| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-24 09:01:43
Temat: Mozarella z szynkaHej,
W czasie pobytu w Londynie wyczailem nastepujaca przystawke w cudownej
wloskiej knajpce:
Mozarelle pokrojona w plastry o grubosci ok 0.5cm-1cm leciutko (barrrdzo
leciutko) solimy i jednokrotnie owijamy plasterkiem szynki parmenskiej. Tak
przygotowane pakieciki podgrzewamy na oleju - trzeba uwazac, zeby nam sie
mozarella nie stopila. Podawac z sosem z suszonych pomidorow rozmiksowanych
ze szczypta bazylii. Niebo w gebie...
Pozdr,
Maciek K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-24 09:37:27
Temat: Re: Mozarella z szynkaIn article <86h4e8$95l$1@h1.uw.edu.pl>, "Maciek Karczewski"
<m...@y...lamerzy-won.com.pl> wrote:
>Hej,
>
>W czasie pobytu w Londynie wyczailem nastepujaca przystawke w cudownej
>wloskiej knajpce:
>
>Mozarelle pokrojona w plastry o grubosci ok 0.5cm-1cm leciutko (barrrdzo
>leciutko) solimy i jednokrotnie owijamy plasterkiem szynki parmenskiej. Tak
>przygotowane pakieciki podgrzewamy na oleju - trzeba uwazac, zeby nam sie
>mozarella nie stopila. Podawac z sosem z suszonych pomidorow rozmiksowanych
>ze szczypta bazylii. Niebo w gebie...
Jasne. Może byc mozzarella i szynka na talerzyku (prosciuta e mozzarella z
neapolu). Tylko mam problem- w Warszawie sprzedajš podróbki mozzarelli
(przynajmniej ja nie znalazłem takiej, jak pod Wezuwiuszem...)
Marek Wasilewski
Wojewódzki Szpital Zakany
Warszawa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 09:58:31
Temat: Re: Mozarella z szynkaHej,
>neapolu). Tylko mam problem- w Warszawie sprzedają podróbki mozzarelli
>(przynajmniej ja nie znalazłem takiej, jak pod Wezuwiuszem...)
Albo w takiej malej pizzerii pod krzywa wieza w Pizie. To fakt - jeszcze nie
udalo mi sie kupic _prawdziwej_ wloskiej mozarelli... Ale za to udalo mi sie
ostatnio zanabyc droga kupna pyszny mascarpone. Na buleczke pod wedzonego
lososia jest super (Salmone e mascaprone, mmmmm :)
Pozdr,
Maciek K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 12:26:55
Temat: Re: Mozarella z szynka
> Jasne. Może byc mozzarella i szynka na talerzyku (prosciuta e mozzarella z
> neapolu). Tylko mam problem- w Warszawie sprzedają podróbki mozzarelli
> (przynajmniej ja nie znalazłem takiej, jak pod Wezuwiuszem...)
>
> Marek Wasilewski
> Wojewódzki Szpital Zakaźny
> Warszawa
Wprawdzie mozzarelli pod Wezuwiuszem nie jadlam :(, ale chyba mozna kupic
cos co smakuje o wiele lepiej niz polska mozzarella tylko nie pamietam firmy
... jest to sprzedawane w bialych woreczkach z niebieskimi i czerwonymi
napisami, i rysunkiem sera ... chyba wloskie albo francuskie. w LEclercu i
pewnie innych supermarketach, kosztuje okolo 8-8 zlotych.
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 12:27:18
Temat: Re: Mozarella z szynka> Wprawdzie mozzarelli pod Wezuwiuszem nie jadlam :(, ale chyba mozna kupic
> cos co smakuje o wiele lepiej niz polska mozzarella
ta polska smakuje jak guma do zucia :))
tylko nie pamietam firmy
> ... jest to sprzedawane w bialych woreczkach z niebieskimi i czerwonymi
> napisami, i rysunkiem sera ... chyba wloskie albo francuskie. w LEclercu i
> pewnie innych supermarketach, kosztuje okolo 8-8 zlotych.
Galbani :)) Oprocz mozzarelli maja tez w ofercie mascarpone, ricotte,
gorgonzole i jeszcze pare innych w tym rewelacje w postaci mozzarelli w
kulkach wielkosci orzecha laskowego - do salatek super
Oprocz tego takie kulki mozzarelli mozna tez kupic w wykonaniu dunskim lub
niemieckim (zaleznie od producenta troche lepsze lub gorsze - ale ogolnie
smaczne)
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 13:10:03
Temat: Re: Mozarella z szynka
Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote in message
news:86hgfl$cs0$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Wprawdzie mozzarelli pod Wezuwiuszem nie jadlam :(, ale chyba mozna
kupic
> > cos co smakuje o wiele lepiej niz polska mozzarella
>
> ta polska smakuje jak guma do zucia :))
>
hehe, wyzuta guma do zucia :)
MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 20:39:31
Temat: Re: Mozarella z szynkaHej,
>Galbani :)) Oprocz mozzarelli maja tez w ofercie mascarpone, ricotte,
Wlasnie taki mascarpone kupilem (i pozarlem, niemalze z opakowaniem ;)
Mozarelli nie bylo (uzylem niemieckiej), ale teraz przynajmniej wiem czego
szukac.
>Oprocz tego takie kulki mozzarelli mozna tez kupic w wykonaniu dunskim lub
Uhmmm, mozarelli w wykonaniu dunskim bym nie ryzykowal - kupilem kiedys
dunska podrobke Bresse Bleu.... nadawala sie do, no w zasadzie to nie wiem
do czego sie nadawala :( Dunski camembert byl rownie ohydny.
Pozdr,
Maciek K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 21:23:50
Temat: Re: Re: Mozarella z szynka"Maciek Karczewski" <m...@y...com.pl> napisał(a):
>Wlasnie taki mascarpone kupilem (i pozarlem, niemalze z opakowaniem ;)
>Mozarelli nie bylo (uzylem niemieckiej), ale teraz przynajmniej wiem czego
>szukac.
Jaki to ser mascarpone? Nigdy nie jadlam.
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |