Data: 2002-03-11 18:45:44
Temat: Re: Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Mazurek Kaimakowy Magdaleny Bassett
> Jest to ukochany mazurek w mojej rodzinie, bez ktorego nie ma Swiat.
> Kruche ciasto
> 160 gr maki
> 160 gr cukru pudru
> 140 gr masla
> 3 ugotowane zoltka
> Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac
> zoltka, zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto
> schlodzic i wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec
> na jasnozloty kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
> Kaimak:
> 2 szklanki mleka
> 1 i 1/2 szklanki cukru
> 1 lyzka masla
> 3 lyzki kakao
> Mleko, cukier i maslo gotowac na malutkim ogniu czesto mieszajac, az
> zgestnieje. Wyprobowac kleks na talerzyku, jesli strwardnieje troche po
> wystygnieciu, kaimak jest gotowy. Dodac kakao i gotowac jeszcze 5 minut.
>
> Wysypac szklanke polamanych orzechow wymieszanych z drobniutko posiekana
> skorka pomaranczowa na upieczone i wystudzone ciasto. Zalac goracym
> kaimakiem.
> Udekorowac polowkami migdalow i skorka pomaranczowa.
> Magdalena Bassett
>
Magdo! Robie, masz jak w banku!
Wkn
|