| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-28 03:19:12
Temat: Nowy przepis na skrzydelkaEksperymentowanie definitywnie sie oplaca. Ostatnio opracowywalam
skrzydelka na inny sposob, i wyszly bardzo ciekawie. Moim
wspolbiesiadnikom bardzo smakowaly, wiec przekazuje przepis:
1 kg skrzydelek
sok z 4 limonek (okolo pol szklanki)
1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1/2 lyzeczki pieprzu czarnego
1/2 lyzeczki proszku chili
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki sproszkowanego kminu rzymskiego (cumin)
blacha wysmarowana 1 lyzka oliwy
1 lyzka posiekanej swiezej kolendry
Skrzydelka podzielic na czesci, najmniejsze koncowki odrzucic (mozna
zamrozic i dodac do rosolu). Umiescic w szklanym naczyniu i zalac sokiem
z limonek. Po godzinie marynowania (mieszac od czasu do czasu),
odcedzic, osuszyc. Posypac z obu stron mieszanka przypraw jak wyzej.
Wstawic do goracego pieca i piec przewracajac po 20 minutach az beda na
wylot upieczone. Przelozyc na talerz, posypac kolendra. Podac z ryzem i
salata.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-29 21:57:02
Temat: Re: Nowy przepis na skrzydelka
> Eksperymentowanie definitywnie sie oplaca. Ostatnio opracowywalam
> skrzydelka na inny sposob, i wyszly bardzo ciekawie. Moim
> wspolbiesiadnikom bardzo smakowaly, wiec przekazuje przepis:
>
(ciach)
bardzo mi sie podoba. Tylko kolendry nie dam, nie jestem sie w stanie
przekonac za zadne skarby, wole pietruszke.
Przy okazji dziekuje za przepisy na ciasto czekoladowe z wrzatkiem,
ciatseczka czekoladowe z imbirem (od 2 czy 3 latr staly element swiat) i
ciasteczka Grudki - debiut tegoroczny. juz nie ma - zjedzone.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-29 23:19:39
Temat: Re: Nowy przepis na skrzydelkaMonika Wandzel wrote:
>
>> Eksperymentowanie definitywnie sie oplaca. Ostatnio opracowywalam
>> skrzydelka na inny sposob, i wyszly bardzo ciekawie. Moim
>> wspolbiesiadnikom bardzo smakowaly, wiec przekazuje przepis:
>>
> (ciach)
> bardzo mi sie podoba. Tylko kolendry nie dam, nie jestem sie w stanie
> przekonac za zadne skarby, wole pietruszke.
> Przy okazji dziekuje za przepisy na ciasto czekoladowe z wrzatkiem,
> ciatseczka czekoladowe z imbirem (od 2 czy 3 latr staly element swiat) i
> ciasteczka Grudki - debiut tegoroczny. juz nie ma - zjedzone.
> Monika
Z ta kolendra to tak jest - albo sie kocha abo sie nie cierpi. Ja bardzo
lubie, ale rozumiem, ze inni nie lubia - w tym przepisie akurat nie
dalabym pietruszki - jesli nie kolendra, to cebylka dymka raczej by mi
pasowala.
A co do ciastek grudek - sprobowalam z innymi orzechami - pecans - i
byly jeszcze lepsze, niz z wloskimi.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-30 12:05:28
Temat: Re: Nowy przepis na skrzydelka
> Z ta kolendra to tak jest - albo sie kocha abo sie nie cierpi. Ja bardzo
> lubie, ale rozumiem, ze inni nie lubia - w tym przepisie akurat nie
> dalabym pietruszki - jesli nie kolendra, to cebylka dymka raczej by mi
> pasowala.
>
no to dam dymke. jak znajde. ostatnio tylko pietruszka jest w miare ladna.
koperek i dymka - marniutkie. Za to bazylia rosnie mi na oknie jak glupia
(co prawda okno poludniowe), ale nic jej ciemnosci zimowe nie
przeszkadzaja:)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-30 18:34:11
Temat: Re: Nowy przepis na skrzydelka> A co do ciastek grudek - sprobowalam z innymi orzechami - pecans - i
> byly jeszcze lepsze, niz z wloskimi.
>
> MB
Witam. Czy moglabym prosic o przepis na te ciasteczka? Pozdrawiam, Ula.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-31 05:13:17
Temat: Re: Nowy przepis na skrzydelkaUlcia wrote:
>>A co do ciastek grudek - sprobowalam z innymi orzechami - pecans - i
>>byly jeszcze lepsze, niz z wloskimi.
>>
>>MB
>
>
> Witam. Czy moglabym prosic o przepis na te ciasteczka? Pozdrawiam, Ula.
>
>
Prosze bardzo.
Ciastka Grudki
500 ml cukru pudru
125 ml maki
1/2 plaskiej lyzeczki proszku do pieczenia
125 ml bialek (okolo 3 lub 4)
500 ml wloskich orzechow posiekanych do wielkosci duzego grochu (albo
pecans)
250 ml wiorkow kokosowych
1/8 lyzeczki cynamonu
1/8 lyzeczki galki muszkatolowej
Rozgrzac piec do 170C/340F.
Wymieszac make z proszkiem i przyprawami. Nie ubijac bialek, dodac
reszte skladnikow i
wymieszac wszystko widelcem albo wolnostojacym mikserem.
Klasc lyzka grudki wielkosci duzego orzecha na nieposmarowanej blasze.
Piec az zlote, wyjac, ostudzic 1 minute, przelozyc lopatka na kratki do
wystudzenia.
Z tej porcji wyjdzie 20-24 ciastek.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-01 22:23:03
Temat: Re: Nowy przepis na skrzydelkaciateczkowo dziekuje,Ula.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |