| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-14 06:36:28
Temat: Re: Kotleciki ala gołąbki - wariant n-ty (P)On Mon, 14 Feb 2005 04:10:14 +0100, "slodka_cytrynka"
<s...@g...pl> wrote:
>"medea" <e...@p...fm> wrote in message
>news:cuht57$ver$1@phone.provider.pl...
>> Mam dobre mielone
><ciach>
>>Kotlety mielone sma?one raczej
>> odpadaj?, bo za t?uste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by si?
>> st?u?ci?y. Go??bki niedawno robi?am.
>
>Witam,
>Mimo, ?e moje bu?eczki z kapust? nie doczeka?y si? ?adnej reakcji, podam
>dzi? przepis na namiastk? go??bków dla leniuchów. Czyli po??czenie kotleta
>z go??bkiem (tyle ?e moje nie maj? ani kaszy, ani ry?u)- a jednak w smaku
>inne. Nie mniej jednak s? pyszne.
>Kto chce niech spróbuje, kto nie - to nie.
>
<ciach>
>Smacznego.
Ode mnie sie to reakcji doczeka, bo ja lubie takie rzeczy - ja
robie kulki z miesa, i wrzucam je miedzy poszatkowana kapuste,
przyprawy, pomidory i dusze.
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-14 07:38:48
Temat: Re: Kotleciki ala gołąbki - wariant n-ty (P)slodka_cytrynka wrote:
> Mimo, że moje bułeczki z kapustą nie doczekały się żadnej reakcji,
> podam dziś przepis na namiastkę gołąbków dla leniuchów. Czyli
> połączenie kotleta z gołąbkiem (tyle że moje nie mają ani kaszy, ani
> ryżu)- a jednak w smaku inne. Nie mniej jednak są pyszne.
> Kto chce niech spróbuje, kto nie - to nie.
Mogę z czystym sumieniem polecić te mielone z kapustą, bo jadłam je nie raz
(nie robiłam ich jednak) i są naprawdę smaczne i ciekawe w smaku.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-14 20:22:14
Temat: Re: Pulpety ziemniaczane (P)
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:cup4hn$o7u$1@inews.gazeta.pl...
> "medea" <e...@p...fm> wrote in message
> news:cuht57$ver$1@phone.provider.pl...
> > Mam dobre mielone
> <ciach>
> >Kotlety mielone smażone raczej
> > odpadają, bo za tłuste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by się
> > stłuściły. Gołąbki niedawno robiłam.
>
> Witam,
> Mimo, że moje bułeczki z kapustą nie doczekały się żadnej reakcji, podam
> dziś przepis na namiastkę gołąbków dla leniuchów. Czyli połączenie
kotleta
> z gołąbkiem (tyle że moje nie mają ani kaszy, ani ryżu)- a jednak w smaku
> inne. Nie mniej jednak są pyszne.
> Kto chce niech spróbuje, kto nie - to nie.
<ciach>
Podam jeszcze sposób na inną potrawę doskonałą na kolację. Zwłaszcza jak w
lodówce łypią na nas smutne resztki gotowanych ziemniaków. Nie potrzeba dużo
farszu, który też z powodzeniem może powstać z poobiednich resztek (mięso
gotowane, pieczone, skrawki wędlin+ ew. kawałki sera żółtego, gotowanych
warzyw itp.) by powstało pyszne danie, syte i smaczne, a zarazem dość tanie.
Pulpety ziemniaczane
Składniki:
90 dag ziemniaków ugotowanych, 25 dag mąki ziemniaczanej, 2 jaja, przyprawy
do smaku (sól, ew. gałka muszkatołowa, ew. zioła)
Farsz:
dowolne mięso (gotowane lub pieczone, w ostateczności mielone - może być
nawet z kurczaka), 1-2 cebule, pieprz, sól, ew. zioła
Panierka:
jajo, bułka tarta, przyprawy
Ziemniaki zmielić, dodać jaja, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Z
masy formować zgrabne klopsiki, które oczywiście należy nadziać farszem
(składniki tegoż wymieszać razem dokładnie).
Pulpety panierować w jaju i bułce, obsmażyć na tłuszczu. Podawać same do
kechupu i sosu chilli, lub z sosem pieczarkowym.
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |