Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "zibi" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mussaka
Date: Thu, 24 Mar 2005 10:13:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <d1u0kc$f22$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d1rnhj$qgl$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4241ccc5$0$1427$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.77.14.130
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1111655884 15426 213.77.14.130 (24 Mar 2005 09:18:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Mar 2005 09:18:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235796
Ukryj nagłówki
> a przepis mial w sobie ubite bialka?
Przepis byl taki:
Składniki : 2 kg bakłażanów, 1 kg mielonego mięsa, 2 duże
posiekane cebule, 5 pomidorów, 125 ml oliwy, 125 ml białego wina, 4
łyżki soli, 250 g utartego żółtego sera, 100 ml oleju, pieprz
SOS 500 ml przegotowanego mleka, 2 łyżki masła, 2 czubate łyżki
mąki, 2 jaja, 125 g utartego sera, sól
1. Bakłażany pociąć na duże plastry, osolić i odstawić na 1 godzinę
2. Mięso i cebulę zrumienić na oleju, dodac wino, wrzycić
rozdrobnione pomidory(bez skórek i pestek), dodać sól i pieprz,
gotować przez 40 minut
3 Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ściereczce. Na patelni
rozgrzać olej, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Naczynie do zapiekania natłuścic. Na dnie ułożyć warstwę z
połowy bakłażnów, posypać 1/3 utartego sera, nałożyć
mięso,nakryć resztą bakłażnów. Wierzchnią warstwę również posypać 1/3 sera.
SOS 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąke, rozprowadzić ją
przy użyciu drewnianej łyżki. Wlać mleko cały czas mieszając, by
nie powstały grudki. Wsypać żółty ser, osolić. Ubić jaja i
wolno wlewać do sosu ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, zdjąć
z ognia. 2. Polać sosem równomiernie wierzchnią warstwę
bakłażanów i posypać pozostałym tartym serem. 3. Wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut, aż wierzchnia
warstwa lekko się zrumieni. Podawać gorące.
|