| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-23 12:26:08
Temat: MussakaWitam
Robilem mussake wg przepisu znalezionego na grupie. Problem w tym, ze
składniki w zasadzie sie gotowaly (w szklanym naczyniu w piekarniku) a nie
piekły. Nie wiem skad tam sie wzielo tyle wody. Tak to mialo być ??
Zaznaczam ze bakłazany posolilem wczesniej i 30 min. staly (przed
obsmazeniem oczywiscie).
Pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-23 20:12:56
Temat: Re: Mussaka
Użytkownik "zibi" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d1rnhj$qgl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Robilem mussake wg przepisu znalezionego na grupie. Problem w tym, ze
> składniki w zasadzie sie gotowaly (w szklanym naczyniu w piekarniku) a nie
> piekły. Nie wiem skad tam sie wzielo tyle wody. Tak to mialo być ??
> Zaznaczam ze bakłazany posolilem wczesniej i 30 min. staly (przed
> obsmazeniem oczywiscie).
a przepis mial w sobie ubite bialka?
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-24 09:13:27
Temat: Re: Mussaka> a przepis mial w sobie ubite bialka?
Przepis byl taki:
Składniki : 2 kg bakłażanów, 1 kg mielonego mięsa, 2 duże
posiekane cebule, 5 pomidorów, 125 ml oliwy, 125 ml białego wina, 4
łyżki soli, 250 g utartego żółtego sera, 100 ml oleju, pieprz
SOS 500 ml przegotowanego mleka, 2 łyżki masła, 2 czubate łyżki
mąki, 2 jaja, 125 g utartego sera, sól
1. Bakłażany pociąć na duże plastry, osolić i odstawić na 1 godzinę
2. Mięso i cebulę zrumienić na oleju, dodac wino, wrzycić
rozdrobnione pomidory(bez skórek i pestek), dodać sól i pieprz,
gotować przez 40 minut
3 Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ściereczce. Na patelni
rozgrzać olej, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Naczynie do zapiekania natłuścic. Na dnie ułożyć warstwę z
połowy bakłażnów, posypać 1/3 utartego sera, nałożyć
mięso,nakryć resztą bakłażnów. Wierzchnią warstwę również posypać 1/3 sera.
SOS 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąke, rozprowadzić ją
przy użyciu drewnianej łyżki. Wlać mleko cały czas mieszając, by
nie powstały grudki. Wsypać żółty ser, osolić. Ubić jaja i
wolno wlewać do sosu ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, zdjąć
z ognia. 2. Polać sosem równomiernie wierzchnią warstwę
bakłażanów i posypać pozostałym tartym serem. 3. Wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut, aż wierzchnia
warstwa lekko się zrumieni. Podawać gorące.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |