Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mussaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mussaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-23 12:26:08

Temat: Mussaka
Od: "zibi" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Robilem mussake wg przepisu znalezionego na grupie. Problem w tym, ze
składniki w zasadzie sie gotowaly (w szklanym naczyniu w piekarniku) a nie
piekły. Nie wiem skad tam sie wzielo tyle wody. Tak to mialo być ??
Zaznaczam ze bakłazany posolilem wczesniej i 30 min. staly (przed
obsmazeniem oczywiscie).

Pozdr.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-23 20:12:56

Temat: Re: Mussaka
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zibi" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d1rnhj$qgl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Robilem mussake wg przepisu znalezionego na grupie. Problem w tym, ze
> składniki w zasadzie sie gotowaly (w szklanym naczyniu w piekarniku) a nie
> piekły. Nie wiem skad tam sie wzielo tyle wody. Tak to mialo być ??
> Zaznaczam ze bakłazany posolilem wczesniej i 30 min. staly (przed
> obsmazeniem oczywiscie).

a przepis mial w sobie ubite bialka?

agataw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-24 09:13:27

Temat: Re: Mussaka
Od: "zibi" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> a przepis mial w sobie ubite bialka?

Przepis byl taki:

Składniki : 2 kg bakłażanów, 1 kg mielonego mięsa, 2 duże
posiekane cebule, 5 pomidorów, 125 ml oliwy, 125 ml białego wina, 4
łyżki soli, 250 g utartego żółtego sera, 100 ml oleju, pieprz
SOS 500 ml przegotowanego mleka, 2 łyżki masła, 2 czubate łyżki
mąki, 2 jaja, 125 g utartego sera, sól
1. Bakłażany pociąć na duże plastry, osolić i odstawić na 1 godzinę
2. Mięso i cebulę zrumienić na oleju, dodac wino, wrzycić
rozdrobnione pomidory(bez skórek i pestek), dodać sól i pieprz,
gotować przez 40 minut
3 Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ściereczce. Na patelni
rozgrzać olej, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Naczynie do zapiekania natłuścic. Na dnie ułożyć warstwę z
połowy bakłażnów, posypać 1/3 utartego sera, nałożyć
mięso,nakryć resztą bakłażnów. Wierzchnią warstwę również posypać 1/3 sera.
SOS 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąke, rozprowadzić ją
przy użyciu drewnianej łyżki. Wlać mleko cały czas mieszając, by
nie powstały grudki. Wsypać żółty ser, osolić. Ubić jaja i
wolno wlewać do sosu ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, zdjąć
z ognia. 2. Polać sosem równomiernie wierzchnią warstwę
bakłażanów i posypać pozostałym tartym serem. 3. Wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut, aż wierzchnia
warstwa lekko się zrumieni. Podawać gorące.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

parowar czy kombiwar?
Farsze do kurczaka
Sos żurawinowy
Jaja wielkanocne
karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »