Data: 2005-03-24 09:13:27
Temat: Re: Mussaka
Od: "zibi" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> a przepis mial w sobie ubite bialka?
Przepis byl taki:
Składniki : 2 kg bakłażanów, 1 kg mielonego mięsa, 2 duże
posiekane cebule, 5 pomidorów, 125 ml oliwy, 125 ml białego wina, 4
łyżki soli, 250 g utartego żółtego sera, 100 ml oleju, pieprz
SOS 500 ml przegotowanego mleka, 2 łyżki masła, 2 czubate łyżki
mąki, 2 jaja, 125 g utartego sera, sól
1. Bakłażany pociąć na duże plastry, osolić i odstawić na 1 godzinę
2. Mięso i cebulę zrumienić na oleju, dodac wino, wrzycić
rozdrobnione pomidory(bez skórek i pestek), dodać sól i pieprz,
gotować przez 40 minut
3 Bakłażany opłukać z soli i osuszyć na ściereczce. Na patelni
rozgrzać olej, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Naczynie do zapiekania natłuścic. Na dnie ułożyć warstwę z
połowy bakłażnów, posypać 1/3 utartego sera, nałożyć
mięso,nakryć resztą bakłażnów. Wierzchnią warstwę również posypać 1/3 sera.
SOS 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąke, rozprowadzić ją
przy użyciu drewnianej łyżki. Wlać mleko cały czas mieszając, by
nie powstały grudki. Wsypać żółty ser, osolić. Ubić jaja i
wolno wlewać do sosu ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, zdjąć
z ognia. 2. Polać sosem równomiernie wierzchnią warstwę
bakłażanów i posypać pozostałym tartym serem. 3. Wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut, aż wierzchnia
warstwa lekko się zrumieni. Podawać gorące.
|