Mon, 11 Mar 2002 19:45:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <a6iu04$ls8$1@news.tpi.pl>
References: <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1015872324 22408 217.97.24.161 (11 Mar 2002 18:45:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Mar 2002 18:45:24 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99767
Ukryj nagłówki
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
> Jest to ukochany mazurek w mojej rodzinie, bez ktorego nie ma Swiat.
> Kruche ciasto
> 160 gr maki
> 160 gr cukru pudru
> 140 gr masla
> 3 ugotowane zoltka
> Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac
> zoltka, zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto
> schlodzic i wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec
> na jasnozloty kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
> Kaimak:
> 2 szklanki mleka
> 1 i 1/2 szklanki cukru
> 1 lyzka masla
> 3 lyzki kakao
> Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
> zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
> wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.
>
> Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
> skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym
> kaimakiem.
> Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
> Magdalena Bassett
>
Magdo! Robie, masz jak w banku!
Wkn
|